Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ögrenci Burslarini Ve Kredilerini Mayis Ayi Için 25'Inde Hesaplara Yatiracagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ögrencilerimizin burs ve kredilerini her ay bu ödemeleri ayin 6’si ile 10’u arasinda yatiriyorduk. Kredi ve burs ödemelerini mayis ayi için 25’inden itibaren yatiracagiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Ögrenci Burslarini Ve Kredilerini Mayis Ayi Için 25'Inde Hesaplara Yatiracagiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Maltepe’de Mimar Sinan Yurduna giderek ögrencilerle iftar yapti. Cumhurbaskani Erdogan’a iftar programinda Gençlik ve Spor Bakani Dr. Mehmet Muharrem Kasapoglu eslik etti.

“Amacimiz sizlere 2053 vizyonunu hayata geçirebileceginiz büyük ve güçlü bir Türkiye birakmak”

Iftarda konusan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Bizim okul hayatimiz Türkiye’nin siyasi, sosyal ekonomik bakimdan gerçekten çok çalkantili ve sikintili bir döneminde geçti. Bir yandan ideolojik gerilimlerin ve kavgalarin, diger yandan yoklugun, yoksullugun hepsinin üzerine bir de 12 Eylül darbesi baskisi altinda egitimimizi tamamlamaya çalistik. Bizim evlatlarimizda hem koalisyonlarin yol açtigi istikrarsizligin hem de vesayetin tüm çirkin yüzünü sergiledigi siyasi ve sosyal çalkantilarin gölgesinde egitim ögretim hayatlarini sürdürdüler. Özellikle kiz evlatlarimin yasadigi sikintilari ve onlari asmak için çektigimiz çileyi asla unutamam. Kizlarimizin anneleri okul kapilarinda kizlarimizi almak için beklerlerdi. Bir taraftan polis, bir diger taraftan kizlarimizin anneleri. Sizler ise çogunlukla hayatini gözlerini AK Parti döneminde gözlerini açmis bir nesilsiniz. Ülkemizi ve dünyayi AK Parti’nin ülkemize kazandirdigi eserlerden ve hizmetlerden gördünüz, tanidiniz. Bu süreçte sizlerde elbette ülkemizin yasadigi farkli sinamalar sahit oldunuz. 15 Temmuz darbe girisimi basta olmak üzere son 7-8 yildir yasanan hadiseleri hatirliyorsunuz. Türkiye bir taraftan son iki asrin demokrasi ve kalkinma eksikliklerini tamamlamak için gece gündüz çalisirken, diger taraftan da bu tür yeni tehditlerle mücadele ederek bu günlere geldi. Ülkemizi bundan 11 yil önce milletimize ilan ettigimiz 2023 hedeflerine ulastirmak için gerçekten çok çalistik. Çok engel astik, çok eser ve hizmet ürettik. Amacimiz sizlere 2053 vizyonunu hayata geçirebileceginiz Büyük ve güçlü bir Türkiye birakmakti. Hamdolsun gittigim her yerde burada da gayretleriyle, birikimleriyle, azimleriyle heyecanlariyla 2053 vizyonuna sahip çikacak bir gençlik görüyorum. Birileri farkli konusabilir, ama ben bu gençlige Teknofest gençligi diyorum. Zira sizler artik uzayi okuyorsunuz. Artik sizler uzaya bu milletin veya gençligin gönderecegi uzay araçlarinin bütün tanzimini hesaplamalarini ve bu hesaplarla birlikte onlarin hazirligini yapiyorsunuz. Teknolojiden edebiyata, spordan sanata her alanda gençlerimizin ülkemiz sinirlarini asan basarilariyla gurur duyuyoruz” dedi.



“Bütün bu sehitlerimizin ruhaniyeti insallah farkli bir sekilde bunlara bu bedeli ödetecek”

Pençe Harekatiyla ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Geçmiste bu gençlerini kimi zaman sag, sol, Türk Kürt, kimi zaman ilerici ve gerici diye bölen ülkenin potansiyelin heba eden oyunlara karsi yeteri kadar dirayetli durulamadi. Ama bizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü böyle bir ayrim yok. Bizde ne var? Bizde sadece ve sadece yaradilani severiz, Yaradan’dan ötürü anlayisi var. Ayni sekilde PKK FETÖ kadar gençlerimizi hedef alan onlarin yillarini ve hayallerini çalan terör örgütlerinin yol açtigi kayiplarinin ülkemize çok agir bedeli oldu. Hamdolsun su anda bildiginiz gibi Suriye’nin kuzeyiyle Irak’in kuzeyinde Pençe Harekati yürüyor. Bu gün 13.10 itibariyle 45 tane teröristin artik bedeli ödediler ve bütün inlere magaralara komandolarimiz giriyor, aramalar devam ediyor. Bu sayi çok daha fazlasiyla artacak. Ama 3 tane sehidimiz var. Bütün bu sehitlerimizin ruhaniyeti insallah farkli bir sekilde bunlara bu bedeli ödetecek. Bizim Türkiye’ye en büyük hizmetimiz sartlar ne olursa olsun, hangi senaryo sahnelenirse sahnelensin eser ve hizmet siyasetinde asla vazgeçmeyerek ülkemizi hedeflerine ulastiracagiz. Güneyimizde ve kuzeyimizde kanli savaslar yasanirken, küresel, siyasi, sosyal ve ekonomik krizler zirveye çikmisken, Türkiye’yi 2023 ve 2053 vizyonu rayindan asla çikarmadan yolumuza devam edecegiz. Yarin insallah sizler bizden emaneti devralip ülkeyi yönetme sorumlulugunu üstlendiginizde iste bu güçlü altyapi üzerinde çok daha büyük hedeflere yöneleceksiniz” diye konustu.



“Bu tür köprüleri yapmak falan maharettir”

Yapilan hizmet ve eserlerle ilgili konusan Cumhurbaskani Erdogan, “Birçogunuz özellikle birçok hizmet ve eseri belki bilmiyorsunuz. Yavuz Sultan Selim Köprüsünün baslangici bitisini bilmiyorsunuz. Osmangazi Köprüsünü baslangiç ve bitisini bilmiyorsunuz. Istanbul Izmir otoyolu baslangiç ve bitisini belki de bilmiyorsunuz. Istanbul’dan Izmir buradan yola çiktiginizda Izmir’e varis kilometreler saatlerce bakinca 6-7 saatti, ama simdi 3 saatti Istanbul Izmir. Bunu bu mesafeyi kat edebiliyoruz. Ayni sekilde 18 Mart Çanakkale Köprüsü dünyada bir ilk, bunu basardik. 2,5 milyar Euro ile bunu bitirdik. Bunu hangi usulle bitirdik. Yap-islet-devret anlayisiyla bitirdik. Yani kasamizdan para çikmadan getirilen kredi ile bitirildi. Belirli bir süre yüklenici firma Kore ve Türkiye olmak üzere burayi isletecekler, ondan sonra Türkiye’nin kendisine teslim edecekler. Iste bu bir maharettir. Bizden öncekiler de bunu yapabilirlerdi, bunu niye yapmadilar. Zaten böyle bir köprüleri viyadükleri yok. Az önce Sanliurfali bir kardesim masamda vardi. Sanliurfa Adiyaman arasinda Nissibi Köprüsü var, ama belki sen o köprüden geçmedin. Bu tür köprüleri yapmak falan maharettir. Biz bunlari basardik” seklinde konustu.



“Ögrenci burslarini ve kredilerini mayis ayi için 25’inde hesaplara yatiracagiz”

“Hükümete gelirken milletimize biz bir söz verdik” diyerek konusmasini sürdüren Cumhurbaskani Erdogan, “Dedik ki ülkemizi 4 temel alan veya 4 temel esas üzerinde yükseltecegiz. Egitim, saglik, adalet, emniyet. Dikkat ederseniz, ilk siraya egitimi yerlestirdik. Ülkemizde eskiden üniversite kapisinda yigilma vardi ki akil alir gibi degildi. Bizim girisimizde 10 ögrenciden 1 tanesi giriyordu, simdi 10’da 10 kimseyi açikta birakmiyoruz. Üniversiteyi sayimizi 78’den 207’ye çikardik. Su anda üniversite olmayan il yok. Bunlar is bilenin kiliç kusananin böyle oldu. Simdi biz ülkemizin her vilayetinde üniversitemiz var. Geçen hafta Hakkâri’deydim, haber vermeden gittik. Orada iftarimiz askerimizle beraber yaptik. Ondan sonra Yüksekova’dan sehir merkezine girdik. Baktik ki masallah ögretmenler gençler hepsi beraber orada bir pastanede oturuyorlar. Bizde onlarin yanina oturduk. Hocalarimizla gençlerimizle güzel bir aksam geçirdik. Akademisyen sayimizi 70 binden 182 bine çikartarak bu yigilmayi da ortadan kaldirdik. Bu gün ülkemizde üniversite kontenjanlarimizla liseden mezun olan sayimiz neredeyse ayni duruma getirdik. Artik gençlerimiz herhangi bir üniversite programina girmek için degil, istedigi bölüme yerlesmek için rekabet ediyor. Birileri diyor ya yurt yok diyor. Yurtlarimizin sayisini 190’dan 778’e, yurt kapasitesini 182 binden 747 bine yükselttik. Bay Kemal’a sorarsan yurt yok diyor. Biz bununla kalmayip ögrencilerimiz aylik 750 lira beslenme yardimindan internete kadar her türlü imkanla destekliyoruz. Maddi imkansizlik sebebiyle hiçbir evladimiz egitim ögretimden geri kalmasin diye isteyen her ögrencimiz 850 lira burs veya kredi veriyoruz. Bu rakam yüksek lisansta bin 700 liraya doktora da 2 bin 550 liraya çikiyor. Sadece bu yil kredi veya burs alan 1 milyon 374 bin ögrencimiz var. Her ay bu ödemeleri ayin 6’si ile 10’u arasinda yatiriyorduk. Kredi ve burs ödemelerini mayis ayi için 25’inden itibaren yatiracagiz” dedi.



“Spor konusunda da tarihimizin en büyük atilimlari bizim dönemimizde gerçeklesti”

Spor alaninda yapilan hizmetlerden bahseden Cumhurbaskani Erdogan, “Ülkemizin 81 vilayetinde 399 gençlik merkezimizle 299 genç ofisimizle 43 gençlik kampimizla pek çok farkli alanda sizlere hizmetler sunuyoruz. Spor konusunda da tarihimizin en büyük atilimlari bizim dönemimizde gerçeklesti. Ülkemizin dört bir yanini futbol sahalarindan atletizmden pistlerine yüzme havuzlarindan spor salonlarina kadar toplam 4 bin 126 tesisle donattik. Tabi kapali spor salonlarini söylemezsek ayip olur. Bu sayede lisansli sporcu sayimiz 278 binden 11 milyon 300 binin üzerine çikti. Okullarimizda yaklasik 2 milyon çocugumuzu sportif yetenekten geçirerek beceri egitimlerine tabi tuttuk. Insallah bizim biraktigimiz yerden sizler devam edeceksiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA