ABD, Iran'daki Internet Yaptirimlarini Gevsetiyor

ABD hükümeti, Iran’daki internet hizmetlerine yönelik yaptirimlari gevsetmek için bir lisans yayinlayarak, ülkede devam eden hükümet karsiti protestolarda Iranlilar için serbest bilgi akisini desteklemeyi hedefledigini söyledi.

ABD, Iran'daki Internet Yaptirimlarini Gevsetiyor


Iran’da 22 yasindaki Mahsa Amini, 13 Eylül Sali günü Tahran’da ahlak polisi tarafindan basörtüsü kurallarina uymadigi gerekçesiyle gözaltina alinmasinin ardindan komaya girmis, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Amini’nin hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde protestolar devam ederken, ABD Iran’daki internet hizmetlerine yönelik yaptirimlari gevsetmek için bir lisans yayinladi. ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ülkede devam eden hükümet karsiti protestolar sirasinda Iranlilarin "serbest bilgi akisini desteklemeyi" hedefledikleri belirtildi.

ABD Hazine Bakanligi Yardimcisi Wally Adeyemo, "Cesur Iranlilar Mahsa Emini’nin ölümünü protesto etmek için sokaklara çikarken, ABD, Iran halkina ücretsiz bilgi akisina verdigi destegi iki katina çikariyor" dedi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Iran’i Amini’nin ölümüne öfkelenen barisçil protestoculari siddetle bastirmakla suçlayarak, "Bu adimlar karsisinda Iran halkinin izole ve karanlikta kalmamasini saglamaya yardimci olacagiz. Bu karar, temel haklarina saygi gösterilmesini talep eden Iranlilara anlamli destek saglamak için somut bir adimdir" dedi.



Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alindiktan sonra komaya girerek hastaneye kaldirilan Amini, 16 Eylül’de hayatini kaybetmisti. Tahran Emniyet Müdürlügü’nden olaya iliskin yapilan açiklamada, Amini’nin kalp krizi nedeniyle hayatini kaybettigi ve kendisine yönelik herhangi bir fiziki temasin olmadigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA