Çanakkale'de Ayakkabi Tamiri Için Randevulu Sistem

Çanakkale’de bir esnaf unutulmaya yüz tutan meslekler arasinda yer alan ayakkabi tamirinde randevulu sisteme geçti. 15 Haziran tarihine kadar ayakkabi tamiri için is almadigini belirten esnaf gelen müsterilere ise 1 ay sonrasi için randevu veriyor.

Çanakkale'de Ayakkabi Tamiri Için Randevulu Sistem
Çanakkale’de unutulmus meslekler arasinda yer alan ve ayakkabi tamiri yapan bir esnaf siparislere yetisemeyince çareyi randevulu sisteme geçmekte buldu. Dükkanda ayakkabi koyacak yerinin kalmadigini ve 15 Haziran’a kadar ayakkabi tamiri için siparis almadigini belirten ayakkabi tamir ustasi Mehmet Tutar, yogunlugun sebebini ise usta olmadigi için yasandigini açikladi.



Ayakkabi tamir ustasi Tutar: “Dükkanda ayakkabi koyacak yer yok”

Meslege ayakkabi imalati ile baslayip daha sonrasinda tamircilige geçen 58 yasindaki ayakkabi tamir ustasi Mehmet Tutar, “Çanakkale’de 9 tane bizim bildigimiz ayakkabi tamircisi var. Usta olmadigi için insan çok, is çok. Bu yüzden randevulu sisteme geçtik, zorunda kaldik. Bugün 4. gün ve 30 gün is almayacagim. Haziran’in 15’ine kadar is almiyorum. Dükkânda ayakkabi koyacak yer yok. Müsteriler geliyor, söz verdigimi gün isi yetistiremedigimiz için diyalog yasiyoruz. Mesela bugün ki islerin 4 gün önce bitmesi lazimdi ama bitmiyor. Müsteriler ile diyalog yasiyoruz, doktor gibi randevu veriyorsunuz, MR bu kadar randevu vermiyor. Iste MR 20 gün veriyor, siz 30-35 gün veriyorsunuz diyorlar, bu diyaloglari yasiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“5 sene sonra bu isi yapabilecek kimse kalmayacak”

Ayakkabi tamircisinin çok az kaldigini ve okullarda ögretilmesi gerektigini belirten Tutar, “Terzi, marangoz, ayakkabicilik el emegi göz nuru islerde okullarda bu konulara yönlenmesi gerekiyor. Bu meslek ölecek, ben 58 yasindayim en fazla 3-5 sene daha bu isi yapabilirim. 5 sene sonra ben bu isi biraktigimda bu isi kimse yapmayacak. Çirak yetismiyor, kalfa yetismiyor usta yetismiyor. Okullarda bu tür islere önem verirlerse, bir yer açarlarsa 5 sene sonra birisi yetisir bizim isimizi devralir yapar ama 5 sene sonra bu isi yapabilecek kimse kalmayacak” dedi.

Kaynak: İHA