Ankara Büyüksehir Belediyesi Altyapi Sorunlarina Nester Vuruyor

Kanalizasyon ve yagmur suyu hatti sorunlarina nester vuran Ankara Büyüksehir Belediyesi ASKI Genel Müdürlügü, vatandaslardan gelen talepleri dikkate alarak 3 yillik sürede Ankara’nin 25 ilçesinde altyapi seferberligi baslatti.

Ankara Büyüksehir Belediyesi Altyapi Sorunlarina Nester Vuruyor
ABB, mahallelerde açiktan akan pis sularin toprak altina alinmasindan halk sagligini tehdit eden asbestli borularin degistirilmesine, çevre ilçelere saglikli su tasinmasindan, nüfus artisindan kaynakli yetersiz altyapi sorunlarinin giderilmesine kadar milyarlarca liralik yatirim yapan ABB, 3 yillik sürede kent genelinde altyapi seferberligi baslatti.

Türkiye’nin en büyük içme suyu aritma tesisi olan ve Baskent Ankara’yi besleyen Ivedik Içme Suyu Aritma Tesisi ile Polatli arasinda 29 Ekim 2020’de yapimina baslanan ana isale hatti yapimi hizla ilerliyor. Proje tamamlandiginda Etimesgut ilçesinin bir kismi, Sincan Saray TOKI bölgesi, Yenikent, Temelli, Anayurt Mahallesi, Anadolu OSB, Dökümcüler OSB, Baskent OSB ve Polatli’nin tamami temiz suya kavusacak.

Çubuk ve Akyurt’un içme suyu sorunu çözüldü

Projesi 5 Mayis 2017’de onaylanan ancak uzun süre yapimi ihmal edilen Çubuk-Akyurt Içme Suyu Isale Hatti 2021 yilinda tamamladi. 36 milyon lira maliyetle geçen sene tamamlanan 23,5 kilometrelik proje sayesinde 75 bin kisi saglikli ve kesintisiz suya kavustu.

Mamak-Gölbasi arasi içme suyu hattinda son yakin

Gölbasi ilçe merkezi basta olmak üzere birçok kirsal mahallede toplamda 675 bin kisiyi saglikli suya kavusturacak olan “Mamak-Gölbasi Arasi Içme Suyu Ana Iletim Hatti” projesinde sona yaklasildi. Yaklasik 260 milyon maliyetle yapilan 26 kilometrelik hattin 20 kilometresi tamamlandi. Bu sene tamamlanacak proje sayesinde 40’a yakin mahallenin su sorunu çözülecek.

20 yillik hasret bitti

Yaklasik 20 yildir su sorunu yasayan Temelli’ye 11 milyon liralik yatirimla aritma tesisi yapildi. Proje ile Temelli Ihlamurkent ile Hürriyet, Cumhuriyet, Istiklal ve Alci mahallelerinde su problemi çözüldü.

Elmadag bölgesinde 50 bin vatandasin su sorunu çözülecek

Baskentin içme suyunun aritildigi Ivedik Içme Suyu Aritma Tesisi’nden Elmadag, Hasanoglan ve Lalahan’a saglikli, kaliteli ve kesintisiz sebeke suyu tasiyacak 23 kilometrelik Mamak-Elmadag Içme Suyu Hatti’nda çalismalar sürüyor. 110 milyon liraya mal olacak ve bu sene tamamlanmasi hedeflenen projeyle içme suyu ihtiyacini kuyulardan karsilayan 50 bin vatandasin sorunu çözülecek.

Atik sular kapali sisteme aliniyor

Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in konusmalarinda sik sik “Benim önceligim insan sagligi, insan cani” diyerek vurguladigi açiktan akan kanalizasyon suyu sorunu, kapali sisteme dahil ediliyor. Ankara’da halk sagligini tehdit eden açiktan akan kanalizasyon sorunu bulunan 567 mahallenin 155’inde kanalizasyonu kapali sisteme alindi. 85 köyde daha çalismalar sürüyor.

Baskent asbestli borulardan kurtuldu

Ankara’da 220 kilometresi insan ve çevre sagligini olumsuz etkileyen asbestli olmak üzere yaklasik 400 kilometrelik eskimis içme suyu hatti, 91 milyon lira maliyetle yenilendi. Su problemi yasanan, tankerlerle su tasinan mahallelerin de sorunlari çözüldü. 530 adet su deposu yapildi ya da onarildi. Yaklasik 130 mahallede ise sondaj çalismasi yapilarak su temini saglandi.
Kaynak: İHA