AB'nin Bagisçilar Konferansi Brüksel'de Basliyor

Avrupa Birligi’nin (AB), Türkiye ve Suriye’de yasanan deprem sonrasinda bölgede yeniden insasinda kullanilmak üzere Uluslararasi Bagisçilar Konferansi Brüksel’de bugün basliyor.

Belçika’nin baskenti Brüksel, bugün düzenlenecek Avrupa Birligi Uluslararasi Bagisçilar Konferansi’na ev sahipligi yapacak. Bankalar ve çesitli ülkelerin katilacagi konferansla Türkiye ve Suriye’de depremin bölgelerinde kullanilmak üzere fon olusturulmasi amaçlaniyor. TSI 16.30’da bagisçilarin taahhütlerini açiklayacagi oturumla baslayacak olan konferansin açilis konusmalarini AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Dönem Baskani sifatiyla Isveç Basbakani Ulf Kristerson gerçeklestirecek. Ayrica konferansin açilis kisminda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da video konferans yoluyla konferansa katilacak. Konferansta Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu da konusma gerçeklestirecek.

Konferansin kapanis kisminda ise AB’nin deprem sonrasinda yürüttügü yardim çalismalari hakkinda bilgi vermek üzere Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun Insani Yardimlar ve Kriz Yönetimi’nden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi Baskani Achim Steiner, Suriye’de yürütülecek insani yardimlar hakkinda ise BM’nin geçici Suriye Mukim Koordinatörü ve Insani Yardim Koordinatörü El-Mostafa Benlamlih de bir sunum yapacak. Konferansin sonunda AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve AB Dönem Baskani Isveç Basbakani Ulf Kristers’in basin toplantisi düzenlemesi bekleniyor.

Toplanan fon Türkiye’ye kredi olarak verilecek

AB Bagisçilar Konferansi öncesinde adi açiklanmayan AB yetkilileri yaptiklari açiklamada, olusturulmasi beklenen fona iliskin herhangi bir rakam vermezken, fonun Türkiye’de deprem bölgelerinin yeniden insasi alaninda kullanilacagini, Suriye’ye ise insani yardim yapilacagini bildirdi.
Kaynak: İHA