Meksika'da Maden Kazasi Açiklamasi 5 Isçi Kurtarildi, 10 Isçi Mahsur Kaldi

Meksika’da dün yasanan maden kazasi sonrasinda yeraltinda mahsur kalan isçilerden 5’i kurtarilirken, 10 isçinin ise hala kurtarilmayi bekledigi açiklandi. Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ise mahsur kalan madencilerin kurtarilmasi için gereken her seyi yapacaklarini söyledi.

Meksika'da Maden Kazasi Açiklamasi 5 Isçi Kurtarildi, 10 Isçi Mahsur Kaldi
Meksika’nin kuzeyinde bulunan Coahuila eyaletinde yer alan Sabinas sehrindeki kömür madeninde dün yasanan kazada, 60 metre derinlikteki bir kömür ocaginda göçük meydana geldi. Kazanin ardindan madeni su basarken, 15 isçinin içeride mahsur kaldi, 1 isçinin ise madenden çikarak kurtulmayi basardi.

Olay üzerine çesitli sivil savunma ekipleri ve güvenlik güçleri madene gelerek mahsur kalan madencilerin kurtarilmasi için operasyon baslatti. Yürütülen operasyon sonucunda simdiye kadar 5 madencinin yarali halde kurtarilarak hastaneye kaldirildigi ve 2’sinin tedavileri sonrasi taburcu edildigi bildirildi.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador düzenledigi basin toplantisinda, yasanan bu talihsiz kaza sonrasi yürütülen kurtarma çalismalari hakkinda basta madencilerin yakinlari ve tüm kamuoyunun bilgilendirilmesine öncelik verildigini ifade etti.

Obrador, mahsur kalan madencilerin kurtarilmasini cani gönülden istedigini ifade ederek, bu konuda gerekli olan her seyin yapilacagini söyledi.

Konusmasinda kazayla ilgili temel bilgilere sahip olduklarini ve madenin sorumlularinin kimler oldugunun bilindigini ifade eden Obrador, kazayla ilgili sorusturmanin daha sonraya birakildigini çünkü su anda önceliklerinin madencileri kurtarmak oldugunu belirtti.

Meksika Ulusal Sivil Koruma Koordinatörü Laura Velazquez Alzua ise, kurtarma operasyonuna silahli kuvvetler, Ulusal Muhafizlar ve çesitli sivil savunma kuruluslarindan toplam 230 personelin katildigini bildirirken, zamanin çok degerli oldugunu bu yüzden uyumaksizin gece gündüz çalistiklarini belirtti.

Öte yandan, Meksika’nin Coahuila eyaletindeki bir kömür madeninde 2006 yilinda meydana gelen faciada 65 madenci hayatini kaybetmis, sadece 2 madencinin cesedine ulasilabilmisti.
Kaynak: İHA