'Bugün Yine Ruslarin Bombardimani Nedeniyle Insani Yardim Konvoyunu Gönderemedik'

Ukrayna’daki birçok kentte sivillerin tahliye edilmesi yönünde ilan edilen ateskese Rusya’nin uymadigini savunan Ukrayna Basbakan Yardimcisi Irina Veresuk, “Bugün yine Ruslarin bombardimani nedeniyle insani yardim konvoyunu gönderemedik” dedi.

'Bugün Yine Ruslarin Bombardimani Nedeniyle Insani Yardim Konvoyunu Gönderemedik'


Rusya-Ukrayna arasindaki 2’nci tur müzakerelerin ardindan insani koridor için uzlasi saglanan geçici ateskes çatismalar nedeniyle son 2 gündür ihlal ediliyor. Mariupol’daki tahliyelerin ateskesin ihlali nedeniyle durmasinin ardindan Ukrayna Basbakan Yardimcisi Irina Veresuk açiklama yapti. Ateskese ragmen sivillerin tahliye edilemedigini ifade eden Veresuk, “Ukrayna tarafi bir kez daha Mariupol’da insani bir koridor açmayi kabul etti. Insanlarin toplanmasinin saat 09.00’dan 11.00’e kadar gerçeklesmesi gerekiyordu, ancak yaklasik 09.20’de saldiri basladi” dedi.



Insani yardim konvoylarinin hazirlandigini, fakat Zaporijya’dan Mariupol’e giden konvoya Ruslar tarafindan ates açildigini iddia eden Veresuk, “Ruslar, insani yardim konvoyumuzun gidecegi yola yine alayci bir tavirla ates açti. Bugün yine Ruslarin bombardimani nedeniyle insani yardim konvoyunu gönderemedik” dedi.

Mariupol Kent Konseyi tarafindan yapilan açiklamada, Rusya’nin saldirilari nedeniyle tahliyelerin durduruldugu ifade edilmis, "Yerel sakinlerin bulundugu tahliye otobüsleri bugün kentten ayrilamadi. Çünkü Ruslar yeniden toplanmaya ve sehri bombalamaya basladi.

Bu gibi durumlarda insanlari tahliye etmek oldukça risklidir" denilmisti.

ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMITESI’NDEN TAHLIYE TEPKISI

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) tarafindan yapilan açiklamada ise, “Mariupol’da insanlar çaresizce terör içinde yasiyorlar. Bugünkü tahmini 200 bin kisiyi tahliye etme girisimi basarisiz oldu. Basarisiz girisimler, çatismanin taraflari arasinda ayrintili ve isleyen bir anlasmanin olmadigini gösteriyor. Taraflar arasinda bir ateskes anlasmasinin veya uygulanmasinin garantörü degiliz ve olamayiz. Tarafsiz bir insani yardim araci olarak, sivillerin güvenli geçisi konusunda taraflar arasinda diyalogu kolaylastiriyoruz. Sivillerin güvenlige ihtiyaci var” ifadelerine yer verilmisti.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA