Dünyanin En Saçma Binasinin 5 Kati Yikildi

Internet arama motoru Google’da ‘Dünyanin en saçma binasi’ yazilip arama yapildiginda yaklasik 300 bin sonuç arasinda ilk sirada çikan Kahramanmaras’taki 18 katli Özel Idare Is Merkezi binasinin 5 kati yikildi. Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, "Burada sehrimize yakisir güzel bir proje hazirliyoruz" dedi.

Dünyanin En Saçma Binasinin 5 Kati Yikildi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan kentsel dönüsüm alani ilan edilmesiyle baslayan süreçte hayata geçirilecek proje çerçevesinde 40 dönümlük alana sahip adada 25 yapi ve 300 bagimsiz birim yer aliyor. Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2019 yilinda yikilmasina karar verilen bina ve çevresinde 2 ay önce yikim islemlerine baslanmis, alanda önce eski adliye binasi, daha sonra eski emniyet müdürlügünün bazi birimlerinin içinde bulundugu binalarin yikimlari gerçeklesmisti. Yapilmasi planlanan sehir meydan projesinde en büyük yapit olan 18 katli Özel Idare Is Merkezi binasinin 5 kati da yikildi.

Binanin yikim çalismalarini yerinde inceleyen Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, beraberindekilerle asansör yardimiyla en üst kata çikti. Baskan Güngör’e yikimla ilgili bilgiler aktaran yetkililer, binanin halk arasinda bilinen ‘Kahramanmaras’in en saglam binasi’ kanisinin yanlis oldugunu belirtti.

Kalin demirler ile yapilmasi gereken yerlere beton birakildigi bilgilerini veren yetkililer, binanin birçok yerinin de çürüdügünü söyledi.



"Yapildigi günden bugüne kadar tartisma konusu olmustu"

Yikimla ilgili açiklamada bulunan Baskan Güngör, “Bildiginiz gibi bu bina çok tartisma konusu oldu ve Google arama motorunda da ‘Dünyanin en saçma binasi’ olarak yer aldi. O bir tarafa burasi o günün sartlarinda 18 katli olarak yapilmis. Yapildigindan bugüne kadar da tartisma konusu olmus. Binanin sehir siluetini bozmasi, bosluk alanlarinin çok olmasi nedeniyle Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile birlikte dönüsüm projesi baslattik” dedi.



"Burada sehrimize yakisir güzel bir proje hazirliyoruz"

Binanin 13’üncü katina kadar yikimin yapildigini söyleyen Baskan Güngör, “Sadece bu binanin oldugu yer degil 40 dönümlük alan içinde yikim yapilacak. Buradaki binalar depremsellik açisindan da ömrünü tamamlamis. Bu alandaki yikim çalismalarimiz devam ediyor. Su anda binanin 13’üncü katina kadar yikim islemleri yapildi. Burada sehrimize yakisir güzel bir proje hazirliyoruz. Hem tarihi dokumuza uygun, hem fazla yogunlugu olmayan su anda 61 bin metrekare alaninda insaat yogunlugu var ve biz bunu 40 bin metrekareyi geçirmeyecegiz. Sehrimize hayirli olusun” dedi.

2 bin 110 metrekare alana kurulu sari, mavi ve kirmizi renklerle kentin hemen hemen her yerinden görünen bina, yaklasik 90 bölümden olusuyordu. Binanin yikimi ile ilgili Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi’nin bütçesine 6 milyon 600 bin lira katki saglanacak. Binanin yikim isleminin Ramazan Bayrami sonunda tamamlanmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA