Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Nükleer Müzakerelerde Çözülemeyen Konularda Ciddiyiz'

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD’nin 2015 nükleer anlasmasina iliskin Iran’a gönderdigi yanitin degerlendirme sürecinde oldugunu belirterek, "ABD ile Iran arasinda henüz çözülemeyen ve nükleer tesislerimizin denetimine iliskin kalan konular hakkinda ciddiyiz. ABD’nin Iran’a yanit olarak gönderdigi metin üzerinde dikkatle çalisiyoruz" dedi.

Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Açiklamasi 'Nükleer Müzakerelerde Çözülemeyen Konularda Ciddiyiz'
Avrupa Birligi (AB) Disisleri ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in 9 Agustos’ta 2015 Iran nükleer anlasmasina iliskin sundugu nihai taslak metne, Iran ve ABD’nin cevap vermesinin ardindan taraflar verilen cevaplarin degerlendirme sürecine basladi.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan Tanzanya’da yasayan Iranlilar ile gerçeklestirdigi toplantida, ABD’nin Iran’a gönderdigi yanit ve nükleer müzakerelere degindi. ABD’nin Iran’a gönderdigi yanita iliskin Iran heyetinin degerlendirme yaptigini belirten Abdullahiyan, "ABD ile Iran arasinda henüz çözülemeyen ve nükleer tesislerimizin denetimine iliskin kalan konular hakkinda ciddiyiz. ABD’nin Iran’a yanit olarak gönderdigi metin üzerinde dikkatle çalisiyoruz" dedi.



"UAEA’nin Iran’a yönelik asilsiz suçlamalari devam edemez”

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi’nin (UAEA) Iran nükleer tesislerine yönelik suçlamalarinin devam edemeyecegini belirten Abdullahiyan, "Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi’nin Iran’a yönelik asilsiz suçlamalari devam edemez. Ayni sekilde Siyonist rejim ile birlikte Iran’a yönelik bu suçlamalari tekrar etmeyi sürdüremezler. Tesislerimizin denetimine yönelik henüz çözülemeyen konular hakkinda ciddiyiz" ifadelerini kullandi.

“Hükümet olarak yaptirimlari etkisiz kilma politikamizi devam ettirecegiz"

ABD yaptirimlarini etkisiz kilmaya yönelik politikalari devam ettireceklerini kaydeden Abdullahiyan, "Nükleer anlasma önümüzdeki birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde yeniden imzalansa ve her sey yolunda ilerlese dahi tüm yaptirimlar kaldirilmis olmayacak. Bu nedenle hükümet olarak yaptirimlari etkisiz kilma politikamizi devam ettirecegiz" dedi.

Abdullahiyan, "Geçtigimiz gün ABD tarafindan nükleer müzakerelere iliskin gerekli yaniti aldik. Nükleer müzakerelerde önemli ilerlemeler saglamistik ve Iran olarak anlasmanin taslak metnine iliskin degerlendirmemizi ABD’ye ilettik. Önemli gördügümüz ve üzerinde durulmasi gereken konulara bu degerlendirmemizde ayrica yer verdik" ifadelerini kullandi.

“Nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanacagini umut ediyoruz”

ABD’nin gönderdigi yanita iliskin degerlendirme sürecinin devam ettigini belirten Abdullahiyan, ABD’nin verdigi sözlerde ciddi olmasini umut ettiklerini ve Iran olarak kirmizi çizgilerini korumaya devam edeceklerini söyledi.



Adullahiyan, "Kirmizi çizgilerimize bagli kalarak ABD’nin verdigi sözlerde ciddi olacagini ve nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanacagini umut ediyoruz. Uzmanlarimiz tarafindan yapilan degerlendirmeler ülkemizin kirmizi çizgilerini koruyan ve milli çikarlarimizi gözeten bir noktaya ulastiginda bir sonraki adim Bakanlar düzeyinde Viyana’da bulusmak olacak" dedi.



ABD’nin nükleer anlasmaya iliskin yaniti dün Iran’a ulasmisti

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani ise dün yaptigi açiklamada, ABD tarafindan Iran’in taslak metnine iliskin yaniti aldiklarini bildirmis, "Iran bu aksam ABD’nin yanitini Avrupa Birligi araciligiyla aldi. Tahran yaniti dikkatli bir sekilde gözden geçirmeye basladi" demisti.

Nükleer anlasmaya dönüs müzakereleri

Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (Ingiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ve Almanya ile Iran arasinda 2015 yilinda "Kapsamli Ortak Eylem Plani” adi verilen ve Iran nükleer faaliyetlerinin denetlenmesini içeren anlasma imzalanmisti. Eski ABD Baskani Donald Trump 2018 yilinda tek tarafli olarak anlasmadan çekilmis, Iran yönetimi de nükleer faaliyetlerini anlasma öncesine döndürmüstü. Bunun üzerine ABD yönetimi, Iran’i agir ekonomik yaptirimlarla hedef almisti. Nükleer anlasmaya dönüs için Avusturya’nin baskenti Viyana’da Nisan 2021’de Iran, Fransa, Rusya, Çin, Ingiltere ve Almanya arasinda müzakerelere baslanmisti. ABD Baskani Joe Biden’in Kasim 2021’de göreve baslamasiyla ABD’nin de anlasmaya dönmesi için görüsmeler yürütülüyordu ancak müzakereler geçtigimiz mart ayinda farkli nedenlerle durdurulmus, bu ayin baslarinda yeniden baslamisti.
Kaynak: İHA