Iran'da 'Çarsamba Suri' Hazirligi Açiklamasi 15 Ölü, 372 Yarali

Iran’da Hicri Semsi takvime göre yilin son çarsamba gecesi yapilan "Çarsamba Suri" etkinliklerinin hem hazirlik hem de erken kutlamalari esnasinda meydana gelen kazalarda 15 kisi hayatini kaybetti, 372 kisi ise yaralandi.

Iran’da Nevruz Bayrami öncesi yilin son çarsamba gecesi yapilan "Çarsamba Suri" kutlamalari için hazirliklar basladi.

Iran Acil Yardim Kurumu Baskani Cafer Miadfer, hazirlik süreci ve erken kutlamalar esnasinda çesitli kazalar meydana geldigini belirtirken, "Henüz Çarsamba Suri kutlamalari hazirligindayken ayin basindan bu yana 7’si Tebriz, 4’ü Tahran, 2’si Hamedan, Urmiye ve Gazvin sehirlerinde de 1’er kisi olmak üzere toplam 15 kisi hayatini kaybetti ve 372 kisi yaralandi. Yaralilardan 57’si hastaneye kaldirilirken, 6’si ise yogun bakima alindi" dedi.

Yaralanmalarin en çok Tahran eyaletinde oldugunu söyleyen Miadfer, "Erken kutlamalar esnasinda 54 kisi uzuvlarini kaybetti, 134 kisinin vücudunda yaniklar olustu. Yaklasik 90 kisinin ise gözleri yaralandi" ifadelerini kullandi.

Çarsamba Suri nedir

Iran’da Hicri Semsi takvime göre yilin son çarsamba gecesi yapilan kutlamalara "Çarsamba Suri" adi veriliyor. Her yil kutlamalarda kullanilan havai fisekler, patlayici ve yanici maddeler pek çok Iranlinin yaralanmasina ve ölümüne neden oluyor. Hicri Semsi takvimin kullanildigi Iran’da, Nevruz (yeni yil) 21 Mart günü basliyor.
Kaynak: İHA