Dünyaya 'Hocali'yi Anlatan Sevinç'e Manisa'dan Onur Ödülü

MANISA – Manisa’da Muradiye Organize Sanayi Bölgesi tarafindan düzenlenen ve ünlü oyuncular Aytaç Sasmaz ve Mehmet Usta gibi isimlerin jüri üyeligini yaptigi “Muradiye OSB Zeytin Dali Kisa Film Yarismasi”na, ’Hocali Katliami’ni anlatan sosyal medya projesi “Sevinç’in Hikayesi” damga vurdu. Duygu dolu anlarin yasandigi gecede “Sevinç’in Hikayesi” onur ödülüne layik görüldü.

Dünyaya 'Hocali'yi Anlatan Sevinç'e Manisa'dan Onur Ödülü
Türkiye’de ilk kez bir organize sanayi bölgesi tarafindan düzenlenen kisa film yarismasi olma özelligini tasiyan “Muradiye OSB Zeytin Dali Kisa Film Yarismasi”nda ödüller sahiplerini buldu. Jüride Aytaç Sasmaz, Mehmet Usta, Naim Kanat, Sinan Sertel ve Halil Kardas gibi yönetmen, yapimci ve oyuncularin bulundugu, Muradiye OSB tarafindan yaklasik 4 aylik bir çalisma sonucunda hazirlanan yarismada ödüller görkemli bir geceyle sahiplerine takdim edildi. Geceye, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kivircik, Vali Yardimcilari Aydin Memük ve Mevlüt Özmen, Yunusemre Kaymakami Atilla Kantay, Manisa Büyüksehir Belediye Baskan Danismani Nursel Ustamehmetoglu, Manisa Il Kültür ve Turizm Müdürü Ibrahim Sudak, Manisa Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mehmet Yilmaz, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve Manisalilar katildi.

Sanatseverlerin büyük ilgisi ve takdirini kazanan gecede konusan Muradiye OSB Yönetim Kurulu Baskani Osman Kivircik, sinemanin bacasiz sanayi oldugunu söyleyerek, Muradiye OSB’nin markalasma yolunda attigi önemli adimlarin, organize sanayi bölgelerini parsel üreten, arsa tahsis eden yerlerden çikarip, topluma sosyal fayda saglayan kuruluslar da olabilecegini gösterdiklerini ifade etti.

Kivircik konusmasinin devaminda, “Bugün, milyarlarca lira bütçeli film endüstrisi, ülkemizde de binlerce çalisani olan bir sektördür. Bir organize sanayi bölgesi olarak, bu sektörde, bacasiz fabrikalarda çalismak, üretmek isteyen gençlere destek oluyor, onlari heveslendiriyoruz” dedi.

Gecede konusan Vali Yardimcisi Mevlüt Özmen, “Türkiye’de birçok organize sanayi bölgesi var. Hepsi çok büyük organize sanayi bölgelerine sahipler ama hiçbirinin böylesi bir çalismasinin örnegine rastlamadim. Aslinda sehirleri de öyledir, medeniyet seviyesi kültür sanata verdigi önemi gösteren en önemli unsurlar da bu tür isleri sahiplenmesidir. Sanatçilari kendi halinde biraktigimizda aslinda geregi yapar ülkeyi alip sürüklerler. Fakat önünde maddi manevi engeller vardir. Bize düsen organize sanayi bölgeleri, belediyeler, valiliklere düsen onlarin önündeki engeli kaldirmaktir. Çok degerli sanatçilara sahibiz. Yeter ki Muradiye Organize Sanayi Bölgesinin yaptigini diger sanayi bölgelerimiz de yapabilsin. Ben inaniyorum ki Muradiye OSB öncülügünde Manisa’yi kültür, sanat ve edebiyatla anilan bir sehir haline getirecegiz” dedi.

Ödül törenine katilan Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ise konusmasina su ifadelere yer verdi: “Aslinda OSB’ler dedigimiz yerler mekanik, otomatik yerler degil. Odaginda insan olan yerler. Dolayisiyla insan ihtiyaci olan hususlari da ki bunun en basinda kültür ve sanat faaliyetleri geliyor, biz ihmal edemeyiz. Muradiye OSB’miz bu anlamda gerçekten bir ilki gerçeklestirdi. Kisa film festivalinde 4 farkli bransta, yine ismi de anlamli olarak ‘Zeytin Dali Film Festivali’ Manisa’miza özgü bir anlami da var. Bu festivalin uzun metrajli olanini da bekliyoruz”

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’de bir ilke imza attigini ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kivircik da “Muradiye Organize Sanayi Bölgesi kuruldugu günden bugüne organize sanayi bölgesi olmasi gerekliliklerini yerine getiriyor. Daha düzenli bir sanayi, kaliteli bir hizmet anlayisi. Vizyoner bir yönetim anlayisinin yani sira bu tür sosyal faaliyetleri ile de Manisa’da hizlica halk ile iç içe bir sanayi anlayisini yerine getiriyor. Gerek Muradiye Organize Sanayi Bölgesi ‘Lisansüstü Tez Ödülleri’ gerek bacasiz sanayi olan film sektörüne hevesli kisileri özendirici Zeytin Dali Kisa Film Yarismasi Muradiye Organize Sanayi Bölgesinin Manisa ve Türkiye genelinde marka degeri olmak yolunda attigi önemli adimlardir” diye konustu.

Jüride yer alan ünlü oyuncu Mehmet Usta, Muradiye OSB’nin baslattigi projenin tüm Türkiye’ye yayilmasi temennisinde bulunarak, “Benden önceki konusmacilarin da vurguladigi gibi sanayi bölgelerinde sadece bir üretim yapilmiyor. Oralar soguk sehirler degil. Oralar ayni zamanda bilimin de sanatin da faaliyet gösterdigi hayatin içinde bir bölgeler olarak tanimladilar. Umarim her sanayi bölgesinde birer kültür ve sanat merkezi olur. Her ilimizde birden daha fazla tiyatro sahnesi ve sinema salonu olur. Kültür ve sanatla hayata tutunacagiz. Bizi medeniyet yapacak baska hiçbir sey yok” seklinde konustu.

Bir diger ünlü oyuncu ve aslen Manisali olan Aytaç Sasmaz ise memleketinde gerçeklestirilen bu organizasyonda yer almaktan dolayi büyük gurur duydugunun altini çizerek, emege geçen herkese tesekkür etti.

“Sevinç” geceye damga vurdu

Konusmalarin ardindan ödül törenine geçildi. Toplamda 4 kategoride 10 ödülün verildigi Zeytin Dali Kisa Film Yarismasi’nda iki de jüri özel ödülü verildi.

Yarismada en anlamli ödüllerden biri olan onur ödülüne, Hocali Katliami’nin 30.yildönümünü anmak ve farkindalik olusturmak için “Sevinç’in Hikâyesi” adi verilen sosyal medya projesi layik görüldü.

1992 yilinda Hocali’da yasayan Sevinç’in Instagram hesabi olsaydi nasil storyleri olurdu? Geçtigimiz Subat ayinda Azerbaycan’da hayata geçirilen projede Hocali Soykirimi “Sevinç’in Gözlerinden” anlatiliyor. Projeye göre, 1992 yilinda günlük yasantisini her güne bir “story” paylasacak sekilde anlatan Sevinç, toplamda 26 hikâye paylasiyor ve 26 Subat 1992 tarihine gelindiginde Soykirim’in yasandigi günü kendi kamera açisindan anlatiyor. Izleyenlere duygu dolu anlar yasatan ödül takdimi aninda, ödülü Azerbaycan’a ulastirmak üzere Muradiye OSB Yönetim Kurulu Baskani Osman Kivircik’tan teslim alan ve kendisi de Azerbaycanli olan Muradiye OSB sanayicisi Sinan Samanci, Hocali Soykirimi’ni büyüklerinden dinledigi günleri anlatarak, ödülü bu basarili ve anlamli projeyi hayata geçiren ekibe ulastiracak olmanin mutlulugunu yasadigini dile getirdi.

Genç sinemacilar desteklendi

Gecede “Ahmet Bedevi Senaryo Destekleme Ödülü”nün sahibi “Takip” adli senaryosuyla Hüseyin Opruklu olurken, “Gençler” kategorisinde “Bir Sise Belgeseli” ile Gökhan Demirden birinci, “Bir Kadin Daha” ile Evrim Su Isik ikinci, “Içimizdeki Savas” ile Abdurrahman Varlik üçüncü oldu.

“Büyükler Belgesel” kategorisinde “Bulak” ile Evrim Inci birinci, “Mektup” ile Tolga Tatli ikinci, “Olamazsin Dediler” ile Fulya Sengül üçüncü oldu.

Gecenin en heyecanli ani ise “Büyükler Kurmaca” kategorisinde yasandi. Diger kategorilerden farkli olarak toplamda 8 finalistin oldugu kategoride, “Nemli Kagit” filmi ile Emin Altunkaynak birinci, “Cevher” filmi ile Ilcan Özulca ikinci, “Akifler” filmi ile Ekrem Levent üçüncü olurken, “Monoton” filmi ile Efe Batin Budak jüri özel ödülüne, “Muhakadderat” filmi ile Sadik Kiliç ise Muradiye OSB Yönetim Kurulu özel ödülüne layik görüldü.

Dereceye giren yarismacilar ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldi. Gece, toplu fotograf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA