Isveç Ve Finlandiya, NATO Katilim Müzakerelerini Tamamladi

NATO, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya davet edilmesinin ardindan iki ülkenin temsilcilerinin Belçika’daki NATO Karargahi’nda yetkililerle bir araya gelerek katilim müzakerelerini tamamladigini açikladi.

Isveç Ve Finlandiya, NATO Katilim Müzakerelerini Tamamladi
Türkiye’nin Ispanya’nin baskenti Madrid’de 29-30 Haziran tarihlerinde gerçeklestirilen NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’nde Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine yesil isik yakmasinin ardindan söz konusu ülkeler NATO’ya davet edilmisti. NATO tarafindan yapilan yazili açiklamada, Isveç ve Finlandiya’nin temsilcilerinin Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Karargahi’nda NATO yetkilileriyle bir araya geldigi ve NATO’ya katilim müzakerelerini tamamladigi ifade edildi. Açiklamada, “Her iki ülke de NATO üyeliginin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme istegini ve kabiliyetini resmen teyit etti” denildi.

Görüsmelerde Finlandiya heyetine Disisleri Bakani Pekka Haavisto ve Savunma Bakani Antti Kaikkonen’in, Isveç heyetine ise Disisleri Bakani Ann Linde’nin baskanlik ettigi aktarilan açiklamada, NATO ve iki ülke arasindaki müzakerelere ise NATO Siyasi Isler ve Güvenlik Politikasindan Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Bettina Cadenbach’in baskanlik ettigi ifade edildi. Müzakerelerin tamamlanmasinin ardindan yarin NATO üyesi 30 ülkenin temsilcilerinin Isveç ve Finlandiya’nin katilim protokollerini imzalayacagi aktarilan açiklamada, katilim protokollerinin daha sonra ulusal prosedürlerine göre onaylanmak üzere tüm NATO üyesi ülkelere gönderilecegi belirtildi.
Kaynak: İHA