'Emeklilerle Çalisanlar Arasinda Açilan Maas Farki Kapatilmalidir'

Emekli Memur-Sen, 30 Haziran Dünya Emekliler gününde bir basin açiklamasi düzenleyerek taleplerini siraladi. Küçükkösen, “Her 100 emekliden 72’si emekli olunca is arayisina girmektedir. Bizler, emekliler olarak himmet degil, yillarca verdigimiz hizmetin karsiligi olan onurlu bir yasami istiyoruz” dedi.

'Emeklilerle Çalisanlar Arasinda Açilan Maas Farki Kapatilmalidir'


Memur-Sen bünyesinde faaliyet gösteren Emekli Memur-Sen, 30 Haziran Dünya Emekliler Günü nedeniyle Istanbul’da bir basin açiklamasi gerçeklestirdi. Emeklilerin mali, sosyal ve özlük haklarina iliskin talepleri ile emekli kamu görevlilerinin örgütlenme hakki önündeki engellerin kaldirilmasina yönelik çagrisini yineledi. Fatih’teki Aksaray meydaninda düzenlenen basin açiklamasina Emekli Memur-Sen Genel Baskani Ali Küçükkösen ve sendika üyeleri katildi.



“HER 100 EMEKLIDEN 72’SI IS ARAYISINA GIRMEKTEDIR”

Emekli Memur-Sen Genel Baskani Ali Küçükkösen yaptigi açiklamada, “Kösesine çekilmis, hayattan elini etegini çekmis bir emekli tipi istenmiyorsa, emeklilerin yasam kosullari düzeltilmeli, müreffeh bir yasami mümkün kilacak zemin üretilmelidir. Emeklilikte gelirin ve yasam standardinin büyük düsüs yasamasindan dolayi çalisanin verdigi en zor karar emeklilik kararidir. Bu sartlarda emekli olmaya karar vermek de emekli olunca hayat standardini korumak da zorlasmaktadir. Bu nedenle emeklilerimizin yüzde 39’u tam zamanli, yüzde 33’ü yari zamanli çalismak zorunda kalmakta, her 100 emekliden 72’si emekli olunca is arayisina girmektedir. Bizler, emekliler olarak himmet degil, yillarca verdigimiz hizmetin karsiligi olan onurlu bir yasami istiyoruz. Bu bizim en temel insan hakkimiz, alin terimizin karsiligidir” dedi.



“BU ONURLU MÜCADELEYE GÜÇ VE OMUZ VERMEYE DAVET EDIYORUZ”

Emeklilerin sendikal örgütlenme özgürlügünün engellenmesi, hak mücadelesi açisindan büyük bir eksiklik oldugunu söyleyen Küçükkösen, “Emeklilerin mali ve sosyal haklarinin iyilestirilmesi süphesiz mücadele ve örgütlenme gerektirmektedir. Memur-Sen bünyesinde kurulmus olan Emekli Memur-Sen, kamu görevlisi emeklileri basta olmak üzere bütün emeklilerin hak arama adresidir. Emeklilerin mali ve sosyal haklarinin iyilestirilmesi ve gelistirilmesi ile örgütlenme hakki için mücadele etmeye, her platformda haklarimizi savunmaya devam ediyoruz. Bütün emeklilerimizi, Emekli Memur-Sen çatisi altinda toplanmaya, bu onurlu mücadeleye güç ve omuz vermeye davet ediyoruz” dedi.



“EMEKLILERLE ÇALISANLAR ARASINDA AÇILAN MAAS FARKI KAPATILMALIDIR”

Küçükkösen konusmasinin devaminda, “13,6 milyon emeklimizin haklarini korumak, refah içinde bir emeklilik geçirmelerini saglamak, sosyal hayata aktif katilimlarini desteklemek için mücadele veren Emekli Memur-Sen olarak diyoruz ki; emeklilerle çalisanlar arasinda açilan maas farki kapatilmalidir. Kamu görevlilerinin fiilen çalistiklari dönemde bordrolarinda var olan ek ödeme de dâhil emek verilen dönemde maasa eklenen unsurlar emekli maasina da yansitilmalidir. Memurlarin emekli ikramiyesi hesabi yapilirken tam hizmet yili hesaba katilip, ay ve gün hesabinin dahil edilmemesinden dogan 1 ay ile 11 ay arasi kayip giderilmelidir” dedi.



“EMEKLILER UYGUN ALANLARDA ISTIHDAM EDILMELIDIR”

Emeklilerin taleplerini siralayan Küçükkösen, “Yilda iki defa ödenen bayram ikramiyesi, gösterge rakamina baglanmali ve maaslara yapilan artis kadar artis yapilmasi saglanmalidir. Emeklilerden fiilen çalisabilecek güç noktasinda ve fikri zeminde bilgi birikimi müsait olanlar gerek kendi alanlari, gerekse faydali olabilecekleri uygun alanlarda istihdam edilmelidir. Emeklilerin Sendikalara üye olma hakki yasal statüye kavusturulmali, emeklilikte de sendika üyeligi devam etmeli, haklarimiz da bizimle emekli olmamali. Yasa bakilmaksizin tüm emekliler toplu tasima araçlarindan ücretsiz faydalandirilmalidir. Es ve çocuk yardimi emeklilere de verilmelidir. Ögrenim hayatina devam eden çocugu olan emeklilere egitim yardimi ödemesinin kapsami genisletilmelidir. ‘Aktif Yaslanma’ kavrami ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin daha saglikli bir emeklilik dönemi geçirmeleri saglanmalidir. Genel saglik politikalarinin disinda, yaslilara yönelik özel saglik politikalari da gelistirilmeli, saglikli yaslanmaya yönelik farkindalik egitimleri verilmelidir” dedi.

(Caner Sönmez - Davut Has - IHA)
Kaynak: İHA