3. Inebolu Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu Kosusu Yapildi

Kurtulus Savasi’nin Türk kadin kahramani Serife Baci anisina düzenlenen 3. Inebolu Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu kosusu, Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde yogun katilim ile gerçeklesti.

3. Inebolu Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu Kosusu Yapildi
Inebolu Gençlik ve Spor Kulübü ve Balkan Ülkeleri Dostluk Dernegi is birliginde düzenlenen 3. Inebolu Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu kosusuna ülke genelinden yaklasik 400 kisi katildi.

Ismetpasa Caddesi üzerinde hazirlanan platformda 10 kilometrelik yarisin starti verildi.

Yarismalar çerçevesinde ayrica 21 kilometrelik yapilan yari maraton startini da Bozkurt Kaymakami ve Inebolu Kaymakam Vekili Murat Atici verdi.

Yarismanin sonunda Osman Sungur Tesisleri bahçesinde dereceye girenlere ödülleri verildi.

10 kilometrelik halk kosunda erkeklerde 1. Ünal Münüklü, 2. Ilker Çiçek, Onur Tugçu, kadinlarda 1. Eda Çetin, 2. Tabuk Günes, 3. Serpil Yanbasti, 21 kilometrelik Yari Maraton kosusunda erkeklerde 1. Mehmet Aydingör, 2. Aydin Yücel, 3. Ahmet Bayram ve kadinlarda 1. Gülbahar Çetin, 2. Özlem Kirli, 3. Nilgün Ayirga oldu.

Yaris sonunda ödül töreni düzenlendi.

Törene, Kastamonu Vali Yardimcisi Ünal Kiliçarslan, Bozkurt Kaymakami ve Inebolu Kaymakam Vekili Murat Atici, kurum amirleri, sivil toplum kurulusu temsilcileri, sporcular ve vatandaslar katildi.



Ünal Kiliçarslan: “Türk kahramanliginin Türk vatanseverliginin en önemli kilometre taslarindan”

Törende konusan Kastamonu Vali Yardimcisi Ünal Kiliçarslan, “Türk kahramanliginin, Türk vatan severliginin en önemli kilometre taslarindan olan 9 Haziran hem milletimiz için hem Inebolular için büyük bir seref. Inaniyorum ki 9 Haziranlar Kurtulus Savasi’nin destanlasmasinda ayri bir önemine sahip. 100 yil önce gerçeklesen bu hedeflerin bugün bizlerin emaneti dairesinde yerine gelmesi noktasinda gerçeklestirilen bu etkinlik münasebeti ile emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.



Murat Atici: “Kosu yari maraton degil, bir tarihin unutulmamasi demektir”

Bozkurt Kaymakami ve Inebolu Kaymakam Vekili Murat Atici ise, “9 Haziran’da baslayan etkinlikler bugün son gününe geldik. Sizlerin dökmüs oldugu ter sadece sporsal etkinlik bir yari maraton degil, bir tarihin unutulmamasi demektir. Serife Baci’nin ve bölge kahramanin unutulmamasi demektir” diye konustu.



Haluk Kaya: “Milli mücadelenin kapisi yüzü, kulagi ve can damaridir Inebolu”

Balkan Ülkeleri Dostluk Dernegi Inebolu Temsilcisi Haluk Kaya da, “Sporun birlestirici gücü, insanlar arasinda baris, dostluk ve kardeslik duygularinin yasanmasinin en yogun oldugu bir alandir. Inebolu tarihte yasanmis sayisiz kahramanlarimizin yasadigi bir ilçedir Inebolu. Burasi kayikla kagniyla kurtulus mücadelesinin verildigi beldedir Inebolu. Milli mücadelenin kapisi, yüzü, kulagi ve can damaridir Inebolu. Güneyde olan Gaziantep, kuzeyde Inebolu Türkiye’nin yikilmaz kaleleridir. Istiklal madalyasi özgürlük bagimsizlik ve egemenlik bir nedenidir. Iste bu yüzden, bu topraklarda kosarken geçmisten nelerin yasandigini anlamak bir nebze de olsun onlari hissetmemiz için Inebolu Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu yapiyoruz. Iyi ki bu güzelligi beraber yasiyoruz. Etkinligimize katilan herkese çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



Ahmet Çecen: “Biz tarihimizle gururla övünüyoruz”

Inebolu Gençlik ve Spor Kulübü Baskani Ahmet Çeçen ise, “Biz Inebolular tarihte anlatilmasi ve anlasilmasi zor bir kahramanliga imza atmis bir halkiz. Isgal yillari o zamanlar zor zamanlar, Mustafa Kemal Atatürk hadi deyince pesinden teessüsüz giden halkiz biz. Atalarimiz kayikla kagniyla destanlar yazmistir. O zaman ki sartlarda karinca misali cepheye kar ve kis demeden cephane sevkiyatini yapmis ve bu yollarda ne zahmetler, ne acilar çekilmistir. Iste Serife Baci’nin hazin hikayesi ve daha niceleri. Biz Inebolular mütevazi bir halkiz ve yaptiklarimizla pek övünmeyiz. Övmesini de bilmeyiz, Inebolulu deyince de siradan bir millet degiliz yalniz, biz Inebolu deyince tarihimizin üzerimizdeki agirligini da biliyoruz. Inebolu denilince Istiklal Yolu, Istiklal Madalyasi, kahraman denizcilerimiz, kahraman kayikçilarimiz sapka kiyafet devrini Serife Baci, Kadi Salih Reis ve bunlar bizim tarihimizdir. Biz bunlarla gurur duruyoruz ve bunlarla övünüyoruz. Buda bizim hakkimiz, 3. düzenledigimiz Istiklal Yolu Serife Baci Yari Maratonu kosumuzda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Izmir’den maratona katildigini söyleyen yarismanin birincisi Gülbahar Çetin, “Inebolu’yu hep görmek istiyordum. Yarismada buna vesile oldu. 2 kilometrelik parkur biraz düzdü ama gerisi biraz engebeli parkurdu. Inis çikisli bir parkurdu. Fakat etrafi izledik. Insanlarin bizleri desteklemesi, Inebolu halkinin pencerelerden ve balkonlardan bizleri alkislamasi gerçekten çok güzeldi. Çok gururlandim, zaten Serife Baci anisina kosulmasindan ötürü buraya geldim. Mugla ve Mardin’de de yarislar vardi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Sehit Serife Baci anisina düzenlenmesinden ötürü burayi tercih ettim” dedi.

Törenin sonunda dereceye girenlere ödülleri verilirken, yarismaya katki saglayanlara da plaket takdim edildi. Ayrica yaris sonunda halk kosusuna katilmak için Izmir’den gelen eski atlet Gazel Demiray’a (72) Sehit Serife Baci heykeli verildi.

Kaynak: İHA