Rusya'da, Kirim'in Ilhak Edilisinin 8. Yildönümü Kutlandi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Kirim’in Rusya’ya katilmasinin yildönümü nedeniyle baskent Moskova’da düzenlenen kutlamalara katilarak binlerce kisinin karsisina çikti.

Rusya'da, Kirim'in Ilhak Edilisinin 8. Yildönümü Kutlandi
Rusya’nin 2014 yilinda Kirim’i Ukrayna’dan ilhak ederek topraklarina katmasinin 8’nci yildönümünde Rusya’nin baskenti Moskova’da büyük kutlamalar düzenlendi.

Kent merkezlerinde yapilan yürüyüslerin ardindan Moskova’daki Lujniki Stadyumu’na giden 100 bine yakin kisi, burada düzenlenen konserleri izledi. Stadyumdaki konserlerin sürpriz konugu ise Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin oldu. Binlerce kisinin sevgi gösterileri altinda sahneye çikan Putin, "18 Mart 2014’te Kirim ve Sivastopol’da yapilan referanduma giden insanlarin kendi topraklarini birlestirmeyi istemeleri ortak kaderimizdi. Kendi topraklarinda yasadilar ve yasadiklari tarihi vatanlari Rusya ile ortak bir kaderi yasamak istediler. Bunu yapmaya haklari vardi ve amaçlarina ulastilar. Öncelikle bayramlarini kutlayalim, bu onlarin bayramidir. Tebrikler! Bu süre zarfinda Rusya, Kirim ve Sivastopol’u yükseltmek için çok sey yapti. Çiplak gözle hemen görülemeyen seyler yapmak gerekiyordu. Temel amaçlar gaz arzi, enerji arzi, toplumsal hizmetler, yol aginin restorasyonu, yeni yollarin, otoyollarin ve yeni köprülerin insasi" ifadelerini kullanarak Kirim’a yapilan yatirimlardan bahsetti.

Putin’den, "soykirim" iddiasi

Konusmasinin devaminda Donbass Bölgesi’nde Ukrayna tarafindan soykirim yapildigini iddia eden Baskan Putin, "Gerçek su ki, Kirimlilar ve Sivastopol sakinleri Neo-Nazilerin ve asiri milliyetçilerin önüne sert bir bariyer koyarak dogru olani yaptilar. Çünkü diger bölgelerde yasananlar ve halen yasanmakta olanlar bunun en iyi teyididir. Donbass’ta yasayan ve yasamaya çalisan insanlar da bu darbeye katilmadilar. Onlara karsi (Donbass halkina karsi) cezalandirmak için askeri operasyonlar baslattilar hemen arkasindan burayi ablukaya aldilar. Toplarla, sistematik bombardiman ve saldirilarina maruz kaldilar. Bunlarin tümüne soykirim denir" ifadelerini kaydetti.

Ukrayna’ya baslattiklari askeri operasyonlarin nedenine de deginen Putin, "Insanlari soykirimdan bu acidan kurtarmak. Donbass ve Ukrayna’da baslattigimiz askeri operasyonun ana hedefi ve tam hedefi budur" dedi.

Kaynak: İHA