Fed faiz kararı açıklandı! Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası faiz kararı ne oldu?

Fed faiz kararı son dakika açıklandı. 2 gün süren Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası piyasaların merakla beklediği ve birçok ekonomistin 2022'nin en kritiği olarak adlandırdığı faiz kararı belli oldu. Fed 75 baz puan faiz artırımı gerçekleştirdi. Böylece 'Fed faiz kararı açıklandı mı, Fed toplantısı, ne zaman saat kaçta sonuçlanacak?' soruları yanıt bulmuş oldu. Fed kararı sonrası Jerome Powell'ın açıklamalarının önemine dikkat çeken analistler, yılın ilk çeyreğinde sürpriz bir şekilde daralan ABD ekonomisi için 'Resesyon' söylemlerini sıklaştırdı. Peki Fed faiz kararı sonrası piyasaların ilk tepkisi ne oldu? Fed açıklaması sonrası Powell'ın mesajları bekleniyor...

Fed faiz kararı açıklandı! Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası faiz kararı ne oldu?
Fed faiz kararı açıklandı! Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası faiz kararı ne oldu?
Son dakika haberi...Fed toplantısı sona erdi. Tüm dünyanın gözü kulağı Fed faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamalardaydı. Fed faiz kararı için merakla beklenen açıklamayı yaptı. Buna göre Fed politika faizi için 75 baz puan artırıma gitti. Fed faiz kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın vereceği mesajlar gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajlar barındırdığından ekonomistlerin radarında yer aldı.

Fed faiz kararı açıklandı! Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası faiz kararı ne oldu?

SON DAKİKA HABERİ | FED FAİZ KARARI AÇIKLANDI: BİR KEZ DAHA 75 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI GELDİ

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklentilere paralel 75 baz puan artırdı. Banka fonlama faiz aralığını böylece yüzde 2,25-2,50 aralığına çekmiş oldu. Fed Haziran ayı toplantısında da faizi 75 baz baz puan artırmış, bu faiz artışı 1994 yılından beri en yüksek faiz artırımı olarak kayıtlara geçmişti.

FED'DEN 1980'LERİN BAŞINDAN BERİ EN SIKI PARA POLİTİKASI ADIMLARI

Haziran ve Temmuz ayı toplantıları ile yapılan 150 baz puanlık faiz artırımı 1980'lerin başından bu yana yapılan en sıkı para politikası adımları olarak dikkat çekti. Faiz kararı oybirliği ile alındı. Faiz karar metninde Fed'in enflasyon risklerine karşı yüksek derecede dikkatli olduğu mesajı tekrarlandı.

TEMMUZ 2022 FED FAİZ KARARI SONRASI PİYASALARIN İLK TEPKİSİ NE OLDU?

Piyasalar ABD'de görülen yüzde 9,1 ile 41 yılın en yüksek enflasyon rakamı sonrası Fed'den 75 baz puan faiz artışı fiyatlıyordu. Beklentilere paralel gelen Temmuz ayı Fed faiz kararı sonrası piyasalar sınırlı tepki gösterdi.

Ancak altın fiyatlarında ons öncülüğünde bir miktar toparlanma görüldü. Ons altın Fed kararı sonrası 1.825 dolar düzeyine yükseldi. Bununla beraber yurt içinde dolar/TL 17,90 TL, gram altın TL fiyatı da 990 TL üzerinde yatay-pozitif seyrini sürdürdü.

FED PİYASALARA NE MESAJ VERDİ?

Faiz kararının oy birliği ile alınmasının yüzde 2 enflasyon hedefi konusunda sıkı para politikasının kullanılacağı konusunda kuvvetli bir mesaj olarak yorumlandı. Faiz karar metninde harcamalar ve üretimin ücret artışlarına rağmen daha yumuşadığına vurgu yapıldı.

12 FED ÜYESİ FAİZ ARTIRIMLARININ DEVAM EDECEĞİNİN UYGUN OLACAĞINI ÖNGÖRDÜ

Fed, 12 üyenin tamamının oyu ile faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını öngördü. Fed toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, FOMC üyelerinin geçtiğimiz ay yapılan toplantıdan bu yana daha yavaş ekonomik aktivitenin işaretlerinin bilincinde oldukları ortaya kondu.

Açıklamada, 'Harcama ve üretimin son göstergeleri yumuşadı. Bununla birlikte son aylarda istihdam kazanımları güçlüydü' ifadeleri dikkat çekti.

'EK FAİZ ARTIRIMI UYGUN OLACAKTIR' İBARESİ TEKRARLANDI

Önceki toplantılardan sonra yapılan açıklamalardaki, Fed yetkililerinin ek faiz artırımlarının uygun olacağını öngördükleri ifadesi bugünkü toplantıdan sonra da tekrarlandı.

FED YÜKSEK GIDA VE ENERJİ FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Bununla birlikte bugünkü açıklamada, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği, pandemi ile ilişkili dengesizlikleri, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığı ifadeleri de kullanıldı.

BİLANÇO KÜÇÜLTME ADIMLARI EYLÜL'DE HIZLANACAK

Fed bilançosunun küçültülmesinin planlandığı gibi Eylül'de hızlandırılmasının kararlaştırıldığı toplantıda, Eylül'den itibaren mortgage destekli menkul kıymetlerin ayda 35 milyar dolar ve Hazine kağıdı stoğunun aylık 60 milyar dolar azaltılacağı vurgulandı.

FOMC'nin enflasyon risklerine karşı oldukça özenli, dikkatli olduğunu belirten Fed, 'FOMC enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye güçlü şekilde bağlı' ifadesi de açıklamada yer aldı.

FAİZ FAİZ ARTIRIMLARI SÜRECE Mİ? FED KARARI SONRASI POWELL'DAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Temmuz 2022 Fed toplantısı sonrası Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı başladı. Powell'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz.

Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Ben ve meslektaşlarım enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz. Enflasyonu aşağı getirmeye kararlıyız ve bunu yapıyoruz.'

Ayrıntılar geliyor...