Bakan Dönmez Açiklamasi 'Karadeniz Gazini 2023'E Yetistirmek Için Çalisiyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Karadeniz gazini 2023’e yetistirmek için ekiplerin büyük bir gayretle sahada çalistiklarini belirterek, “Yavuz’un göreve baslamasiyla böylece 3 gemimiz de ayni anda Karadeniz’de çalismaya basladi" dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Karadeniz Gazini 2023'E Yetistirmek Için Çalisiyoruz'
Bir takim ziyaretler için baba ocagi Bilecik’e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, valilik tarafindan Konak Restoran’da tertip edilen iftar programina katildi.

Ramazan’in manevi havasini ata topraginda olmaktan büyük bir memnuniyet duydugunu anlatan Bakan Dönmez, "Bilecik bizler için bir sehirden, bir toprak parçasindan çok daha öte bir yer. Her insan kendi memleketinin topragindan var olur, hamuru ve karakteri o topraga göre yogurulur. Bizlerin sahsiyeti ve kimligi de Bilecik’in kahraman ve süheda kaniyla boyanmis topragiyla sekillendi. Ertugrul Gazi’nin, Seyh Edebali’nin, Osman Gazi’nin, Hayme Ana’nin ve nice alperenlerin Osmanli’nin ruhuna üfledigi merhamet ve adalet çinarlari bu topraklardan kök salarak 3 cihana yayildi. Kurulusun sehri Bilecik, Osmanli’nin en zor zamanlarda sahip oldugu bu manevi kökler sayesinde kurtulusun, yeniden dirilisin sembol sehirlerin biri oldu. Bizler bu topraklarda var oldukça; irfani, ufku ve münevver kisiligiyle bir milletin dirilis tohumlarini atan ecdadin kutlu varisleri olmaya devam edecegiz. Bizler bu topraklarda var oldukça bizi biz yapan bu ruh hiçbir zaman silinmeyecek" dedi.



"Bilecik’e son 20 yilda yaklasik 20 milyarlik yatirim yaptik"

Bakan Dönmez açiklamasinin devaminda, Son 20 yilda Türkiye’nin her bir kösesinde dev bütçeli yatirimlari hayata geçirdiklerini anlatarak, "Bilecik’imizde de son yillarda bu anlamda büyük bir hareketlilik yasaniyor. Saglik, ulastirma, egitim, enerji basta olmak üzere sehrimiz deger alanda büyük bir gelisim ve degisim yasaniyor. Yapilan yatirimlari küçük göstermek isteyen bir güruh var. Bunlari biliyoruz. Ancak milletimiz de gerçekleri görüyor. Bilecik’in 20 yil, 30 yil önceki halini hatirladigimizda nereden nereye geldigimizi daha iyi görüyoruz. Bilecik’e son 20 yilda yaklasik 20 milyarlik yatirim yaptik. Hizli trenle sehrimizi Istanbul ve Ankara’ya bagladik. Duble yollar ve tünellerle, Bilecik’i diger sehirlere hizli ve konforlu bir ulasim agiyla bagladik. Bilecik Bozüyük Lojistik Merkez Projesi 2022 yatirim planina dahil edildi. Merkezin tamamlanmasiyla, fabrikalara ham madde teminiyle, mamul maddelerin tasinmasini kolaylasacak. Bilecik önemli bir lojistik merkezi haline gelecek. Seyh Edebali Üniversitesi’ni 2007 yilinda kurduk. Yaklasik 16 bin ögrencimiz burada egitim görüyor. Yeni okullar ve gençlik merkezleri insa ettik. TOKI’nin yaptigi yeni yerlesim yerleriyle vatandaslarimiza uygun maliyetli konut imkani sunduk. Bilecik’in mamur olmasi için, ihya olmasi için büyük bir seferberlik baslattik" ifadelerine yer verdi.

"2022-2026 yatirim döneminde Inhisar’i ve Yenipazar’i dogalgaz yatirim programina aldik"

2002 yilinda Bilecik’e sadece 1,1 milyon TL’lik yatirim yapildigini söyleyen Bakan Dönmez, "2021 yilinda Bilecik’e 508,8 milyon TL’lik bir yatirim yaptik. Aradaki muazzam farki görüyorsunuz. Son 19 yilda ise toplamda 1,75 milyar TL’lik yatirim yaptik. 2006 yilinda Bilecik’i dogal gazla bulusturduk. Bozüyük, Dodurga, Gölpazari, Merkez, Osmaneli, Pazaryeri ve Sögüt’te halihazirda vatandaslarimiz dogal gaz kullaniyor. Inhisar ve Yenipazarli hemsehrilerimize de buradan müjde vermek istiyorum. 2022-2026 yatirim döneminde Inhisar’i ve Yenipazar’i yatirim programina aldik. Insallah mümkün olan en kisa sürede bu iki ilçemizi de dogal gazla bulusturacagiz" dedi.



"Karadeniz gazini 2023’e yetistirmek için ekiplerimiz büyük bir gayretle sahada çalismaya devam ediyor"

Mart ayi itibariyle toplam kurulu gücümüz 100 bin megavati astigini anlatan Bakan Dönmez, "Yenilenebilir enerjiye yaptigimiz yogun yatirimlar sayesinde toplam kurulu gücümüz içerisindeki yenilenebilir payi yüzde 54’e ulasti. Günes enerjisinde 8 bin, rüzgâr enerjisinde 10 bin MW’i astik. Bu yil yapacagimiz yeni YEKA yarismalarimizla yenilenebilir enerjinin payini artirmaya devam edecegiz. 850 MW’lik YEKA RES-3, bin MW’lik YEKA GES-4 ve bin 500 MW’lik YEKA GES-5 yarismalarimizi bu yil yapacagiz insallah. Öte yandan, Karadeniz gazini 2023’e yetistirmek için ekiplerimiz büyük bir gayretle sahada çalismaya devam ediyor. Geçtigimiz hafta Yavuz’u kuyu basi ekipmanini deniz tabanina yerlestirmesi için Türkali-2 kuyusuna gönderdik. Açtigimiz diger 10 kuyunun kuyu basi ekipmanlarinin yerlestirilmesi de yine Yavuz tarafindan gerçeklestirilecek. Yavuz’un göreve baslamasiyla böylece 3 gemimiz de ayni anda Karadeniz’de çalismaya basladi" ifadelerine yer verdi.

"2023 yilinda Sakarya Gaz Sahasi’ndan ilk faz gaz üretimini gerçeklestirmek"

Bakan Dönmez açiklamasinin devaminda, "Deniz ile kara baglantisini saglayacak borularin teslimati da peyderpey devam ediyor. Insallah bu yaz orada da ilk kaynagi vurmus olacagiz. Bütün gayretimiz 2023 yilinda Sakarya Gaz Sahasi’ndan ilk faz gaz üretimini gerçeklestirmek. Sahadaki üretimin en yüksek döneme ulasmasiyla birlikte dogal gaz talebimizin üçte birini Sakarya Sahasindan karsilayacagiz insallah. Yeni gemimiz de yolda. O da insallah birkaç ay içerisinde Türkiye’de olacak. Diger gemilerimizden farkli olarak 7. nesil bir gemi olacak. Ilk defa biz kullanacagiz. Böylece Türkiye, arama ve sondaj gemileriyle dünyanin en güçlü filosuna sahip ülkelerinden biri olacak" dedi.



"Son 6 yilda toplamda 761 milyon liralik kömür destegi verdik"

Yerli kaynaklarin üretimi için sektörü desteklemeye devam ettiklerini anlatan Bakan Dönmez, "Yer alti kömür isletmeciliginin maliyet artislarindan en az etkilenmesi için 2016’dan bu yana sektörümüze destek veriyoruz. Son 6 yilda toplamda 761 milyon liralik kömür destegi verdik. Geçen yil ise salgindan etkilenen isletmelerimize bir önceki yila göre yüzde 60 artisla 395 milyon 484 bin lira destek ödemesi yaptik. Yasanan küresel istikrarsizlik nedeniyle olumsuz etkilenen kömür fiyatlarindan, isletmelerimizin en az etkilenmesi için bu yilin ilk 3 ayinda 96 milyon 863 bin lira destek ödemesi yaptik. Bu ödemelerden yaklasik 10 bin madencimizi istihdam eden 49 isletme yararlaniyor" dedi.



"Dünyada ilk defa bor atiklarindan pil üretiliyor"

Bakan Dönmez son olarak 2020 yilinin sonlarinda pilot tesisinde üretime baslayan yerli lityum için de bu yil önemli adimlar atacaklarini belirtti.

Dönmez, "Eskisehir Kirka’da yillik 600 ton, Balikesir Bandirma’da ise yillik 100 ton üretim yapacak tesislerimizin yapim ihalelerini bu yil içerisinde gerçeklestirecegiz. Dünyada ilk defa bor atiklarindan üretiyoruz bu pilleri. AR-GE’si tamamiyla bize, bizim mühendislerimize ait. Üretilen lityum karbonatin lityum iyon batarya üretiminde kullanilmasi için Aspilsan ve Aselsan ile is birligi anlasmalari imzaladik. Yerli lityum bundan sonra Türkiye’nin yerli teknolojisine enerji saglayacak insallah. Bizler çalismaya, üretmeye devam edecegiz. Bizler elimizden geldigince, bu can bu bedende oldukça son nefesimize kadar milletimizin hizmetkâri olacagiz. Birileri ne derse desin, kimler yolumuza tas koymaya çalisirsa çalissin, milletimizin destegiyle her birinin üstesinden gelecegiz insallah" dedi.

Kaynak: İHA