Kirim Platformu Liderler Zirvesi'nde Dünya Liderleri Kirim'in Ilhakina Karsi Çikti

Rusya’nin 2014’de Kirim’i ilhak etmesinin ardindan Ukrayna’nin uluslararasi kamuoyu olusturmak için baslattigi Kirim Platformu Liderler Zirvesi’nde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da dahil olmak üzere dünya liderleri Kirim’in Ukrayna’ya iadesinden yana tavir koydu.

Rusya’nin 2014’de ilhak ettigi Kirim’in tekrar Ukrayna’ya katilimi ve bu yönde uluslararasi anlamda baski ve kamuoyu olusturmak için baslatilan Kirim Platformu Liderler Zirvesi’nin ikincisi bu yil Ukrayna’nin baskenti Kiev’de gerçeklesti. Zirveye, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Polonya Basbakani Andrej Duda, Kirim Tatar halkinin lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kirimoglu’nun yani sira bazi uluslararasi kuruluslarin temsilcileri de katildi.

Basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan olmak üzere NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Japonya Basbakani Kisida Fumio, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Italya Basbakani Mario Draghi zirveye video mesaj gönderdi.

“Kirim, Ukrayna topragidir”

Zirvede ev sahibi sifatiyla katilimcilara hitaben bir konusma gerçeklestiren Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Kirim konusunda Ukrayna’nin kararliligini bir kez daha ortaya koyarak, “Rusya’nin yozlasmasi Kirim’in ele geçirilmesiyle basladi.

Dini gerekçelerle Kirim Müslümanlarina baskilar ile 21. yüzyilda Avrupa’daki en büyük zulüm gerçeklesti. Kirim’in özgürlügünü savunanlarin, cinayet ve iskencelere karsi gelenlerin hepsi Kirim’dan kovuldu. Ukrayna’nin Kirim üzerinde tekrar kontrolü saglamasi Avrupa’da savas karsiti bir adim olacak. Bu, güvenligi geri getirecek ve adaleti saglayacak, Kirim’i modern dünyaya yeniden entegre edecektir. Kirim Ukrayna için herhangi bir bölge ya da jeopolitik oyunda terörist ülkenin elindeki kumarhane çipi degil. Ukrayna için Kirim, özgürlügünü garanti ettigimiz halkimiz ve toplumumuzun bir parçasidir. Kirim, Ukrayna topragidir ve isgalden kurtarildiktan sonra devletimizle Avrupa Birliginin bir parçasi olacaktir. Buna eminim” dedi.



Zelenskiy, Darya Dugina suikasti ile baglantilarinin olmadigini söyledi

Zirvede ayrica gündeme dair sorulari da yanitlayan Zelenskiy, geçtigimiz günlerde Moskova’da aracina düzenlenen bombali saldirida öldürülen Rus gazeteci Darya Dugina suikasti ile ilgili de konustu.

Rus istihbaratinin bu saldirinin sorumlusu olarak Ukrayna istihbaratinin üyesi oldugunu öne sürdügü Natalya Vovk’un, Ukrayna vatandasi olmadigini savunan Zelenskiy, “Bu kesinlikle bizimle baglantili degil. O bizim ülkemizin vatandasi degil ve Ukrayna topraklarinda da bulunmuyor” diyerek kendilerine yönelik bu iddialari reddetti.

“Türkiye, Kirim’in ilhakini tanimamakta, bu adimin gayrimesru ve hukuk disi oldugunu ilk günden beri açiklikla savunmaktadir”

Zirveye video mesaj göndererek tüm dünya kamuoyuna Türkiye’nin, Kirim konusundaki tavrini net sekilde ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Türkiye, Kirim’in ilhakini tanimamakta, bu adimin gayrimesru ve hukuk disi oldugunu ilk günden beri açiklikla savunmaktadir. Bu sadece hukuki degil, ahlaki temelleri de olan ilkeli bir durustur. Kirim’in ayrilmaz bir parçasi oldugu Ukrayna’ya iadesi esas itibariyla uluslararasi hukukun geregidir. Kirim’in yerli halklarindan olan Kirim Tatar soydaslarimizin güvenlik ve esenliginin temini de Türkiye’nin öncelikleri arasindadir. Kirim Tatari vatandaslarimiz Kirim’daki gelismelerin yakin takipçileridir. Bu vesileyle geçen sene platformun Kiev’deki ilk zirvesine katildiktan sonra gözaltina alinan Kirim Tatar Milli Meclisi Birinci Baskan Yardimcisi Narimen Celal ve arkadaslarinin bir an evvel evlerine ve ailelerine kavusma beklentimizi tekrarliyorum. Tarih boyunca büyük acilara maruz kalan Kirim Tatarlari kendi anayurtlarinda baris içerisinde yasamanin hakli mücadelesini veriyorlar. Türkiye bu süreçte Ukrayna hükümetinin ve Kirim Tatarlarinin yaninda olmayi sürdürecektir” dedi.



“Barisin tesisi dogrultusunda kolaylastiricilik ve arabuluculuk gayretlerimizi yilmadan, yorulmadan sürdürmeye kararliyiz”

Sözlerinin devaminda Rusya ile Ukrayna arasindaki savasin bölgesel istikrara verdigi zarardan bahsederken buna karsi Türkiye’nin baris için gösterdigi çabalardan bahseden Erdogan, “24 Subat’tan bu yana devam eden savasin Ukrayna’nin toprak bütünlügü ve egemenligi temelinde adil bir barisla sona erdirilmesi gerektigini savunuyoruz. Türkiye olarak bu amaçla diplomasi kanalini isler hale getirmek için büyük çaba harcadik. Mart ayinda Antalya’da yapilan disisleri bakanlari toplantisi, akabinde Istanbul’da yaptigimiz baris görüsmeleri ve son olarak tahil konusunda varilan anlasma gibi önemli ve somut basarilar elde ettik. 18 Agustos’ta Lviv’e yaptigim ziyarette bu tavrimizi bir kez daha ortaya koyduk. Ancak yakalanan ivmenin korunmasi ve kalici sonuçlara dönüsmesi, taraflarin baris yolunda atacagi adimlara baglidir. Barisin tesisi dogrultusunda kolaylastiricilik ve arabuluculuk gayretlerimizi yilmadan, yorulmadan sürdürmeye kararliyiz. Savasin bitmesi ve Karadeniz havzasinin yeniden huzur ve istikrara kavusmasi sadece bölgeye degil tüm dünyaya derin bir nefes aldiracaktir” ifadelerini kullandi.

“Artik Ukrayna ile birlikteyiz ve gerektigi sürece Ukrayna ile olmaya devam edecegiz"

Zirveye video mesaj gönderen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin saldirilarinin ardindan NATO ülkelerinin Ukrayna’yi destekledigini belirterek, “NATO, güçlü ve bagimsiz bir Ukrayna’nin, Avrupa - Atlantik güvenliginin garantisidir. Artik Ukrayna ile birlikteyiz ve gerektigi sürece Ukrayna ile olmaya devam edecegiz” dedi.

Savasin önümüzdeki kis da devam edecegini öne süren Stoltenberg, “Önümüzde bir kis var ve kis çok sert geçecek. Savasin simdiden oldukça yiprattigini görüyoruz. Bu bir irade mücadelesi. Bu yüzden Ukrayna’yi bagimsiz bir ulus olarak kazanabilmesi için Ukrayna’yi desteklemeye devam etmeliyiz” dedi.

Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise video mesajinda, Ukrayna’ya en güçlü destegi veren ülkelerden biri olduklarini, Rusya’nin geçmiste Kirim’a yaptigini bu kez tüm Ukrayna’ya yapmak istedigini ve buna karsi da Ingiltere’nin Ukrayna’ya destegini sürdürecegini söyledi.

Kaynak: İHA