Sigortacilikta Çevreye Duyarli Olma Zamani

Iklim degisikligi; iklim degisikligine bagli yasanan dogal afetler birçok sektörün dünyanin gelecegi konusunda yatirim yapmalarini saglamaya basladi. Daha saglikli ve yesil bir dünya için sigortacilik sektöründe de sürdürülebilirlik çalismalarina önem veriliyor. Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, sigortacilar tarafindan hazirlanan risk haritalari ile hem poliçe sahiplerine hem de kamuya kolayliklar saglanacagini belirtti.

Sigortacilikta Çevreye Duyarli Olma Zamani
Artan global riskler ile birçok sektör, çevre ve sürdürülebilirlik konularinda bilinç kazanmaya basladi.

Bunlardan biri olan sigortacilik sektörü de risk analizleri ve erken uyari sistemleri ile sürdürülebilir yasam alanlarinin artmasina olanak sagliyor. Sigorta sirketleri, yeni poliçeler için risk raporlari hazirlayip bu raporlar dogrultusunda tavsiyelerde bulunuyor. Bu kriterlere uyum saglayan sigortalilar ise prim azaltilmasi ile ödüllendiriliyor. Ayni durum iklim degisikligi ve dogal afet riskleri için de geçerli oluyor.

Dijital devrim kâgit kullanimini azaltti

Yasanabilecek yüksek hasarlara karsi sigortalinin bilgilendirilmesinde ve uyarilmasinda sigorta sirketlerine büyük sorumluluk düsüyor. Bu sürecin sisteme yeni sigortalilarin kazanilmasi açisindan da önem arz ettigini ifade eden Istanbul Gelisim Üniversitesi Uygulamali Bilimler Fakültesi Bankacilik ve Sigortacilik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, “Sigortacilar tarafindan hazirlanan risk haritalari hem poliçe sahiplerine hem de kamuya kolayliklar sagliyor. Dijital devrim tüm sektörlerde oldugu gibi sigortacilik sektöründe de bir dönüsüm baslatti. Her seyden önemlisi kâgit kullanimini azaltti” seklinde konustu.



Elektrikli araçlar için kasko poliçeleri

Hazirlanan poliçelerin e-mail ortaminda sigortalilara sunulmasi ile kâgit kullaniminda önemli tasarruflar saglaniyor. Elektrikli araçlar için kasko poliçeleri kullanimi da basladi.

Sigorta sirketleri araç degerine paralel bir risk prim orani ile bu poliçeleri düzenliyor. Elektrikli araçlarin poliçe teminat yapilarinin diger yakitli araçlara göre daha genis oldugunu da belirten Dr. Ögr. Üyesi Hakan Özcan, “Yakin gelecekte bankacilik ve sigortacilik sektörleri is birligi ile sürdürülebilirlik konusunda gelismeler yasanabilecek. Özelikle kasko, konut-is yeri paketi, çevre kirliligi gibi poliçelerde, risk analizleri ile çevreye duyarli ürünler hazirlanacak ve sigortalilarin tercihinde yönlendirme yapilabilecek. Örnegin, elektrikli araç banka kredisi oraninda ve kasko sigorta poliçe fiyatlandirmasinda sigortali ödüllendirilecek” dedi.

Kaynak: İHA