Konya'da Yeni Rota Meram Baglari

Konya turizminde önemli bir konuma sahip olan ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övgüyle söz ettigi Meram Baglari yeniden canlandirildi. 18 bin metrekare atil arazide Konya’nin meshur Meram Baglari yeniden filizlenerek eski ihtisamina kavusurken, yerli ve yabanci turistlerin Mevlana Müzesi’nden sonra ziyaret edebilecegi önemli bir rota da Meram Baglari ile belirlenmis oldu.

Konya'da Yeni Rota Meram Baglari
Tarihi Meram Baglarini yeniden canlandiran Meram Belediyesi, kis aylari yaklasirken 18 bin metrekare atil arazide olusturdugu yeni Meram Bagi’nda dev kazanlarda pekmez kaynatti. Konya’nin Meram ilçesinde açilan Meram Bagi’nda geleneklerin yasatilmasi adina bag bozumu sonrasinda toplanan üzümlerden elde edilen sira, odun atesinde bakir kazanlarda kaynatildi. Pekmez kaynatilirken öncelikle siranin üzerindeki köpükler dut yapragi esliginde afiyetle yenildi. Mesakkatli bir emek sonrasi yapilan pekmezler Meram Bagi’nin açilisinda vatandaslara ikram edildi. Pekmez ile birlikte odun atesinde kazanlarda nohutlu bulgur da pisirilerek hashas ezmesi ile katilimcilara ikram edildi. Yeni açilan Meram Baginda ayni zamanda kil çadiri kuruldu. Meram’in hünerli kadinlari da elleri ile açtiklari peynirli, tahinli, patatesli ve kiymali sikma ve sac börekleri ile damaklari senlendirdi. 200 adet meyve agaci, 20 yetiskin pelit agaci ve binlerce üzüm fidanini barindiran ve içinde Meram ile özdeslesen tas evi ile Meram Bagi ziyaretçilerini bekliyor.

“Amacimiz tüm dünyadan, Türkiye’den ve Konya’dan gelen insanlari buraya çekmek, sehrin ve Meram’in tanitimina katki saglamak”

Meram Bagi’nin açilis programina AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus ve Meramli vatandaslar katildi.

Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, “Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahsettigi, dünyada gördügü en güzel yerler içinden Meram’i övdügü mekandayiz. Bizler de belediye olarak buralara, yesilligine, zenginligine sahip çikmaya çalisiyoruz. Bu içinde bulundugumuz bag, 18 bin metrekare Meram Bagi. Içerisinde Meram’in örnek tas binalarindan örnek bir ev, 20’ye yakin 200 yillik pelit agaci, binden fazla asma agaci ve 200’e yakin meyve fidani var. Özellikle, Meram’da yetisen meyveleri seçip olusturdugumuz bir bag. Amacimiz, tüm dünyadan, Türkiye’den ve Konya’dan gelen insanlari buraya çekmek, sehrin ve Meram’in tanitimina katki saglamak. Hepsinden öte, geçmisimize ve kültürümüze sahip çikarak bu zenginligi yeni nesle aktarmak ve yasatmaktir” dedi.

Kaynak: İHA