Belçika, Ruslara Ait Yaklasik 200 Milyar Dolardan Fazla Alim Satim Islemini Engelledi

Belçika Maliye Bakani Vincent Van Peteghem, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptirimlarin baslamasindan bu yana Belçika’nin Ruslara ait yaklasik 200 milyar dolardan fazla alim satim islemini engelledigini ve Ruslara ait 3 milyar dolarlik varligi dondurdugunu aktardi.

Belçika, Ruslara Ait Yaklasik 200 Milyar Dolardan Fazla Alim Satim Islemini Engelledi
Rusya’nin 24 Subat’ta Ukrayna’ya yönelik baslattigi saldirilarin ardindan Avrupa’da çok sayida Ruslara ait olan varliklar donduruldu. Belçika Maliye Bakani Vincent Van Peteghem yaptigi açiklamada, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptirimlarin baslamasindan bu yana Belçika’nin Ruslara ait yaklasik 200 milyar dolardan fazla alim satim islemini engelledigini ve Ruslara ait 3 milyar dolarlik varligi dondurdugunu aktardi.

Peteghem, "Rusya’ya yönelik mali yaptirimlarin simdiden büyük bir etkisi var" ifadelerini kullanarak, yaptirimlarin Rusya’nin saldirilarini durdurmak için hala yeterli olmadigina dikkat çekti. Bu nedenle Rusya’ya yönelik besinci bir yaptirim paketinin hazirlanmasi çagrisinda bulunan Peteghem, bütün üye devletleri Rusya’ya uygulanan yaptirim ve kisitlamalara Belçika gibi çok siki bir sekilde uymaya çagirdi.

Belçika Maliye Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, dondurulan varliklarin Avrupa Birligi’nin (AB) Rusya’ya yönelik yaptirim listesinde yer alan 877 kisi ve 62 kurulusa ait oldugu ifade edilerek, bloke edilen alim satim islemlerinin ise AB’nin Rusya’ya getirdigi diger kisitlamalarin sonucu oldugu belirtildi.

Bakanlik, Belçika gümrük yetkililerinin Rusya’ya yönelik yaptirimlarin baslamasindan bu yana Belçika limanlarinda bulunan 23 bin 191 konteynerde arama yaptigini, bu aramalar sirasinda lüks ürünlerin bulundugu 3 konteynerde ihlal gözlemlendigi belirtildi. Bakanlik, Zebrugge Limani’nda denetim için bekleyen bin lüks aracin tutuldugunu aktararak, “Bunlar AB disindan gelen gönderiler ve Rus müsterilere satiliyor. Yaptirimlar yayinlandiginda sevkiyatlar zaten yoldaydi” denildi.
Kaynak: İHA