Suluova Soganina Cografi Isaret Tescili

Amasya’nin Suluova ilçesinde çiftçilerin ‘kirmizi altin’ diye adlandirdigi ‘Suluova sogani’ cografi isaretle tescil edildi.

Suluova Soganina Cografi Isaret Tescili
Ilçedeki verimli arazilerde 50 yili askin süredir üretimi yapilan kuru sogan, Amasya Valiligi ile Suluova Ticaret ve Sanayi Odasi’nin (TSO) basvurusuyla alinan cografi isaret belgesiyle Sehzadeler Sehri’nin 14. tescilli ürünü oldu. Sogana cografi isaret alinmasi bugünlerde hasadina baslayan üreticilerini de sevindirdi.

‘Kirmizi altin’ diye adlandiriliyor, 40 bin ton rekolte bekleniyor

Lezzetiyle mutfaklarin vazgeçilmezi olan Suluova soganinin kis dönemi tüketimde önemli bir ihtiyaca cevap verdigini belirten Suluova TSO Baskani Turgut Aksu, 1990’li yillarda kilosu 1 dolari bulan fiyatiyla üreticisini sevindirdigi için çiftçilerin ‘kirmizi altin’ diye adlandirdigi üründen bu yil 40 bin ton rekolte beklediklerini açikladi.

Tarimda ve sanayi de her geçen yil gelisim kat eden bir ilçe olduklarina vurgu yapan Turgut Aksu, Suluova kirmizi etine de cografi isaret basvurusu yaptiklarini hatirlatti. Aksu, ayrica kentteki marka ürünlere cografi isaret alinmasi için çaba gösteren Vali Mustafa Masatli’ya tesekkür etti.

“Sogan giren eve doktor girmez”

Suluova’yi ‘soganin anavatani’ seklinde adlandiran AK Parti Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Sogan gerçekten yemeklerin en önemli katkisi. Saglik içinde faydali. Sogan giren eve doktor girmez” dedi.



Amasya sogan üretiminde Türkiye 3.’sü

Amasya’nin sogan üretiminde Türkiye 3.’sü olduguna dikkat çekip bu ürüne cografi isaret almanin mutlulugunu yasadiklarini anlatan Amasya Valisi Mustafa Masatli da “Iki yil önce cografi isaretli ürün sayimiz dörttü, bugün 14 oldu. Kismet olursa 38 olacak” diye konustu.

40 yildir ilçedeki bereketli tarlalarda gün boyunca çalisan tarim isçisi Hanife Karaca ise hasadina basladiklari soganin lezzetiyle nam saldigini söyledi.



Ilçedeki bir restoranda düzenlenen Suluova sogani cografi isaret tanitim programina Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmaci, Suluova Kaymakami Safak Gürçam, Suluova Belediye Baskani Fatih Üçok ve AK Parti Il Baskani Ekrem Toto ile diger yetkililer de katildi.

Kaynak: İHA