Uzmanindan Dogurganlik Için Yumurta Dondurma Isleminin Detaylari
Acibadem Eskisehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç.Dr. Nicel Tasdemir, 35 yasindan sonra kadinlarin dogurganliginin azaldigini, buna karsilik yumurtalarini dondurup ileride tüp bebek yöntemini deneyebileceklerini söyledi. Yumurta dondurma isleminde zamanlamanin önemini vurgulayan Doç. Dr. Tasdemir, bu yöntemi düsünen kadinlarin adet görseler dahi yumurta rezervlerinin durumunu ögrenmek için jinekologa görünmelerini tavsiye etti.

“Ailede erken menopoz varsa da yumurta dondurulabilir”
Yumurta dondurma isleminin, döllenmis yumurta yani embriyonun donmasindan (embriyo kriyoprezervasyonu) farkli olarak sperm gerektirmedigine dikkat çeken Doç. Dr. Tasdemir “Hastanin evli olmasina gerek yoktur. Bu islemde sadece yumurta dondurulur. Ancak, embriyonun donmasinda oldugu gibi, yumurtalari toplamadan önce büyütebilmek için dogurganlik ilaçlarini kullanmaniz gerekir” dedi.
Kadinlarda yumurta dondurma için gerekli tibbi zorunluluk halleri olduguna deginen Doç.Dr. Tasdemir, kemoterapi, radyoterapi gibi yumurta hücrelerine zarar veren kanser tedavileri öncesinde; üreme fonksiyonlarinin kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar öncesinde (yumurtalik kist ameliyatlari, yumurtalik alinmasi ameliyatlari gibi) ya da düsük over rezervi olup henüz dogurmamis veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesinin üç uzman tabipten olusan saglik kurulu raporu ile belgelendirmesi durumunda yas faktörü dikkate alinmaksizin kadinlarin yumurtalarini dondurabilecegini dile getirdi.
“Dondurulan yumurtalar hep ayni yasta kalir”
Uzman hekimlerin yapacagi ultrason kontrolü ile ya da AMH testi yaptirarak yumurtalik rezervi hakkinda bilgi sahibi olunabilecegini belirten Dr. Tasdemir, “Over rezervinin yüksek olmasi kadinin yumurtaliklarinda foliküllerinin fazla, kaliteli, ve hamile kalma sansinin yüksek oldugunun göstergesidir. Kisinin yumurtaligindaki folikül miktarini yansitan en önemli faktör kisinin yasidir. Yas ilerledikçe özellikle de 35 yasindan sonra folikül sayisi ve kalitesi azalir, 40 yasindan sonra bu olay daha da hizlanir. Yumurtanin yaslanmasi hamile kalmayi zorlastirir. 30 yasindaki bir kadinin dondurulan yumurtalari 40 yasina geldiginde de ayni kalir, dolayisiyla 40 yasinda bebek sahibi olma sansiniz 30 yasinizdaki basari orani ile aynidir. Bir nevi yumurtalar baglaminda zaman durmus olur. Yumurta dondurarak zamani durdurmus olursunuz” diye konustu.
Doç. Dr. Tasdemir, muayene kontrolü sonucu azalmis yumurta rezervi ve AMH testlerinin referans degerin altina düstügü durumlarda tedaviye baslanabilecegini söyleyerek, ne kadar erken karar verilir ise fazla sayida ve kalitede yumurta elde etme ihtimalinino kadar arttigini vurguladi. Bu durumun ilerde çocuk sahibi olunmak istendiginde daha fazla sayida embriyo ve bebek sahibi olma sansi ile dogru orantili oldugunu sözlerine ekledi.
“Islem zamaninda yapilmali”
Zamaninda basvurmayan hastalardan yumurta elde edilemeyecegini ve bu kisilerin çocuk sahibi olma sansini kalici olarak kaybedecegine dikkat çeken Doç.Dr. Tasdemir, “Dogurganlik, yumurtalik rezerviyle dogrudan ilgilidir. Ileri yasta düsen yumurtalik rezervi nedeniyle çocuk sahibi olunamayabilir. Maalesef bu asamadan sonra bir tedavi ve geri dönüs söz konusu degildir. Bu anlamda söz konusu hastalar için çocuk sahibi olma sansini korumak anlaminda zamaninda bu islemin yapilmasi bir zorunluluktur” dedi.
Yumurta kapasitesinin azalmasinin çok geç olmadan belirti veremeyecegine isaret eden Doç. Dr. Tasdemir, düzenli adet gören kadinlarin da en az bir kez uzman hekim görüsü almasinda fayda oldugunu belirtti.
