Tarihi Sehir Bergama'dan Heritage Istanbul Konferansi'na Çikarma

UNESCO Dünya Mirasi kadim sehir Bergama, bu yil 6.’ncisi düzenlenen Heritage Istanbul Konferansi’na çikarma yapti. Tarihi Belediyeler Paneli’ne katilan ve sunumda bulunan 4 belediyeden birisi oldu.

Tarihi Sehir Bergama'dan Heritage Istanbul Konferansi'na Çikarma
Panele konusmaci olarak katilan Bergama Belediye Baskani Hakan Kostu, Bergama’da, yerel ve evrensel kültürün bulustugunu, insan aklinin doganin sundugu imkânlari kullanarak 6 farkli tarihsel dönemde kendi kültürünü olusturdugunu ve geçmisten günümüze yasamin kesintisiz devam ettigini söyledi.



Baskan Kostu: “Bergama’miz istisnai ve degerli bir sehirdir”

Istanbul Lütfi Kirdar Rumeli Salonu’nda düzenlenen Tarihi Belediyeler Paneli’ne, UNESCO Bergama Alan Baskani Dr. Emre Ataberk ve Alan Baskanligi ekibiyle birlikte adeta bir çikarma yapan Belediye Baskani Hakan Kostu, Bergama için gelistirilen tarihi ve vizyon projeleri anlatti.

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, Gebze Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz ve Amasra Belediye Baskani Recai Çakir ile birlikte Arkeoloji ve Sanat Yayinlari Baskani Nezih Basgelen Moderatörlügünde kürsüye çikan Baskan Hakan Kostu, “Bergamamizda geçmisten günümüze yasam kesintisiz devam etmistir. Somut ve soyut örnekleri birlikte sunan Bergama’miz istisnai ve degerli bir sehirdir. Bergama’mizda; Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanli ve Cumhuriyet döneminin mimari, anitsal ve sivil eserleri kültür ve doganin birlikteliginin birer ürünü olarak, hepsi birlikte kültürel bir katman olusturmaktadir. Sehrimizin, neredeyse 1/3’i Kültürel Anit niteligi tasimaktadir. Bu özelligi ile de dünyada benzerine ender rastlanan kadim bir sehirdir” dedi.

Panelde Bergama’nin UNESCO Üstün Evrensel Deger Kriterleri içerisinde yer alan, Kültür Miras Kriterlerini karsilayan, 9 farkli çekirdek alan ve tampon bölgesiyle UNESCO Dünya Miras Alani Listesi’ne girdigine konusmasinda deginen Belediye Baskani Hakan Kostu, panel süresince dikkatleri üzerine çeken Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi sunumu ile göz doldurdu.

Dünyanin Mirasi Bergama, Tarihi Kentsel Çevreye Iliskin Çalismalar, Antik Selinos Kanali Restorasyon ve Islah Projesi, Endüstri Yapilari Tarihi Çirçir Fabrikasi ve Tabakhane Yapilari, Restorasyon Çalismalari Yapilan Camiler, Sokak Sagliklastirma Projesi, Kültür Miras Farkindalik Çalismalari hakkinda panel dinleyicilerine bilgiler verdi.

Baskan Kostu; “Hedefimiz turizmden kazanan bir sehir olusturmak”

Panel süresince kadim sehir Bergama için yapilan çalismalari tek tek anlatan Belediye Baskani Hakan Kostu, tüm bu çalismalarin sonucunda, UNESCO Dünya Mirasi Bergama’da koruma bilincinin en üst seviyeye çikmasini ve turizmden kazanan bir sehir olmayi arzuladiklarinin altini çizdi. Panel ardindan Baskan Kostu ve ekibi, Avrupa’nin en büyük Kültürel Miras Fuari’nda sergilenen çalismalari inceledi. Bergama için yaptiklari çalismalar hakkinda tarihi belediyeler ile bilgi paylasiminda bulunuldu.
Kaynak: İHA