Yenimahalle'den Kurban Bayrami Için Saglik Uyarisi

Yenimahalle Belediyesi, vatandaslarin güzel bir bayram geçirmesi için çalismalarina hiz kesmeden devam ederken, kurum doktoru Sahin Engin Kargin, bayramda saglik açisindan dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açiklamalarda bulundu.

Yenimahalle'den Kurban Bayrami Için Saglik Uyarisi
Kurban Bayrami’nda asiri et tüketiminin saglik sorunlarina neden oldugunu hatirlatan Kargin, vatandaslari bayramda saglikli beslenmeleri konusunda uyardi.

Etler mutlaka 1 gün dinlendirilmeli

Kargin, dinlenmemis et tüketiminin sindirimi zorlastirdigini söyleyerek, kurban etinin mutlaka 1 gün dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektigini vurguladi. Etlerin kesildikten sonra hemen tüketilmesinin yanlis olduguna deginen Dr. Kargin, “Etin 1 gün dinlendirilmesi en uygun olan yöntemdir. Çünkü hayvan ilk kesildiginde eti serttir. Taze eti de sindirmek zordur. Bu da çesitli saglik sorunlarina, özellikle mide ve bagirsak rahatsizliklarina neden olabilir. Ayrica kurbanlik hayvan mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçmelidir ve kesim sirasinda hijyen kurallarina dikkat edilmelidir” dedi.



“Asiri et tüketiminden kaçinin”

Kurban Bayrami’nda özenle hazirlanmis sofralarin istahlari kabarttigini da hatirlatan Kargin, “Alinmasi gerekenden daha fazla doymus yag, kolesterol ve protein, kalp damar hastalari, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalari için risk olusturur. Hayvansal kaynakli proteinlerin doymus yag ve kolesterol içerikleri fazla oldugundan tüketim miktarlarina dikkat edilmesi gereklidir. Aksi takdirde hastaliklar kaçinilmazdir. Bu yüzden kurban etini tüketirken, et tüketimiyle birlikte sebze tüketiminin de artirilmasi gerekir. Günde en az 3-3,5 litre su tüketimi de önemlidir” ifadelerini kullandi.

“Sütlü tatlilar tercih edin”

Bayramlarin vazgeçilmezi tatlilar konusunda da vatandasa uyarilarda bulunan Kargin, “Serbetli tatlilar ve çikolatalarin yerine sütlü ve meyveli tatlilar tercih edilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA