Giresun'da Findik Fiyatlari Stabil Hale Gelmeye Basladi

Giresun’da gündemdeki yerini koruyan findik fiyatlari, serbest piyasada 102 lira seviyelerini gördükten sonra 2 liralik düsüsle bugün itibariyle 100 lira seviyelerinde seyrediyor.

Giresun'da Findik Fiyatlari Stabil Hale Gelmeye Basladi
Geçtigimiz haftalarda serbest piyasada 112 liraya kadar yükselen Giresun kalite findik fiyati 95 liraya kadar gerilemis fakat ardindan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin yilbasina kadar piyasaya findik satisi yapmayacagini açiklamasi üzerine yeniden hareketlenerek 100 liranin üzerine çikmisti.

Giresun merkezde findik tüccarligi yapan esnaflardan Mustafa Kankaya, bugün itibariyle Giresun kalite tombul findigi 100 lira seviyesinden alim yaptiklarini belirtirken, findik fiyatlarinin artik daha stabil hale gelmeye basladigini söyledi.



TMO’nun Giresun kalite findiga 84 lira fiyat vermesiyle baslayan talep sonrasi serbest piyasada fiyatlarin 110 liraya yükseldigini hatirlatan Kankaya “Talep azalip, piyasada nakit sikintisi olusunca fiyatlar 95 liraya kadar geriledi. Bunun yani sira TMO’nun piyasaya ürün satacagi ve arz fazlasi olacagi yönünde bazi söylentiler gündeme geldi. Fakat bu hafta basinda TMO’nun, en az yilbasina kadar findik satmayacagini açiklamasi üzerine fiyatlar yeniden 100 lira bandina oturdu” seklinde konustu.

Findik fiyati üzerinden spekülasyon yaparak gündem olusturmanin çok kolay oldugunun altini çizen Kankaya, “Findik fiyati üzerinden konusarak, ‘findik az, fiyati düsük’ veya ‘çok para edecek’ diyen herkesin popüler oldugunu görüyorum. Findik fiyati yilsonunda su olur demek yanlis ve riskli bir durum. Büyük alicilarin ve özellikle de tekelci firmanin, TMO’nun elindeki 120 bin ton stok findigin yilbasindan sonra piyasaya girecegi yönünde bir beklentisi var, bu durumda benim sahsi düsüncem fiyatlarin çok fazla yükselecegini tahmin etmiyorum” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA