Tarihi Sinop Cezaevi Kisa Zamanda Ziyarete Açilacak

Yüksek duvarlari ve ürpertici yapisiyla ‘giren çikamaz’ diye nam salan Tarihi Sinop Cezaevi’nin iki yillik restorasyon çalismalarinda sona yaklasildi. Yüzde 80 oraninda tamamlanan cezaevi gelecek aylarda ziyarete açilacak.

Tarihi Sinop Cezaevi Kisa Zamanda Ziyarete Açilacak
4 bin yil önce Gaskalilar tarafindan insasi yapilan ve ardindan bölgede hâkimiyetini kuran birçok uygarlik tarafindan denizle kesisen devasa surlari korunma amaçli kullanildi. Resmi olarak 1887 yilinda son Osmanli padisahi 2. Abdülhamit hükmü döneminde cezaevi olarak kullanilmaya baslandi. 1999 yilina kadar kullanilan ve 112 yilda çok sayida azili suçluyu barindiran Tarihi Sinop Cezaevi ürpertici yapisi ve acili geçmisiyle 2000 yilinda turizme açildi. Kisa zamanda Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 5 destinasyonundan biri haline geldi. 20 yil bölgesinde Dark turizme hizmet ettikten sonra Avrupa Birligi Hibe Programina alinarak Kültür ve Turizm Bakanligi’nca 2020 yili ikinci çeyreginde restorasyona baslandi.

Sinop Il Kültür ve Turizm Müdür V. Metin Süren, yaklasik iki yildir restorasyon nedeniyle kapali oldugunu ancak ilgi alakanin halen yogun sekilde devam ettigini ve sabirsizlikla tekrar ziyarete açilmasi beklendigini dile getirdi. Bu cezaevinin öneminin Sinop’un tarihi geçmisinde önemli bir liman kenti olmasina dayandigini söyleyen Süren, “Sinop önemli bir tarihi sehir, antik bir sehir, stratejik bir sehir. Dünyanin anahtari olan Anadolu cografyasinin en önemli stratejik noktasi. Anadolu cografyasinda hüküm süren tüm medeniyetler yaklasik olarak Sinop limanindan denize açilmis, Türkler de dâhil. 1214’de Selçuklular Anadolu’yu fethedince ilk Sinop’tan denize açiliyor. Kalelerle korunakli bir yere iç kale olusturulmasi ve içerisine cezaevi yapilmasi bu cezaevinin önemini ortaya çikartiyor” diye konustu.



“Önemli düsünce suçlulari da misafir edildi”

1999 yilina kadar faaliyetini sürdürdügünü belirten Süren, içerisinde önemli düsünce suçlularini da barindirmasiyla ününün yayildigini vurguladi. Süren, “Cumhuriyet döneminde Adalet Bakanligi tarafindan da cezaevi olarak kullaniliyor. Agir sartlari olan, disiplin hücrelerinin oldugu, mahkûmlarin daha agir sartlarda islah edildigi dogru. Burada önemli düsünce suçlari da misafir ediliyor; Refik Halit Karay, Ahmet Bedevi Kuran, Hüseyin Hilmi, Osman Cemil Kaygili, Burhan Felek, Kerim Korcan, Mustafa Suphi, Zekeriya Sertel, Sebahattin Ali, Osman Deniz gibi ünlü edebiyatçilarin da burada misafir edilmesiyle biraz daha ünleniyor. Kültür ve Turizm Bakanligi’na birakilmasi sonrasinda da cezaevi anilarini konu alan dizi filmlerin çekilmesiyle bugünkü Türkiye’nin en çok ziyaret edilen yerlerden biri haline gelmesini sagladi” dedi.



Restorasyonu birkaç ayda tamamlanacak

4 bin yillik kara geçmisiyle ünlü Tarihi Sinop Cezaevi, 2020 yilinda baslayan restorasyon çalismalarinin büyük kismi tamamlandigini dile getiren Süren, “Tarihi Cezaevi bugüne kadar biriktirdigi anilarin yasatilacagi sekilde müze hüviyetine kavusturulacak, su anda bakanligimiz tarafindan fonksiyonlandiriliyor. Bunun yaninda kültür sanat edebiyat faaliyetlerinin yapilabilecegi güzel bir gezi ve ören yeri müze haline dönüstürülecek. Çalismalar yüzde 80 oraninda tamamlandi. Çevre düzenlemesi peyzaj çalismalari devam ediyor, yaklasik 2-3 ay içerisinde tamamlanmis olacak” seklinde konustu.

Yakin zamanda inceleme ve açilisiyla ilgili bilgiler vermek üzere Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi ile Müzeler Genel Müdürü’nün bir heyet halinde Sinop’a beklediklerini söyleyen Süren, “Son durumu yerinde görmek üzere ilimizde olacaklar. Kendileri cezaevinin açilisiyla alakali, fonksiyonlariyla alakali ayrintili bilgileri verecekler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA