Türkiye'nin Kekik Deposu Denizli'de Sektörün Gelecegi Konusuldu

pazarlama ana basliklarinda görüs ve önerilerin tüm paydaslarla degerlendirilmesine yönelik Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü, Denizli Büyüksehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, Denizli Tarim ve Orman Il Müdürlügü isbirliginde “Kekik Çalistayi” gerçeklestirildi.

Türkiye'nin Kekik Deposu Denizli'de Sektörün Gelecegi Konusuldu


Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügünün ev sahipligi yaptigi Çalistaya Denizli Vali Vekili Abdullah Etil, Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardimcisi Cengiz Budan, Pamukkale Kaymakami Ugur Bulut, Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki, Iyi Tarim Uygulamalari ve Organik Tarim Daire Baskani Dr. Basak Egesel, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Baskani Dr. Veyis Yurtkulu ve sektör paydaslari katildi.

Çalistayin açilisinda konusan Pamukkale Kaymakami Ugur Bulut, “Pamukkale ilçemizde kekikle ugrasan köylerimize ziyaretler gerçeklestirdigimizde kahveye oturup çay içtikten sonra bir numarali konu kekiktir. Köylerimizdeki nüfus Türkiye ortalamasinin üzerinde ve köylerimiz kekik sayesinde disa göç vermiyor. Sayin Tarim ve Orman Il Müdürü önderliginde Tarim ve Orman Il Müdürlügümüze ve diger destekçi kurumlarimiza düzenlenen bu çalistay için kalbi ve hasbi olarak tesekkür ediyorum” dedi

Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar da, “Bugün kekigin baskenti Denizli’de kekigi konusmak kekik ile ilgili bir toplanti yapmak bunu daha yukarilara nasil çikarabiliriz bunun mücadelesini vermek hamdolsun bizlere nasip oldu. 1990’li yillardan önce ticareti yapilan kekigin tamami dogadan toplama yolu ile elde edilmekte iken, Ilimizde Kekigin tarla yetistiriciligine geçisi ilk defa Il Müdürlügümüz tarafindan 1992 yilinda Ege Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünden temin edilen kekik fidelerine dayanmaktadir. Türkiye kekik ekim alanlarinin yüzde 86’si Ilimizde bulunmaktadir. Denizli’de son yillarda üretim alanlari 200 bin dekar, üretim miktari 25 bin ton civarlarina ulasmistir. Ilimizde üretilen kekikler basta ABD, Almanya, Italya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanin pek çok ülkesine ihraç edilmektedir” diye konustu.



Pamukkale Belediye Baskani Avni Örki ise, “Denizli’de gögsümüzü kabartan, çalismalariyla bizimde gelecegimizin daha güzel olmasina vesile olan tarim çalisanlarina tesekkür ediyorum. Denizli’mizin aslinda binlerce yildir ev sahipligini yaptigi o muhtesem kekik, profesyonel bir sekilde üretilmeye baslandi. Bu sayede de dünyanin bir numarasi oldu. Esas önemli olan bu toplantilar vesilesi ile çiftçimize daha fazla kulak verebilme ortami saglamak ve profesyonel üretimin toplantilarla desteklenmesini saglayarak bunun neticesinde de önümüzde engeller var ise ne sekilde asacagimizin yol haritasini simdiden çikartabilmektir. Pamukkale Belediyesi olarak Denizli Kekiginin tescilini alarak dünyanin dört bir yaninda ‘Denizli Kekigi’ adini duyurmak bizim için gurur verici” ifadelerini kullandi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir de, “Burada kekikte bir basari hikayesinden bahsedildi. Bunlari dinlemek burada olmak bizlere heyecan verdi. Bunun yaninda yeni seylerle gelecegine yön vererek kekik üreticimizin alin terinin emeginin karsiligini daha yüksek düzeyde alacagi, dünyanin marka olan ve deger olan kekikle ilgili yeni çalismalari beraber konusacagimiz bir program ile aranizdayim. Denizli çiftçisinin çabasiyla, emegiyle kiraç tarlada kekigi yetistirmeyi basararak son 20 yilda üretim miktari 7 bin tondan bugün Türkiye’de 44 bin tona çikmissa ve bu kekigin büyük bir kismi Denizli’de üretiliyorsa bu bir basari hikayesidir. Bu üretim arttikça dünyaya siz rakip oldukça zaman zaman tarife disi engeller diyebilecegimiz kalinti vs. çesitli taleplerle karsi karsiya kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid ) yabanci ot kaynakli bir alkoloidin kekikte kalinti birakmasi sonucu ihraç pazarlarinda sorun yasayabiliyoruz. Ama Biz bunu biliyoruz ki sorunu çözebiliriz. Bu sorunu da Ankara’dan degil Denizli’de bulmak için buraya geldik” dedi.



Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan ise “Denizli çaliskan ve üreten bir sehir. Dönüp baktigimizda tükettiginden daha fazlasini üreten bir sehir Denizli. Her zaman ve her yerde söyledigimiz gerçekten gurur duydugumuz Kekik üretimi Türkiye’de Birinciyiz diyoruz ama aslinda sehir olarak dünyada birinciyiz ve bu bizim için çok kiymetli. Bu vesile ile kekik çalistayinin basarili geçmesini ve hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum” dedi.



Denizli Vali Vekili Abdullah Etil de, ““Kekik çalistayinin çiftçilerimiz, ilimiz ve ülkemiz için hayirli sonuçlar getirmesi dilegiyle emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Dogada yetisen her bitkinin hayati öneme sahip oldugunu biliyoruz. Bu çerçevede de dogal ve bitkisel beslenme karsimiza çikiyor. Günümüz modern tibbinda kullanilan pek çok ilaç bitkilerden elde edilmektedir. Kekik ilk çaglardan itibaren ilaç, gida, içecek, tekstil, boya, parfümeri ve kozmetik gibi farkli alanlarda da kullanilmaktadir. Ülkemizin bir degeri olan kekigin ülke ekonomisine katkisini arttirmak için çabalarimizi daha da arttirmamiz gerekiyor” seklinde konustu.



Konusmalarin ardindan iki oturum ayni anda basladi.

Birinci salonda Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Baskani Dr. Veyis Yurtkulu baskanliginda yetistiricilik, ikinci salonda iyi tarim uygulamalari ile Organik Tarim Daire Baskani Dr. Basak Egesel baskanliginda ürün isleme ve pazarlama konularinda gerçeklestirildi.

Çalistayda kekik yetistiriciligi ve ürün isleme/pazarlama ana basliklarinda görüs ve öneriler tüm paydaslarla birlikte degerlendirilerek çalistay sonuç bildirgesi katilimcilara sunuldu.
Kaynak: İHA