Ukrayna'dan Rusya'ya, Mariupol'da Müzakere Baslatma Çagrisi

Ukrayna Müzakere heyetlerinden Mykhailo Podolyak ve David Arakhamia yaptiklari açiklamada Rusya tarafina mesaj göndererek Mariupol kenti için hiçbir kosul olmadan müzakere baslatabileceklerini söyledi.

Rusya’nin Ukrayna saldirilarinda direnisin en fazla oldugu kent olan Mariupol’de, Azak taburu ve Ukrayna ordusu teslim olmama konusunda direniyor. Rusya Savunma Bakanligi, Mariupol kentindeki Azovsal metalurji tesislerinde konuslanan direnislere 2 kez tesisleri terk etmeleri ve teslim olmalari yönünde çagri yapti. Direnen Ukrayna askerlerinin can güvenliklerini garanti altina aldiklarini duyuran Rus tarafi son açiklamalarinda tesislerden disariya 3 ayri koridor açtiklarini duyursa da Ukrayna askerleri teslim olmayi reddetmeye devam ediyor. Mariupol kentinde yasanan bu gelismelerin üzerine Ukrayna tarafindan önemli açiklamalar geldi.

Mykhailo Podolyak ve David Arakhamia’dan, Rus tarafina ön kosulsuz müzakere çagrisi

Mariupol’de, Ukrayna askerlerinin teslim olmamasi nedeniyle yasanan gerilime karsi Ukrayna müzakere heyeti üyeleri Mykhailo Podolyak ve David Arakhamia, sosyal medya hesaplarindan Rus tarafina önemli bir çagrida bulundu. Podolyak açiklamasinda Mariupol’deki durmun çözümüne yönelik Rus tarafiyla kosulsuz müzakere gerçeklestirebileceklerini duyurarak, “Evet. Herhangi bir kosul olmadan Mariupol’de “özel müzakere turu” düzenlemeye haziriz” ifadelerini kullandi.Müzakerelerin birebir veya 2’ye 2 formatta da gerçeklesebilecegini ifade eden Podolyak, “Birebir veya ikiye iki. Adamlarimizi, Azak’i, orduyu, sivilleri, çocuklari, yasayanlari ve yaralilari kurtarmak için” dedi.

Ukrayna’nin diger müzakere üyesi David Arakhamia da sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, “Mykhailo Podolyak ve ben Rus tarafiyla, askeri birliklerin ve sivillerin tahliyesine iliskin müzakereler için Mariupol’a gelmeye haziriz” dedi.

Azovsal tesislerindeki Ukrayna askerleri ile sürekli iletisim halinde olduklarini aktaran Arakhamia, “Bugün sehir savunuculari ile yapilan bir görüsmede askeri birligimizin tahliyesi konusunda dogrudan yerinde bir müzakere turu yapilmasi önerisinde bulunuldu. Rus tarafindan onay alir almaz müzakereler için hareket etmeye haziriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA