Manisa Büyüksehir Belediye Meclisinde Imar Plani Gerginligi

Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, Belediye Meclisi toplantisinda imar plan çalismalari ile ilgili kendisine yöneltilen iddialara yanit verdi. Baskan Ergün’ün açiklamasi öncesi CHP Grubu salonu terk etti.

Manisa Büyüksehir Belediye Meclisinde Imar Plani Gerginligi
Manisa Büyüksehir Belediye Meclisinin ikinci oturumu Belediye Baskani Cengiz Ergün baskanliginda toplandi. Toplantida imar planlariyla ilgili açiklamalarda bulunan Baskan Ergün’ün konusmasi öncesi CHP Grubu salonu terk etti. Toplantinin terk edilmesi meclis üyeleri tarafindan saskinlikla karsilandi. Konuyla ilgili Baskan Ergün, “CHP grubu toplantiyi terk etti. Çünkü gerçekleri dinlemeye cesaretleri yok” dedi.

Mevcut Mimar Sinan Bulvari üzerinde yapilan çalismayi sunum esliginde anlatan Baskan Ergün, “Bu yerler 1958 ve 60’li yillarda temeli dedemizden gelip, nur içinde yatsin babamizin mevcut arsalari. Ilk plan 1971 yilinda yapilmis. Bu bölgeyle beraber askeriyeye kadar olan bölgenin ilk planlari yapiliyor. 1989 yilina geldigimizde yani Manisa’nin bütün planlarinin yapildigi güne geliyoruz. O zaman buradaki tüm arazilere 5 kat imarli ve tabana 0,40 oturan ve emsali 5 katla çarptiginizda 2 emsalli yerlerdir. Eski köye yeni adet getirmedik. Emsali 2’dir. Öncelikle herkesin sunu iyi bilmesini istiyorum. Yesil alanlardan konuta kaydirdigimi, çevirmis oldugumu iddia ediyorlar. Bu tümüyle yalandir. Isin asli imar adasinin yerinin degistirilmesidir. Yeni düzenlemede yesil alan, depolarin oldugu alana kaydirilmistir. Eski parsellerin, 22 bin 897 metrekarelik alan, bütün arsalarin toplamindan bahsediyorum. Eski tapumuz bu kadar. Yeni planlamada da bu metrekare aynidir. Sadece yeri degismistir. Yani 1 metrekare artis dahi söz konusu degildir. Yesil alan konut alanina çevrildi iddiasi tamamen yalan ve iftiradir” diye konustu.

Kat artisinin yükselmesinin insaat alaninin artisi olarak algilanamayacaginin altini çizen Baskan Ergün, “Bu ne demek? Benim bu 5 kat yaptigim binada kullandigim toplam metrekare, tabanda daha çok yesil alan ve otopark yapilmasi amaciyla insaat alaninin yukariya yükseltilmesidir. Iç içe girmis 6 metrelik ara bahçelerle birbirini seyrediyor. Ama buraya iki tane 15 katli oturtuldugu zaman yesil alan kazanilir. Yapilmak istenen bu. Tüm Mimar Sinan Bulvari aksi üzerinde ne kadar arsa varsa, ne kadar ileride kentsel dönüsüme girecek binalarin yeniden yapilmasi halinde bu bulvar üzerinde prestij caddesi aksi dedigimiz bir madalyondur burasi. Ayni düsünceyle bütün bulvara ayni 15 kat verilmistir. Sadece sahsima yapilan bir uygulama degildir. Manisa kamuoyu bunu böyle bilsin. Bu bulvar üzerinde tam tamina 698 parsel bu uygulamadan faydalanmaktadir. Metrekare toplami da 750 bin metrekare. Yapisi bulunmayan arsalarin toplami da 350 bin metrekare” dedi.



“Ne rantla ne rüsvetle isimiz olmadi, olmayacak”

Ayni emsalin kamuya da verildigine dikkat çeken Baskan Ergün, “Elginkan Vakfi önündeki emsali oraya da verdi bu meclis. Eski garajin oldugu yerde yapacagim bir projeyi 15 kat olarak yapabilirim. Orada bulunan 698 parseli kapsiyor arkadaslar. Bizim bugüne kadar aile olarak neler yaptigimiz ortadadir. Manisa’da kazandigimizi bugüne kadar hep Manisa’da harcadik. O noktada Ergün Ailesi olarak ne yaptigimizi saymak istemiyorum. Imar ranti, imar yolsuzlugu, 350 milyon gibi söylemlerin dile getirilmesi iftiradan baska bir sey degildir, karalamadir. Neden olmaya basladi? Seçimler yaklasiyor. Önümüzde Cumhurbaskanligi, milletvekilligi seçimleri var. Ondan sonra da yerel seçimler var. Ben bunlari her dönemde yasadim. Ama her seferinde cevabini oy sandiginda vatandas veriyor. Bizim bugüne kadar ne rantla ne rüsvetle isimiz hiç olmadi. Bundan sonra da olamayacagini beni taniyanlar çok iyi bilir ve olamaz da” dedi.

Kendilerine yöneltilen iddialari ortaya atanlara seslenen Baskan Ergün, “Bizi bununla suçlayanlara hodri meydan diyorum. Bütün bu Mimar Sinan Bulvari’ndaki verdigimiz bu imar uygulamasini eger bu meclis degistirelim, eski haline dönüstürelim diyorlarsa hodri meydan ben varim. 33 yildir Manisa’ya imar yapilamamis. Oradaki gelismeler Manisa’nin gelecegini, önümüzdeki 30 yili, 50 yili kapsayan bir plandir bu. Bu planlari madem rant olarak gördünüz, bir kere daha söylüyorum hodri meydan degistirelim. 698 kisiye de gidin izah edin. Haklarini insanlarin ellerinden alin” dedi.

CHP Grubu’nun tüm planlara olumlu oy kullandigini da sözlerine ekleyen Baskan Ergün, sunlari söyledi:

“Bu planlara rant dediniz, neden 5000’lik planlara onay verdiniz? Bu planlar geçerken, CHP Grubu ve bütün meclis üyeleri oybirligiyle geçirdi. Onu geçtik. 1000’lik planlara geldik. Bugün rant iddiasinda bulunan CHP, 1000’lik planlara da oybirligiyle oy verdigini unuttu mu? Hepsine evet diyeceksin, disarida gideceksin sov yapacaksin. Takdir kamuoyunun. Isin asli budur. Allah’a çok sükür veremeyecek hiçbir hesabimiz yok. Bir kere daha söylüyorum rant olarak görüyorsaniz hemen bu karari degistirelim. Öyle bir düsünce varsa Allah bana nasip etmesin. Ama herkes faydalaniyorsa, Cengiz Ergün de kardesleri de bu Manisa’nin evlatlaridir. Verilecekse herkese verilsin.”

Baskan Ergün’ün konusmasinin ardindan söz alan MHP Grup Baskanvekili Mehmet Güzgülü de, Manisa’nin imar planlarini uzun yillardir bekledigini vurgulayarak, bu konuda bir rantin söz konusu olamayacagini ifade etti.

AK Parti Grup Baskanvekili Dilsat Ulas da, meclisin er meydani oldugunu ve terk edilmesinin dogru olmadigini dile getirdi. Imar Komisyonu Baskani Mehmet Palabiyik da, imar plan çalismasi yapmanin kolay bir sey olmadigini ve vatandasin büyük bir beklenti içinde oldugunu hatirlatarak, meclisin önemli ve büyük adimlar attiginin altini çizdi.

Içkili yer ruhsati konusunda açiklama

Manisa Büyüksehir Belediye Meclisinin agustos ayi toplantisinin ilk oturumunda alinan içkili bölge karari ve ardindan bazi kesimlerce ortaya atilan haksiz ithamlara yönelik de belgeleriyle açiklama yapildi. Konuyla ilgili Manisa Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçinkaya, bir sunum gerçeklestirdi. Yalçinkaya, “Içkili bölge kararimiza açiklik getirmek istiyorum. Farkli yorumlar ortaya çiktigi için belgelerle yaptiklarimizi anlatacagiz. Içkili yer bölgesiyle ilgili is yeri açma ve çalisma ruhsatlari ile ilgili bir yönetmeligimiz var. Belediyemiz de bu yönetmelikle is ve islemlerini yapiyor. Bu yönetmelikte ilkögretim okullari ve ibadet alanlarina 100 metre mesafeden bahsediyor. Bunun disinda herhangi bir mesafe aranmiyor. Içkili yer tespiti yapilan bölgenin karsisinda adliye, saginda kamu tesis alani, yaninda emniyet var. Solunda üniversite var. Arkadaslarimiz konuyu meclis gündemine alirken mesafe tespitlerini yaparak aliyorlar. Mesafe tespiti yapildiktan sonra içkili yer ilani çikiyor. Ondan sonra detayli olarak bu içkili yer bölgesinin bagimsiz bölüm tespiti yapiliyor. Su anda bu AVM’nin içerisinde 80 tane bagimsiz bölüm var. Bu 80 bagimsiz bölümden hangisi içkili yer ruhsati alacaksa bu bir adim oluyor. Ikinci adimi Manisa Il Emniyet Müdürlügünün güvenlik açisindan bir risk tasiyip tasimadigina dair görüsü, üçüncü adimi mesafe tespiti, dördüncü adimi ise belge düzenleme. Belge düzenlenmeden hiçbir hak vermemis oluyorsunuz. Geçen ay biz birinci adimi atmis olduk” diye konustu.

Mesafeleri sunum ve uydu fotograflari üzerinden tek tek anlatan Yalçinkaya, “Kamu tesis alanlariyla ilgili yönetmelikte herhangi bir ifade yok. Içkili yer ruhsati basvurusu yapan lokanta. Bu lokantayla ilgili mülki idare amirine görüs soracagiz. Mülki idare amiri uygun görüs verirse, bunun yeniden mesafe tespit ölçümleri yapilacak, dosyaya konulacak. Dolayisiyla ortaya çikan tartismalar tamamen gereksiz tartismalardir. Elde edilip önümüze getirilen belge ise Mart ayinda içkili yer bölgesinin tamami için mülki idare amiri ile yaptigimiz yazismada ilgili kaymakamligin ‘su asamada uygun degildir’ görüsüdür. Bu görüs düzelmeden bizim buradaki bagimsiz birimlerden herhangi birine ruhsat verme sansimiz bulunmamaktadir. Bugüne kadar idaremizce olumsuz görüs alinan hiçbir yere ruhsat verilmemistir. Kaldi ki Büyüksehir Belediyemizce verilen içki ruhsati, 3 veya 5 tanedir. Ne kamuoyunu ne meclisimizi ne de Baskanimizi yaniltacak hiçbir surette kamu görevlileri bir islem tesis edemez. Hiçbir kamu görevlisi bu tarz bir belgeyi düzenlerken, ilgili kanun ve yönetmeliklere aykiri hareket edemez” dedi.

Kaynak: İHA