5 Korsan Mali Müsavir Meslekten Men Edildi

Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ali Yedikaya; 2021-2022 yilinda 5 korsan mali müsavirin meslekten men edildigini açiklayarak, müsavir olmadigi halde belge kullanan kisiler hakkinda da suç duyurusunda bulunduklarini söyledi.

5 Korsan Mali Müsavir Meslekten Men Edildi
Gündeme dair açiklamalarda bulunan Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ali Yedikaya; Sahabiye’deki kooperatiflerinin tapusunu aldiklarini söyledi.

Kooperatiflerinde 119 üyenin bulundugunu, 150 isyeri ile 10 tane dükkan yapilacagini aktaran Yedikaya; "Sahabiye’de kooperatifimizin tapusunu aldik, borcunu bitirdik. Oda tarihimizde ilk defa böyle bir proje ile üyelerimizin karsisina gelmistik. Seçim zamani meslektaslarimizi gezdigimizde bunu hukukçularin, esnaf odalarinin Kayseri’de çok yaptigini ancak bizim böyle güçlü bir kooperatif yapilanmasi içerisinde olmadigimiz bizlere dile getirildi.

Ofisi olmayan meslektaslarimiz daha güzel ofislerde meslegi yapmak istediklerini, kalite standartlarini artirmakla ilgili meslektaslarin bir arada olmanin daha güç olusturacagini dile getirdi. Bununla ilgili üyelerimize duyurumuzu yapmistik ilk seçim dönemimizde. Taleplerimizi almistik, taleplerimiz daha sonra unutan meslektaslarimizdan dolayi 1 hafta da uzatildi. Bankaya da ilk parayi yatiran üyemizi ilk üye numarasi olarak kaydettik. Suanda üye sayimiz 119 ancak yapacagimiz isyeri sayisi 150 tane. Birinci katimizin alti da dükkanlardan olusacak. Bu da kooperatifimize kalacak. Kooperatif bitme asamasina yaklastiginda üyelerimiz genel kurulda satisini yapmak isterse satadabiliriz. Sahabiye kentsel dönüsüm projesi çerçevesinde 30 milyon 500 bin TL’ye almistik. Suandaki pozisyona baktigimizda ’iyi ki bu ise girmisiz’ diyoruz. Suanda bankada biraz daha paramiz var, tapumuzu aldik, projemiz suanda belediyede onay asamasinda. Çok yakin zamanda insallah temeline baslayacagiz, en kisa sürede tamamlamayi planliyoruz" ifadelerini kullandi.

"Affin her türlüsüne karsiyiz"

Yapilandirma, matrah artirimi, imar barisi gibi aflarin her türlüsüne karsi olduklarini kaydeden Baskan Yedikaya; "Birinci hüküm adalet. Bir insan bir haksizlik, usulsüzlük yapiyorsa matrah artirimiyla kendini imar barisinda oldugu gibi güvenceye almamali. Bir insan gidiyor tarlasina usulüne uygun olmayacak sekilde bir ev yapiyorsa imar barisi degil, oranin hakki yikilmaktir. Çünkü gördük 10 ilimizde bir gecede neler yasadigimizi gördük. Ayni sey; yapilandirma, matrah artirimi, imar barisi ayni sey. Bunlarin bence bir daha hiç gündeme gelmemek üzere kaldirilip tozlu raflara konmasi lazim. Insanlar nasil ki kendi evinin bütçesini ona göre ayarliyorsa, vergisinin ödenmesini de, karini, zararini da hakkaniyet noktasinda degerlendirmesi lazim. Avrupa’ya baktigimizda ’en agir ceza nedir’ dedigimizde devlete karsi islenen vergi cezalaridir. Çünkü orada herkesin hakki var, yeni dogmus yetimin hakki var. Hepimizin hak ettigi vergiyi kaçirmis oluyoruz" dedi.



"5 kisi hakkinda suç duyurusunda bulunduk"

Oda olarak korsan mali müsavirlerle de mücadele ettiklerini, geçtigimiz yil 5 kisi hakkinda suç duyurusunda bulunduklarini sözlerine ekleyen Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müsavirler Odasi Baskani Ali Yedikaya konusmasini söyle sürdürdü;

Korsan mali müsavirlerle savas devam ediyor maalesef. Verilen beyannamelerle ilgili müsterinin ödemeleri çikmis, ödememis, müsteri birakmis gitmis; beyannameyi veren kim? Veren bunu bilmiyor muydu, örnek veriyorum 10 metrekare yerde 30 tane sigortali isçi gözükmeyecegini bilmiyor muydu? Bilmesi lazim. Niye yapmamis? Isi bilmeyen adam, kendine de menfaat saglamak için o belgeyi harcatmis. Daha sonra odaya sikayetler geliyor, meslekten men basliyor, hapis cezasina kadar süreçleri var. 2021 yili ile 2022 yili arasinda 5 kisi hakkinda cumhuriyet savciligina suç duyurusunda bulunduk. Hem biz oda olarak meslekten men veriyoruz meslektasimiza, o unvani olmadigi halde belgesini kullandirdigi kisiye de savciliga suç duyurusunda bulunuyoruz. Çünkü o unvani olmayan kisi o isi yapamaz."
Kaynak: İHA