Dogu Karadeniz Bölgesinde Artan Ayi Saldirilarina Karsi Uzmanlardan Öneriler

Dogu Karadeniz’de son zamanlarda artan ayi saldirilari ile ilgili açiklamalarda bulunan Artvin Çoruh Üniversitesi Artvin Meslek Yüksekokulu Avcilik ve Yaban Hayati Programi Dr. Ögr. Üyesi Yasin Uçarli, bölgede problem çikaran ayilarin tespit edilerek bu ayilara yönelik tedbir alinmasi gerektigini söyledi.

Dogu Karadeniz Bölgesinde Artan Ayi Saldirilarina Karsi Uzmanlardan Öneriler
Yapilan bilimsel çalismalarla ayi popülâsyonunun Kafkasya bölgelerinde bin kilometrekarede 50 birey yasarken, Dogu Karadeniz bölgesinde ise bu rakamin 150’ye kadar çiktigini ifade eden Uçarli, bu rakamlarin Avrupa ve Amerika bölgelerinde daha yüksek oldugunu belirtti.



"Yerlesim yerlerine hiç selam vermeyen yaklasmayan ayilar var"

Dr. Yasin Uçarli ”Bölgemize baktigimizda ilkbahar ve sonbahar dönemleri bu tarz vakalarin bir tik daha fazla yasanmis oldugunu dönemleri kapsamakta. Aslinda hayvanin kendi yasam döngüsüne baktigimizda ilkbahar dönemi kis uykusundan kalktiktan sonra biraz daha hizli beslenme ihtiyaci ortaya çiktigindan dolayi biraz daha agresif tutum sergileyebiliyor. Totale baktigimizda aslinda tüm hayvanlar ayni davranisi göstermiyor. Burada, bilimsel çalismalardaki tasmalarla yaptigimiz takip çalismalarinda birey bazinda farkliliklarin oldugunu gördük. Yani yerlesim yerlerinin yakinlarini kullanan hayvanlarda olabilir ama yerlesim yerlerine hiç selam vermeden kendi hayat döngüsünü kullanan devam eden bireylere de rastliyoruz. Bu anlamda bir genelleme çok saglikli olmayabilir. Totale baktigimizda bu bölgede özellikle vadi tabanlarinin hem ilkbahar hem sonbahar dönemlerinde buna bagli olarak yerlesim yerlerini daha fazla kullandigini söyleyebiliriz” dedi.



"Problem çikartan bireyler varsa bunlar belirlendikten sonra yasal yollarla uyutularak baska habitatlara transferi yapilabilir"

Uçarli, ülke genelindeki ayi popülâsyonuna ait yapilan bilimsel çalismalar hakkinda da bilgiler vererek sunlari söyledi:

“Popülasyon büyüklügü ile alakali yapilan bilimsel çalismalar ise Kafkasya bölgesinde ortalama popülasyon yogunlugu ortalama bin kilometrekare alanda 50 bireye yakin olduguna dair bilimsel çalismalar söz konusu. Ancak bizim cografyamizda Dogu Karadeniz bölgesinde 100-150 bandinda birey sayisinin bin kilometrekare alanda olduguna dair bilimsel çalismalar var. Avrupa’da çok daha büyük popülâsyonun oldugu bölgeler söz konusu. Amerika’da yine popülasyonun daha yogun oldugu bölgeler söz konusu. Burada popülâsyonun geneliyle ilgili düzenlemelerden öte aslinda temelde suanda birey bazinda düzenlemeler söz konusudur burada. Yani problem çikartan bireyler varsa bunlar belirlendikten sonra yasal yollarla uyutularak baska habitatlara transferi söz konusu olabilir veya diger avcilik yöntemleriyle popülâsyondan çikartilmasi söz konusu olabilir. Gerçekçi olmak gerekir ki burada öncelik insan sagligindadir.”

Ayilar son olarak Atabari Kayak Merkezi’ne zarar verdi

Artvin’de kis turizminin önemli merkezlerinden olan Atabari Kayak Merkezi’ne giren ayilar buradaki binalara maddi hasar verdi. Kayak merkezinde bulunan 112 Saglik, Artvin Çoruh Üniversitesi Kayak Odasi, AFAD ve Orman Dairesine ait binalara gece yarisi giren ayi kapi ve pencereleri parçalayarak dolaplarda yiyecek aradi.

Konuyla ilgili bilgi veren Artvin Çoruh Üniversitesi, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu ögretim görevlisi Fikri Özkan, “15 yildir kayak merkezi açik daha önce hiç böyle bir saldiri olmamisti” dedi.

Özkan “Son günlerde ilimizde gerek komsu illerde sik sik insanlara, bal üreticilerine, büyük ve küçükbas hayvanlara saldirdigini duyuyoruz son günlerde. Bizde bundan nasiplenmis olduk. Gayet dogal bizim için çünkü onlarin mekânindayiz doganin ortasindayiz. 15 yildir kayak merkezi açik daha önce hiç böyle bir saldiri olmamisti. Kayak evine ve diger kurum binalarina bayagi hasar verdi. Biz de bunu duyup geldik. Iyi ki burada degildik çünkü genelde bu haftalarda doga sporlari toplulugu olarak hazirliklarimiz olacakti ve genelde burada hazirlik yapiyor olurduk ama o aksam burada olmadigimiza seviniyoruz“ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA