Kamudaki Sözlesmeli Personelin Kadroya Geçirilmesini Içeren Kanun Teklifi Yasalasti

TBMM Genel Kurulunda kamuda çalisan 458 bin 615 sözlesmeliye kadro verilmesini içeren “Devlet Memurlari Kanunu ve Bazi Kanunlar ile 663 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalasti.



Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile Memur-Sen arasinda gerçeklestirilen müzakereler sonucunda 6. Dönem Toplu Sözlesme ile birlikte imza altina alinan, 13 Ocak 2023 tarihinde ise TBMM’ye sunulan kamuda çalisan 458 bin 615 Sözlesmeli Personelin Kadroya geçirilmesini de içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle 28 Kasim 2022’den önce sözlesmeli olarak göreve baslayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, dogrudan bulunduklari kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluga geçmelerinin ardindan 1 yil süreyle ayni kadroda çalistiktan sonra tayin hakkini elde edebilecekler. 458 bin 615 sözlesmeli personel; görevde yükselme, unvan degisikligi, memuriyet güvencesi ve tayin imkani gibi haklara sahip olacak.

Kadroya geçisler istege bagli olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözlesmeli personel haklari, personelin görevi sona erene kadar sahsa bagli olarak korunacak. 4B’li personel, mahalli idareler personeli, teskilat kanunlarina dayali çalisan sözlesmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanligi sanatçilari, kamu disi aile sagligi çalisanlari, vekil imam, hatip ve müezzin kayyumlar ile vekil ebe ve hemsireler de düzenlemenin kapsaminda yer aliyor. Daha önce çalismanin kapsamina dahil edilen 50-D’li arastirma görevlileri ise, Yüksek Ögretim Kurulunun hazirlayacagi baska bir çalismaya dahil edilecegi gerekçesiyle söz konusu düzenleme kapsamindan çikarilmisti.

Kamu hizmetlerinde aksama yasanmamasi için kadroya geçecek mahalli idareler personeli, yalnizca mahalli idareler arasinda nakil yapabilecek. Diger sözlesmeli personel ise sözlesmeli statüdeki sürelere dahil 4 yillik hizmetini doldurduktan sonra nakil hakkina sahip olabilecek. Istihdam edilecek sözlesmeli personel bakimindan Devlet Memurlari Kanunu’nun 4B maddesi 3+1 modeline göre yeniden düzenlenecek. Düzenleme yürürlüge girdikten sonra kamuya giren sözlesmeli personel, 3 yil görev yaptiktan sonra memur kadrolarina atanacak. Atandiktan sonra da 1 yil süreyle kurum içi veya kurumlar arasi nakil yasagina tabi olacak. Böylece hem sözlesmeli personelin artik kadro problemi olmayacak hem de kamu hizmetleri aksamadan isleyecek.

Mahalli idarelerde görev yapan sözlesmeli personel 3 yilin sonunda kadroya geçecegi için mahalli idarelerdeki sözlesmeli personel istihdami için memurlar gibi KPSS zorunlulugu getirilecek. Ayrica sözlesmeli personel ile memurlarda uygulandigi gibi disiplin ve görevden uzaklastirmaya iliskin hükümler getirilerek statüler arasinda uyum saglanacak. Personel sözlesmelerinde 3 yildan sonra kadroya geçme imkani olmayan belediyelerde diger kamu personellerinde oldugu gibi yapilan sözlesmeler de 3+1 sistemine dahil edilecek.

Sözlesmeli çalisan kamu personelinin atamalari, 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde gerçeklestirilebilecek.
Kaynak: İHA