ABD Kongresi'nden 886 Milyar Dolarlik 2024 Savunma Bütçesini Onay

ABD’de Senato’nun ardindan Temsilciler Meclisi de 886 milyar dolarlik 2024 savunma bütçesini onay verdi. Orduda görevli personele son 20 yilin en yüksek maas artisi ön gören bütçede, ABD disindaki süpheli yabancilarin mahkeme karari olmaksizin gözetlenme faaliyetlerin uzatilmasina iliskin madde de yer aldi.

ABD’de Senato’nun ardindan Temsilciler Meclisi de 886 milyar dolarlik 2024 savunma bütçesini onayladi. Temsilciler Meclisi’nde Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarisi için yapilan oylamada, 118’e karsi 310 oyla kabul edildi. Oylamada, 73 Cumhuriyetçi ve 45 Demokrat üye hayir oyu kullandi. Kongre’nin onayinin ardindan Beyaz Saray’a gönderilen 2024 savunma bütçesinin Baskan Joe Biden’in imzasinin ardindan yürürlüge girmesi bekleniyor.

Ordu personeline son 20 yilin en yüksek maas artisi

Geçtigimiz seneye kiyasla 28 milyar dolar artis yapilan bütçede, Orduda görevli personele son 20 yilin en yüksek maas artisi ön görüldü.



Tartismali gözetleme faaliyetlerinin uzatilmasina iliskin madde de yer aldi

Bütçede, ABD disindaki süpheli yabancilarin mahkeme karari olmaksizin gözetlenmesine izin veren tartismali maddenin Nisan 2024’e kadar uzatilmasi da yer aldi. Yabanci Istihbarat Gözetleme Yasasi’nin süresi uzatilan 702’inci maddesi, ABD hükümetinin, ABD merkezli iletisim hizmetlerini kullanan denizasiri ülkelerdeki ABD’li olmayan kisilerin iletisim kayitlarini toplayarak istihbarat elde etmesine olanak sagliyor.

Uçak ve gemi programlari için milyarlarca dolar ayirilan bütçede, Çin’e karsi Indo-Pasifik bölgesindeki faaliyetler için 14,7 milyar dolar, Ukrayna’ya yardim için de 800 milyon dolar ayrilmasi öngörüldü.

Kaynak: İHA