Manisa'da Toplu Tasima Ve Taksi Ücretlerine Yüzde 30 Zam

Manisa’da toplu tasima ve taksi ücretlerine 1 Subat tarihi itibariyle geçerli olmak üzere ortalama yüzde 30 zam yapildi. Yeni zamlar sonrasi sehir içi tam bilet 9.75, ögrenci 6.50 ve kartsiz binisler 12 TL olarak belirlendi.

Manisa'da Toplu Tasima Ve Taksi Ücretlerine Yüzde 30 Zam
Manisa’da toplu tasima ve taksi ücretlerine ortalama yüzde 30 zam yapildi. Yapilan zam kararini, Manisa Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Salih Karaagaç, Manisa Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Yönetim Kurulu Üyesi ve 155’Nolu Manisa Özel Halk Otobüsleri ve Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Fevzi Açikel, 141 No’lu Kampüs Motorlu Tasima Kooperatifi Baskani Vedat Yilmaz ile oda ve kooperatif üyeleri düzenledikleri basin toplantisiyla açikladi.



Ortalama yüzde 30 zam

Manisa Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Salih Karaagaç, "Yasanan ekonomik sikintilardan dolayi belirli bir zam talebinde bulunduk ve UKOME tarafindan bu zam talebimiz onaylandi. Ekonomik anlaminda zor bir süreçten geçiyoruz. 2023 yilinin basinda yapilan zamlar esnafimizi da etkilemektedir. Gerek asgari ücret zammi, vergi, sigorta ve harçlar ile bakim onarim masraflarinda ciddi artislar oldugundan esnafimizin mesleki dayanabilecek sürdürülebilirligi kalmadigi ve gelirlerinin düstügünü bu nedenle de bu zam kararini aldik. 27 Ocak Cuma Günü yapilan UKOME Genel Kurulunda toplu tasima ve taksi zamlari onaylandi. Yarin sabahtan itibaren de uygulamaya geçilecektir. Bu zamlara neden ihtiyaç duyuldugu ile ilgili Fevzi Açikel bilgilendirmede bulunacak. Manisa merkez basta olmak üzere 15 ilçemizde de geçerli. Bu ilçeler içerisinde merkezde Yunusemre ve Sehzadeler ile Soma, Salihli, Akhisar, Alasehir ve Turgutlu’da da tam 9.75, ögrenci 6.50, parali binisler 12 TL olarak onaylandi. Mahalleler arasi tasimalar ise yüzde 30 oraninda zamlandi. Bir de 141 No’lu Kampüs tasimaciligimiz var. 27 kilometre ve ögrencilerin bol oldugu bir tasimacilik yapiliyor. Burada da tam 11.25, ögrenci 7.25, parali binisler de 13 TL olarak onaylandi. Taksilerde de 9 lira açilis, 12 TL kilometre, indi bindi dedigimiz kisa mesafelerde de 40 TL ücret alinacak. Taksiler uygulamaya 15 gün içinde geçecek" dedi.



"Geçen yili zararla kapattik"

Manisa Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Yönetim Kurulu Üyesi ve 155’Nolu Manisa Özel Halk Otobüsleri ve Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Fevzi Açikel, "2022 yilinda 173 bin TL araçlarimiz yolcu tasimis. Ücretsiz yolcudan devletin verdigi destek 15 bin lira, belediyenin verdigi destek 18 bin 962 TL. Toplam 207 bin TL toplu tasima esnafimizin cebine para girmis. Geçtigimiz yilin maliyetlerini çikardigimizda ise ortalama araç basi 270 bin TL. Buradan istisna olarak bir kaç seyi düsebiliriz ona ragmen maliyetler 230 bin TL’nin altinda degil. Bütün seneyi çalisan arkadaslarimiz seneyi zararla kapatmis durumda. Geçen sene biz 14 milyon 500 bin yolcu tasidik. Bu brüt kazancimizin yüzde 57’sini mazota harcamisiz. Brüt kazancin yüzde 4.2’sini komisyonlara vermisiz. Bizim araçlarimiza senelik bütün masraflar içinde yüzde 38.8 para kalmis. Yani 10 yolcudan 4’ü bize kalmis o 4 yolcunun içinde de soför masrafindan kaskosuna, tamir masrafina kadar her türlü masrafi mevcut. 2022 yilinda tasidigimiz 14 milyon 500 bin yolcudan 2 milyon 300 binini ücretsiz tasimisiz. Yani bizim ücretini aldigimiz yolcu sayisi 12 milyon" diye konustu.

Kaynak: İHA