Taze Sikilan Meyve Suyu Havayla Temas Ettiginde Vitamin Özelligini Yitiriyor

Taze sikilmis da olsa meyve suyunun vitamin kaybina ugradigini belirten Endokrinolog Mithat Bahçeci, früktozdan zengin, posa içermeyen, C vitaminini kaybetmis meyve suyunun sekerli su ile esdeger oldugunu söyledi. Prof. Dr. Bahçeci, “Dolayisiyla sekerli su içilmis gibi yarardan çok insülin direnci, hiperlipidemi ve ilerleyen dönemde tip 2 diyabet riski ile karsi karsiya kalinmaktadir. Taze sikilmis da olsa meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir” dedi.

Taze Sikilan Meyve Suyu Havayla Temas Ettiginde Vitamin Özelligini Yitiriyor
Izmir Kent Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Mithat Bahçeci, meyve suyu tüketimindeki artisa dikkat çekti. Prof. Dr. Bahçeci, hem hazir gida sektörünün etkinligi hem de yasam kosullarindan dolayi, özellikle yogun çalisan kisi ve çocuklarin daha rahat ve saglikli oldugu inanciyla meyvenin kendisi yerine hazir meyve suyu ya da taze sikilmis meyve suyu tüketmeyi tercih ettigini kaydetti.



Meyve suyundaki seker hizla kana karisir

Tüm meyvelerin früktoz ya da diger adiyla meyve sekeri içerdigini hatirlatan Prof. Dr. Bahçeci, “Normal kosullarda früktoz meyve hücresinin içinde bulunur ve meyve tüketildiginde ve asiri tüketilmedigi zaman yavas olarak zararsizca kana karisir. Buna karsin taze sikilmis da olsa meyve suyundaki serbest halde bulunan früktoz çok hizli olarak kana karisir ve ciddi oranda insülin direncine yol açar. Yine vurgulamak gerekirse meyvenin kendisinde yogun olarak posa ya da lif bulunurken, meyve suyunda pek lif bulunmaz. Böylece içilen meyve suyunun glisemik indeksi yani kan sekerini arttirici etkisi daha da yükselir. Liften arinmis, serbest früktozdan zengin meyve suyu tüketimi kan sekerinde hizli artisa neden olur ve pankreas bu seviyeyi normale indirmek için daha fazla insülin salgililar. Bu duruma da insülin direnci diyoruz. Zamanla bu direnç belli boyuta ulasinca ve yeterince insülin de salgilanmayinca durum daha da kötüleserek tip 2 diyabet riski ortaya çikar. Dünya Saglik Örgütü, yetiskinlerin günde 30 gramdan fazla seker katkisi almamalarini öneriyor ki, bu yaklasik 150 ml (bir çay bardagi) meyve suyuna esdegerdir. Mümkün oldugunca bu ölçüyü asmamak gerekir. Sikilmis meyve suyu tüketmek miktar olarak asiri tüketmeye neden olur. Örnegin 1 bardak elma suyu için en az 3-4 elma, 1 bardak portakal suyu için en az 2 portakal gerekmekte bu da alinan früktozdan zengin sivinin daha da fazla olmasina yol açar” diye konustu.



C vitamini azaliyor

Meyve suyu yerine meyve tüketmenin vitamin açisindan da önemini ifade eden Prof. Dr. Bahçeci, C vitamininin havanin oksijeni ile temas ettiginde hizla okside olup vitamin aktivitesini kaybettigini vurguladi. Bu yüzden de taze sikilan meyve suyunun, daha sikilirken içerdigi C vitamininin havayla bol miktarda temas ettiginden C vitamin aktivitesinin de iyice azaldigina dikkat çeken Bahçeci, “Bu vitamin alkaliye de çok duyarlidir ve alkali ortamda da hizla okside olarak vitamin özelligini kaybeder. Yüksek sicaklik, isik, havanin oksijeni, bakir ve demir gibi mineraller ve alkali ortam oksitlenmeyi hizlandirarak vitamin kaybini artirmakta ve böylece hazirlanan meyve suyunda vitamin içerigi daha da azalmaktadir. Bu nedenle mümkün oldugunca meyvenin kendisi tüketilmelidir. Aksi takdirde serbest früktozdan zengin, posa içermeyen, C vitamininin kaybetmis meyve suyu tüketildiginde meyve yerine sanki sekerli su içilmis gibi olmakta yarardan çok insülin direnci, hiperlipidemi ve ilerleyen dönemde tip 2 diyabet riski ile karsi karsiya kalinmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA