Okullar Açildi Saglik Sorunlari Basladi

Okullarin açilmasi ile birlikte çocuklarin kapali ve kalabalik ortamlarda daha fazla zaman geçirdigini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Cansu Yilmaz, hijyenin ve asilamanin çok önemli oldugunu söyledi.

Okullar Açildi Saglik Sorunlari Basladi
Soguk havalarin giderek arttigi sonbahar mevsiminde çocuklarin daha sik hastalandigina dikkat çeken Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Cansu Yilmaz, "Çocuklarda sik görülen hastaliklar, akut solunum yolu enfeksiyonlari, soguk alginligi, grip, orta kulak yolu enfeksiyonu, dis kulak yolu enfeksiyonu, sinüzit, farenjit, larenjit, bronsit, krup, zatüre, rotavirus ishalleri, el ayak agiz hastaligi, idrar yolu enfeksiyonlaridir. Okullarda en sik görülen bulasici hastaliklar, döküntülü çocukluk çagi hastaliklari, grip, nadiren de olsa menenjit, hepatit A (sarilik) ve paraziter enfeksiyonlardir. Okul çaginda sik gördügümüz enfeksiyonlardan korunmak için, tüm asilari yaptirmak, el yikamak, yeterli ve düzenli beslenmek, sivi tüketmek, uyku saatlerine dikkat etmek, mevsime uygun kiyafetler giymek, düzenli spor yapmak gerekir. Özellikle aileler ve ögretmenler hijyene çok dikkat etmelidir" dedi.

Döküntülü çocuk çagi hastaliklarindan kizamik, kizamikçik, kabakulak, su çiçegi gibi hastaliklarda asi ile korunmanin mümkün oldugunu ifade eden Yilmaz, "Bulasici döküntülü çocukluk çagi hastaliklari geçiren çocugun okula gönderilmemesi gerekir. En sik okul döneminde nezle, grip görülmekte ve öksürük, ates, halsizlik ile seyreder. Grip asisi 6. aydan itibaren yapilmaktadir. Diski ile kirlenmis yiyeceklerin agiz yolu ile alinmasi sonrasi hepatit A (sarilik) bulasabilir. Asilama ve gidalarin yikanarak yenmesi ile korunmak mümkündür" seklinde konustu.

Kaynak: İHA