Tedavisi Tamamlanan 30 Yasindaki Kaplumbaga, Uydu Cihazi Takilip Denize Birakildi

Antalya’da 1.5 yil önce karaya vurarak bagirsaklarinda bol miktarda plastik, boynunda ve belirli yerlerinde yaralarin oldugu tespit edilen kaplumbaga tedavisinin ardindan denize geri birakildi. 30 yasinda bulunan ve 1 yil boyunca hareketleri izlenecek olan kaplumbaganin üzerine uydu cihazi takildi. Turistler ise o anlari ilgi ile izledi.

Tedavisi Tamamlanan 30 Yasindaki Kaplumbaga, Uydu Cihazi Takilip Denize Birakildi


2020 yili Ekim ayinda Antalya’nin Kemer ilçesi Göynük Mahallesi’nde karada halsiz bitkin bir vaziyette bulunan kaplumbaga Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) getirildi.

Incelemeler sonucunda bagirsaklarinda bol miktarda plastik oldugu boynunda ve belirli yerlerinde yaralarin oldugu tespit edildi. Veterinerler öncülügünde plastigin ve biriken gazin vücuttan atilmasi için ilaç tedavisine baslandi.

Uydu takip cihazi takildi

Düzenli beslenmesi sonucunda 1,5 yillik tedavinin ardindan kaplumbaga Lara bölgesinde bulunan Lara Barut Collection Hotel’in de destegi ile denize geri birakildi. Kaplumbaganin üzerine ise 1 yil boyunca hareketlerini ve beslenmesini takip etmek amaci ile uydu takip cihazi takildi. Kaplumbaganin denize birakilmasi otelde kalan onlarca turist tarafindan da ilgi ile izlendi. O anlari yakindan takip eden turistler o anlari unutulmaz kilmak için cep telefonu kamerasi ile kayda aldi.

"1 yil boyunca nerelere gittigini ve nasil beslendigi hakkinda bilgi sahibi olacagiz"

Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Yakup Kaska, “Karaya halsiz ve bitkin vuran kaplumbaga merkezimize getirildi.

Bagirsaklarinda bol miktarda plastik oldugu ve boynunda yaralar oldugunu gördük. Bu süreçte plastigin ve biriken gazin vücuttan atilmasi için veteriner hekimlerimiz öncülügünde gerekli ilaç tedavisi baslandi. 1.5 yil tedavinin sonucunda kaplumbagamiz iyilesti. Dalabilir pozisyona geldi. Biz buldugumuz kaplumbagalarimizi o bölgeye en yakin yerden dogaya birakiyoruz. Hem kamuoyunda farkindalik arttirmak için hem de tedavi edilen kaplumbagalarin bilgisini vatandaslarimiza vermek istiyoruz. Uydu takip cihazi takildi. 1 yil boyunda nerelere gittigini ve nasil beslendigi hakkinda bilgi sahibi olacagiz. Bu cihaz sayesinde kaplumbaganin dogal ortama ne kadar ortama uyum sagladigini ve nerelere göç ettigini takip edecegiz. 30 yasinda tedavi edilerek kurtarilmasi popülasyona çok önemli bir katki veriyor. Biz bu kaplumbagayi kurtardigimiz zaman adeta bin yavruyu 25-30 yil bakmak ile es deger bir popülasyona katki sagliyoruz. Tekrar dogal ortama gönderilmesinde emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi.



"Bu kaplumbaga sayesinde dünyadaki baris artsin"

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan ise, “Kaplumbaganin soy ismini ’baris’ koyduk. Lara Baris olsun. Çünkü bu dünyaya salindi. Bu kaplumbaga sayesinde dünyadaki baris artsin. Bu sayede biz de mutluluk yasiyoruz. Pamukkale Üniversitesi sifir atik projesinde öncüdür. Vahsi hayatin korunmasinda da öncülük yapmaktadir. Bu konuda biz tüm paydas iliskilere açigiz.” diye konustu.

Kaynak: İHA