Kadinlarin Ürettigi Ev Yapimi Dut Pestillerine Yogun Talep

Malatya’da 6 kadin arkadasin bir araya gelerek geleneksel yöntemlerle ürettikleri ev yapimi dut pestilleri büyük talep görüyor.

Kadinlarin Ürettigi Ev Yapimi Dut Pestillerine Yogun Talep
Yesilyurt ilçesine bagli Tecde Mahallesi’nde yasayan Hatice Koç’un öncülügünde bir araya gelen 6 kadin girisimcinin, geleneksel yöntemlerle ürettikleri dut pestilleri büyük talep görüyor. Dut pestili, agaçlardan toplanan dutlarin kazanlarda saatlerce kaynatilmasiyla elde ediliyor. Kadinlar, 50-100 TL araliginda satisa sunulan pestile olan taleplere yetisebilmek için yogun mesai harciyor. Yaklasik 10 yildir 5 arkadasiyla birlikte dut pestili üretimi yaptiklarini belirten Hatice Koç, geleneksel yöntemlerle üretilen pestillerin tamamen dogal yollarla elde edildigini söyledi.



Mayis ayi sonlarinda kuru dutla üretime baslayarak yas meyve sezonuyla birlikte sürdürülen üretimin Kasim ayiyla sonlandigini aktaran Koç, ”Ürettigimiz pestilleri taleplere göre kargo yöntemiyle il disina da gönderiyoruz. Fiyatlar geçen yila göre yüzde yüz artmasina ragmen talepler çok fazla, elimizde pestil kalmadi. Sonbahara kadar üretime devam edecegiz” dedi.

Mevsim sartlarina göre sezonun açilis ve kapanis tarihlerinin degisiklik gösterdigini belirten Halime Polat ise dut pestili üretimin kolay olmadigina dikkat çekerek, ev ekonomisine katki sunduklari için mutlu olduklarini söyledi.

Kaynak: İHA