'Türkiye, Isveç Ve Finlandiya Arasindaki Görüsmeler Neticesinde Olumlu Bir Yol Bulunacagini Umuyorum'

Almanya Basbakani Olaf Scholz Hollanda’nin Lahey kentinde bir araya gelen Hollanda Basbakani Mark Rutte, basin toplantisinda Türkiye’nin Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligini veto edecegini iliskin açiklamalari hakkinda gelen bir soruya, “Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasindaki görüsmeler neticesinde olumlu bir yol bulunacagini umuyorum” cevabini verdi.

'Türkiye, Isveç Ve Finlandiya Arasindaki Görüsmeler Neticesinde Olumlu Bir Yol Bulunacagini Umuyorum'
Hollanda Basbakani Mark Rutte ile Almanya Basbakani Olaf Scholz, Hollanda’nin Lahey kentinde bir araya geldi. Iki lider görüsme sonrasi ortak basin toplantisi düzenlerken, liderler, Rus saldiri nedeniyle harabeye dönen Ukrayna’nin yeniden insasini ele aldiklarini ifade etti.

Basbakan Rutte yaptigi açiklamada, Hollanda ile Almanya’nin birçok konuda isbirligi ve yakin dayanisma içinde oldugunu belirterek, “Maalesef bugün en önemli konumuz Ukrayna’da devam eden savas oldu. Ukrayna’ya insani, ekonomik ve askeri yardim yapmayi bir kez daha ele alarak yardim yapacagimizi kararlastirdik. Savastan sonra Ukrayna’nin yeniden yapilanmasini görüstük. Ukrayna’nin yeniden yapilanmasi için AB’ye çözüm önerileri sunacagiz. Bu konuda Dünya Bankasi ve G7 ülkeleriyle de görüsmeler yapmak suretiyle destegimiz devam edecek. 2055 yilindaki iklim beklentilerine ulasabilmemiz ve enerjide bagimsiz olmamiz lazim. Bunun için bu savasin durmasi lazim. Rusya’nin Ukrayna’yi terk etmesi lazim” dedi.



“AVRUPA OLARAK RUS ENERJISINE BAGIMLILIKTAN KURTULMAMIZ GEREKIYOR”

Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine olan bagimliligina deginen Rutte, “Avrupa olarak Rus enerjisine bagimliliktan kurtulmamiz gerekiyor. Enerjide bagimsiz olabilmemiz için komsu ülkelerle ortaklasa yenilenebilir enerji sahasina agirlik vermeliyiz” ifadelerini kullandi.

Almanya Basbakani Scholz ise yaptigi açiklamada, enerji bagimsizligi için tek yolun hidrojen, günes ve rüzgar enerjisinden geçtigini ifade ederek, bunun için Hollanda, Belçika ve Danimarka ile yakin isbirligi içerisinde olduklarini aktardi. Avrupa’nin Bati Balkanlara dogru genislemesi konusunda çalistiklarini ifade eden Scholz, diger AB ülkelerinin de buna destek verdigini ifade etti.



“TÜRKIYE, ISVEÇ VE FINLANDIYA ARASINDAKI GÖRÜSMELER NETICESINDE OLUMLU BIR YOL BULUNACAGINI UMUYORUM”

Basin toplantisinda Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligini Türkiye’nin veto edecegini açiklamasi ile ilgili soruya cevap veren Rutte, “Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmalarinin tarihi bir dönüm noktasi olarak gördük. Resmi basvurunun ardindan Disisleri Bakani Çavusoglu ve Cumhurbaskani Erdogan’in açiklamalarini dün duyduk. Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasindaki görüsmeler neticesinde olumlu bir yol bulunacagini umuyorum” dedi.

Almanya Basbakani Scholz ise ayni soruya, “Her iki ülkenin NATO’ya girme girisimlerini selamliyoruz. Diger müttefiklerimiz de Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmalarini destekliyor. Umut ediyorum ki herkesin istedigi bu katilim kisa zamanda gerçeklesir” cevabini verdi.

(Mehmet Koca/IHA)
Kaynak: İHA