Çesme'deki Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi Sona Erdi

Türkiye Satranç Federasyonu tarafindan, Arzum sponsorlugunda, Çesme Belediyesi’nin katkilariyla düzenlenen 2023 Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi ödül töreniyle sona erdi.

Çesme'deki Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi Sona Erdi
“Kadinlarin Her Hamlesi, Cumhuriyetin Karesi” basligiyla gerçeklestirilen Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi’nda Ceren Tirpan sampiyon, WIM Hayale Isgenderova ikinci ve WCM Elif Zeren Yildiz üçüncü  olurken Arzum sponsorlugunun 15. yili kapsaminda 17 kadin sporcuya “Satrançta Fark Olusturan Kadinlar” ödülü verildi.

16–22 Ekim’de, Çesme çarsisindaki Aya Haralambos Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen Arzum Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi finallerinde Türkiye’nin dört bir yanindan gelen sporcular, dokuz tur boyunca kiyasiya mücadele etti. 22 Ekim 2023 Pazar günü düzenlenen ödül töreninde sampiyon Ceren Tirpan, ikinci WIM Hayale Isgenderova ve üçüncü WCM Elif Zeren Yildiz ödüllerini, Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Doç. Dr. Safa Koçoglu, Türkiye Satranç Federasyonu Baskani Gülkiz Tulay, Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray’in elinden aldi.

Düzenlenen ödül törenine Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Doç. Dr. Safa Koçoglu, Önceki Dönem Gençlik ve Spor Bakani ve Izmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu, Çesme Kaymakami Mehmet Marasli, Türkiye Satranç Federasyonu Baskani Gülkiz Tulay, Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray, Izmir Gençlik ve Spor Il Müdürü Murat Eskici,  Federasyon Yönetimi, Çesme Gençlik Spor Ilçe Müdürü Nuri Büyükates, Il Temsilcisi Hasan Karaköse, Ilçe Temsilcileri Mehmet Sarisaç, Suat Yildiz, sporcular, veliler ve basin mensuplari katildi.



"Bütün imkanlarimizla satranç sporcularinin yanindayiz"

Törende konusma yapan Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Doç Dr. Safa Koçoglu, "Bakanligimizin bütün imkanlariyla satranç sporcularimizin yanindayiz. Pascal’in su sözlerini belirtmek istiyorum, ’Satranç tahtasi insan zihninin jimnastik salonudur.’ Bu sporda kariyer yapmak büyük basari ve burada sizlerle birlikte olmanin mutlulugunu yasiyorum.  Hepinize tekrar basarilar diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“Türk satrancinin yükselisinde kadinlarin imzasi var”

2023 Arzum Türkiye Satranç Sampiyonasinda ödül alan tüm sporcularimizi tebrik eden Türkiye Satranç Federasyonu Baskanimiz Gülkiz Tulay, “Türk satrancinin yükselisinde kadinlarin imzasi var” dedi.



Satranci Türkiye’de gelistirmek için büyük sorumluluk üstlendiklerini belirten Baskanimiz Gülkiz Tulay söyle konustu:

Bugün gururla belirtmeliyim ki Dünya’da Türk satranci, Türk yildizlarinin basarisi konusuluyor. Lisansi sporcu sayisinda 1 milyon 200 bin sporcumuzla tüm spor dallarinin önündeyiz. 400 bine yaklasan lisansli kadin sporcu sayisi ile de tüm spor dallarinin önündeyiz. Yönetim kurulumuzda 6 kadin üyemiz var. Federasyonumuzda her üç çalisanimizdan birisi kadin. Basari hikayemizi büyütmek için çalisiyoruz. Yol arkadaslarimizin, sponsorlarimizin bu basarida payi büyük. Arzum ile Türkiye’nin en prestijli satranç sampiyonalarindan “Türkiye Kadinlar Sampiyonasi’ni” 15 yildir birlikte hayata geçiriyoruz. Onlara bize güvendikleri için tekrar tesekkür ediyoruz. Daha iyisi için beraber mücadele edecegiz. Genç kizlarimizin hayatina ‘satranç’ ile dokunabilmek, ülkemize gurur öykülerini kazandirmak için çalisacagiz. Arzum ile is birligimizin 15. Yili kapsaminda ödül alan tüm sporcularimizi tek tek yürekten kutluyorum.”

“Cumhuriyetimizin 100. yilini kadinlarimizin basarisi ile kutlamak istedik”

Sampiyonanimizin ödül töreninde konusma yapan Arzum Ticaretten Sorumlu Genel Müdürü Serhan Giray, “Arzum olarak kadin satranç sporcu sayisinin her geçen gün artmasi için Türkiye Kadinlar Satranç Sampiyonasi sponsorlugumuzu 15 yildir araliksiz bir sekilde sürdürüyoruz. Bu yil, Cumhuriyetimizin 100. yili serefine özel “Kadinlarin Her Hamlesi, Cumhuriyetin Karesi” mottosuyla düzenledigimiz sampiyona ile Cumhuriyetimizin 100. Yillini, kadinlarimizin basarisi ile kutlamak istedik. Sampiyonamizin yani sira sponsorlugumuzun, hayalleri ve yapmak istedikleri konusunda birçok kadina cesaret verdigi inancindayiz. Aldigimiz dönüsler bu inancimizi kanitliyor ve motivasyonumuzu artiriyor. Sampiyonada mücadele eden birçok kadin satranç sporcu, belki de hiç tanimadigi onlarca kadina rol model olacak. Birçok küçük kizimizin satranca baslamasina vesile olacak. Rol modeli basarili bir satranç sporcusu olan kadinlarimiz, istediginde neler basarabilecegini, yapilmaz denilenleri yapabilecegini herkese gösterecek” diye konustu.



"Bu güzel enerjinin devam etmesini diliyorum"

Çesme Kaymakami Mehmet Marasli da yaptigi konusmada, "Ben Çesme’de bulundugum müddetçe üçüncü satranç sampiyonasina ev sahipligi yapiyoruz. Bu sampiyonalarin devam etmesi, Çesme’mizin taninirligi, sporun birlestirici gücünden de gelmektedir. Bu güzel enerjinin devam etmesini diliyorum" dedi.



"Sporun ve sporcunun destekçisi olmaya, bugün oldugu gibi yarin da devam edecegiz"

Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran da bir konusma yaparak, "Çesme Belediyesi olarak sporun ve sporcunun destekçisi olmaya, bugün oldugu gibi yarin da devam edecegiz. Bu kapsamda Türkiye Satranç Federasyonu ile yaptigimiz organizasyonlara bir tanesini daha eklemenin gururunu yasiyoruz. Bundan sonraki organizasyonlarda beraber olmak dilegiyle Çesme’ye hosgeldiniz diyorum" diye konustu.



Ödüller sahiplerini buldu

Arzum sponsorlugunun/sampiyonanin 15. yili kapsaminda ’’Satrançta Fark Olusturan Kadinlar’’, ödülleri  Cumhuriyetimizin 100. Yilinda Dünya ve Avrupa Sampiyonalari’nda Aldiklari Basarilar ile Fark Olusturan Kadin Sporcular WFM Zeynep Çiftçi, Selin Torun, Zeynep Acar, WCM Elifnaz Akat, WCM Isil Can ve Arya Aydogan, “Cumhuriyetimizin 100. Yilinda Azmiyle Zorluk Tanimayan Kadin Sporcu” ödüllerini, WCM Elif Zeren Yildiz, Masal Budumlu, WCM Dila Baloglu, Hena, Karadas, Beren Kalyoncu, Beren Nisa Karabas aldilar. “Olimpiyat Heyecaninda Ülkemize Ilkleri Yasatan Kadin Sporcular” kategorisinde WFM Gülenay Aydin, Hatice Asli Mustu, WCM Elifnaz Akat ödül aldilar. “Arzum Türkiye Kadinlar Sampiyonasi’nda En Fazla Sampiyon Olan Sporcu” ödülünün sahibi WGM Betül Cemre Yildiz Kadioglu olurken, “Satrançta Mücadelesiyle Engel Tanimayan Sporcu” ödülünün sahibi ise WCM Handenur Sahin oldu.
Kaynak: İHA