Bogalara Güres Öncesi Tirnak Bakimi

Artvin’de geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri öncesi hazirliklar basladi. Güreslere spor yaparak hazirlanan bogalarin, tirnak bakimini yapmak için bin 600 kilometre mesafedeki Aydin’dan Artvin’e özel olarak nalbant getirildi.

Bogalara Güres Öncesi Tirnak Bakimi
Artvin merkez ve ilçelerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, bölgede büyük bir sektör olusturuyor. Bas, basalti, büyükorta, küçükorta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçeklestirilen boga güresleri de bölgede yogun ilgi görüyor. Boga yetistiricileri, 400 ile 950 kilogram agirliginda olan bogalari büyük özenle bakiyor. Kentin bin 200 rakimli Kafkasör Yaylasi basta olmak üzere farkli arenalarda bogalarini gürestirecek olan boga sahipleri, havalarin isinmasiyla hazirliklara basladi.

Güreslerde bogalarin basarili olabilmesi için aylar öncesinden bogalarina arpa, ot, yumurta, kuru üzüm gibi özel yemlerle besleniyor. Boga sahipleri, ayni zamanda günde 5 ile 10 kilometre kosu yaptiriyor. Bogalar, spor yaparken ayaklari ’incinmesin" diye de nallama islemi yaptiriliyor.

Ilk kez nal çakilacak hayvanlarin ayaklari temizlendikten sonra nal çakma islemi gerçeklestiriliyor. Daha önce nal çakilmis hayvanlarda ise eski nal sebebiyle uzayan veya çürüyen tirnak kesildikten sonra hayvanin ayagi temizleniyor. Özel nal çivileri ile ayaga çakilan nallardan artan çiviler kesilerek bogalar spora ve güreslere hazir hale geliyor.

“Bogacilik isi sevgi tutku isidir”

Artvin’in Borçka ilçesinden iki bogasinin tirnak bakimi için getiren Metin Zeytin, Artvin’de yazin gelmesiyle festivaller öncesi bogalari güreslere hazirladiklarini ifade etti.

"Spor öncesi tirnak bakimi yapilarak nal çakma islemi yaptiriyoruz" diyen Zeytin “Spor esnasinda hayvan zarar görmemesi için nal oldukça önemli. Nal çaktirmayla sezon baslar, daha sonra spor yapilir. 40 gün ile 60 gün arasinda sürer. Sporuyla birlikte bazi besinler alir, arpa yem üzüm kurusu gibi. Daha sonra bogamiz hazir olunca uygun meydana bogamizi götürüp gürestiriyoruz. Bogacilik isi bu sekilde sevgi ve tutku ile yapiliyor. Kimse bizim bogalari sevdigimiz gibi sevemez. Görüyorsunuz hayvanin ayagina tas degmesin diye kilometrelerce uzakliktan nalbant getirip nal çaktiriyoruz" dedi.



Bin 600 kilometreden bogalara nal çakmak için geliyor

Aydin’dan gelen 35 yillik Nalbant Turgut Aydin ise yaptigi açiklamada "35 yildir bu isle ugrasiyorum. Meslegim hayvanlarin tirnak bakimlarini yapmak. Buraya özel davet üzerine geliyorum. Bin 600 kilometre yol yapip buradaki güres bogalarinin tirnak bakimlarini yapiyoruz. Yilda iki kez Artvin’e geliyorum. 15 gün kaliyorum yaklasik 150 boganin tirnagina nal takiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA