Beyaz Saray'dan Zaporijya Nükleer Santrali Çevresinin Silahsizlandirilmasi Çagrisi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Rusya’ya Ukrayna topraklarinda yer alan Zaporijya Nükleer Santrali’nin çevresinin askerden arindirilmasi için çagrida bulundu.

Beyaz Saray'dan Zaporijya Nükleer Santrali Çevresinin Silahsizlandirilmasi Çagrisi
Geçtigimiz mart ayindan bu yana Rus ordusunun kontrolünde olan Avrupa’nin en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nin yol açtigi nükleer felaket endiseleri devam ediyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, Rusya’ya Ukrayna topraklarinda yer alan Zaporijya Nükleer Santrali’nin çevresinin askerden arindirilmasi için çagrida bulundu.

Rusya’nin santralin çevresinin askerden arindirilmis bir bölge haline gelmesini kabul etmesi gerektigini söyleyen Kirby, "Santralin kontrollü bir sekilde kapatilmasi en güvenli seçenek olacaktir" ifadelerini kullandi. Kirby, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) öncülügünde Ukrayna’nin güneyinde yer alan Zaporijya Nükleer Santrali’ne yapilan ziyareti destekledigini ifade etti.



"Ukrayna karsi saldiriya geçti"

Kirby ayrica, Ukrayna’nin Rusya tarafindan daha önce ele geçirilen Ukrayna’nin güneyindeki bölgeleri geri almak için karsi saldiriya geçtigini belirtti.

Ukraynalilarin Rus askeri yetenekleri üzerinde bir etkisi oldugunu aktaran Kirby, "Ruslar, Ukraynalilarin güneyde daha fazla saldiriya geçebilecegine dair haberler nedeniyle dogudan kaynak çekmek zorunda kaldi. Bu yüzden, açikça bir karsi saldiri tehdidi endisesiyle Donbass’in dogusundaki belirli bölgelerdeki belirli birimleri azaltmak zorunda kaldilar" dedi.



"Ukrayna ordusunun Herson ve Mikolayiv’deki saldiri girisimleri basarisiz oldu"

Rusya Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, Ukrayna ordusunun, Herson ve Mikolayiv bölgelerindeki saldiri girisimlerinin basarisiz oldugu duyurulmus, bu taarruzlar sirasinda Ukrayna ordusunun agir kayiplar verdigi ifade edilmisti. Bakanlik, "Düsmanin saldiri girisimi sefil bir sekilde basarisiz oldu" demisti.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin ulusal elektrik sebekesiyle baglantisi ilk kez kesilmisti

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Sirketi Energoatom tarafindan 25 Agustos’ta yapilan açiklamada, Zaporijya Nükleer Santrali’nin çalisan son iki reaktörünün yakinlarindaki yanginlar nedeniyle nükleer santrali sebekeye baglayan elektrik hatlarinin zarar gördügü bu nedenle ulusal elektrik sebekesiyle baglantisinin tarihte ilk kez kesildigi aktarilmisti.

UAEA tarafindan yapilan açiklamada ise, santrale elektrik arzinin günün ilerleyen saatlerinde yeniden saglandigi aktarilmis, "Ukrayna UAEA’ya Zaporijya Nükleer Santrali’nin gün içinde en az iki kez elektrik hattiyla baglantisini kaybettigini, ancak su anda tekrar açik oldugunu söyledi" denilmisti.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin 6 nükleer reaktörü ve 5 bin 700 megavat-saat elektrik üretim kapasitesi bulunurken, santral Ukrayna’daki toplam elektrigin yüzde 20’sini sagliyor.
Kaynak: İHA