Bakan Tunç'tan Insan Haklari Ödülü Açiklamasi

Adalet Bakani Yilmaz Tunç, Gezi Parki Davasi’nda müebbet hapis cezasina çarptirilan Osman Kavala’ya Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde insan haklari ödülü verilmesinin kabul edilemez oldugunu ifade etti.

2023 Vaclav Havel Insan Haklari Ödülü, Gezi Parki Davasi’nda yargilanan Kavala’ya verildi.

Konuya iliskin açiklama yapan Adalet Bakani Yilmaz Tunç, siddeti tesvik ve siddeti azmettirmenin demokratik hukuk devletinde bir hak ve özgürlük olarak görülemeyecegini belirtti.

Bakan Tunç sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimda, “Ülkemizde Yargitay’ca onanarak hakkindaki mahkumiyet karari kesinlesen bir hükümlüye Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde ‘sözde’ insan haklari ödülü verilmesi kabul edilemez. Siddeti tesvik, siddeti azmettirme, demokratik hukuk devletinde bir hak ve özgürlük olarak görülemez. Gezi olaylari olarak bilinen, can ve mal kaybina neden olan siddet hareketlerinin sorumlulari, bagimsiz Türk mahkemelerince yargilanmis ve bir kisim saniklar bakimindan karar kesinlesmistir. Kurulus ilkeleri arasinda hukukun üstünlügünü barindiran AKPM’nin bagimsiz Türk yargisi tarafindan verilen kararlari görmezden gelmesi ve bir STK tarafindan düzenlenen ödül törenine ev sahipligi yapmasi üzücü oldugu kadar düsündürücüdür. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Herkesin bagimsiz yargi kararlarina saygi duymasi gerekir. Milletimizin huzur ve güvenligine kastedenlere, demokrasi disi müdahale girisimlerine karsi hukukun üstünlügü çerçevesinde mücadelemiz kararlilikla devam edecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA