'1915 Çanakkale Köprüsü, Destanin Hatirasina Yakisacak Bir Abide Olan Saheser Olmustur'

Dünyanin en büyük orta açikligina sahip asma köprüsü unvanina sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açildi. Asya ile Avrupa yakalarini birbirine baglayan bogaz köprüsünde karsidan karsiya geçis süresi 6 dakikaya indi.

'1915 Çanakkale Köprüsü, Destanin Hatirasina Yakisacak Bir Abide Olan Saheser Olmustur'


1915 Çanakkale Köprüsü’nün açilisi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan gerçeklestirildi.

Törende konusan Çanakkale Otoyol Köprü A.S. Yönetim Kurulu Baskani Nihat Özdemir, "Dünyanin en uzun orta açiklikli asma köprüsünü rekor sürede tamamlayarak 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyolunu milletimizin kullanimina sunmanin gururunu yasiyoruz. Bu proje bizler ve ortaklarimiz için bir iftihar meselesi olmasinin yani sira heyecan, ilham ve güç kaynagi oldu. Çanakkale’ye bir gerdanlik lazim diyerek kitalari bir kez daha birlestirmek Cumhurbaskanimizin hayaliydi. Böylesi dev köprü projesine hayat vermek benim mühendis olarak is hayatina atildigim ilk günden beri gerçeklestirmek istedigim bir hayaldi. Ne mutlu ki bir hayali bir daha gerçeklestirmek bizlere nasip oldu. Allah’ima hamdolsun" dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, bu proje ile Türkiye’nin yatirimda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanin en büyükleri arasina girmeye bir adim daha yaklastigini belirterek, "1915 Çanakkale Köprüsü, destanin hatirasina yakisacak bir abide olan bir saheser olmustur. Mimari tasarimi yüzyilin destanini bugünlere tasiyor. Enlerin, ilklerin projesi olarak ülkemizin simge yapilarindan biri bugün milletimizle bulusuyor. Ortada büyük bir resim var. Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliginizle hayata geçen tüm yatirimlar tek tek bu resme vurulan firça darbeleri. Otoyolumuz ve köprümüzün hizmete girmesiyle Trakya ile Bati Anadolu ve Ege ve Bati Akdeniz’in sanayi, ticaret, turizm ve hizmet sektörü canlanacaktir. Pekin’den Londra’ya ticaret yoluna katki saglayacaktir. Otoyolumuz mevcut yola kiyasla 40 kilometre kisalma sagladi. Köprü ile geçis sadece 6 dakika. Yapim çalismalarinda gösterilen üstün basari ile projemiz 1,5 yil önce tamamlandi. Bu proje dahi kamu özel isbirligiyle yapilan projelerin ne kadar faydali oldugunu gösteren güzel bir örnektir. Türkiye küresel lojistik üs olma hedefine giderken, günlük sig tartismalarin aksine vizyon sahibi olmayi gerektiren master plan çerçevesinde Türkiye’nin 2053 vizyonunun altyapisi simdiden hazirlaniyor. Ülkemizin rekabet gücü ve toplumun yasam standardinin yükseltilmesine katki saglayan kesintisiz, dengeli, akilli ve sürdürülebilir ulastirma sistemidir. Hedefledigimiz yeni Türkiye fotografini netlestirdik. Mobilite, dijitallesme ve lojistik dinamikleriyle etkinlesen dünyayi bu cografyaya entegre edecek iddiali sürecimiz var. Bunu liderliginizde basari ile yönetiyoruz. Bu köprü dünyada yeni teknik atilimlara ilham verecektir" dedi.



Açilisa katilan Güney Kore Basbakani Kim Boo Kyum da, "Kan kardesiniz ülke olarak Kore hükümeti adina tebriklerimi sunuyorum. Çanakkale Köprüsü’nün yapimi vesilesiyle bugünkü açilisin basaktörleri Limak-Yapi Merkezi ve tüm sirket yetkililerini tebrik ediyorum. Ayrica insaat süresindeki aktif desteklerini esirgemeyen Türk Hükümeti ile Çanakkale sehrinin yetkililerini, her seyden önce Cumhurbaskani Erdogan’in liderligini takdir etmek istiyorum. Çanakkale Bogazini baglayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmis olmasinin her seyden önce dogu bati degisim tarihinde yeni geçit açmis olmasi sebebiyle insanlik tarihi açisindan önemi bulunmaktadir.

Çanakkale muharebesinde zafer kazanan atalarinizi tebrik etmek istiyorum. Artik 1915 Çanakkale köprüsü çatisma ve taarruz tarihini geride birakarak dogu ile bati arasinda barisi baslatan köprü olacaktir. Türk halki 1915 Çanakkale Köprüsü vesilesi ile Türkiye’nin yeni bir baris çagina öncülük etmesiyle gurur duyacaktir. Çanakkale Köprüsü Türkiye ekonomisinin ana arteri olarak insan ve yük tasimaciligina büyük katki saglayacaktir. Avrupa ve Ortadogu ile Kuzey Avrupa ile Asya’yi birbirine baglayan uluslar arasi lojistik merkezi olarak daha da gelisecektir. 1950 yilinda Kore savasi sirasinda henüz ülkelerimiz arasinda diplomatik iliskiler olmamasina ragmen binlerce Türk askeri zor durumdaki Kore Cumhuriyetine yardim etmek için Asya kitasinin bir ucundan digerine uzun yollar kat etti. Kore halki bunu hiçbir zaman unutmadi. Tekrar tesekkür ederiz. Bu kez Kore Cumhuriyeti kardes ülkeniz Türkiye’ye gelerek Istanbul bogazi 3.köprüsü ve Avrasya tünelinin ardindan Çanakkale köprüsünde birlikte yer aldi. Bu köprü ülkelerimiz arasindaki baglari gelistirmek için bir vesile olmustur. 2022 yili Kore ve Türkiye arasindaki diplomatik iliskilerin 65.yili ve stratejik ortakligin 10.yili sebebiyle önemlidir. Iki ülke arasindaki iliskilerin Çanakkale Bogaz köprüsünün kulesi gibi dogu ile batiyi birbirine baglayan güçlü bir direk haline gelecegine, birbirine baglayan on binlerce kablo gibi yogun alisveris ve bir çok alanda önemli baglantilarla devam edecegine yürekten inaniyorum" dedi.



Nüfusa paralel olarak artan araç sayisiyla birlikte Çanakkale Bogazi, özellikle bayram tatillerinin yani sira yaz aylarinda yasanan yogunluga bagli olarak uzun bekleme süresiyle geçilebilirken, kis aylarinda olumsuz hava kosullarinin etkili oldugu günlerde ulasimda aksamalar yasaniyor. Tüm bu problemlere kalici çözüm üretecek ve bogazda kesintisiz ulasim saglayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, görkemli bir törenle hizmete açildi.

Asya ile Avrupa kitalarini Çanakkale Bogazi’nda ilk kez birbirine baglayacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temeli, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 18 Mart 2017’de atilmisti. Dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salginina ragmen santiyede çalismalar aksamazken, açilisi 18 Mart 2023’te açilmasi beklenen köprünün de hizmete girme tarihi bir yil erkene alinarak bugün gerçeklesti. 5 yillik süre sonunda Malkara ile Çanakkale arasinda 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre baglanti yolundan olusuyor.

3.1 MILYAR EURO’YA MAL OLDU

3.1 milyar Euro’ya mal olan proje yap-islet-devret modeliyle hayata geçirildi. 11 yil sonra devlete iade edilecek köprünün yapimi boyunca pandemi sartlarinda da en yüksek güvenlik önlemleriyle birlikte 12 bin kisi çalisti. Her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugunda ve 700 ton agirligindaki tabliye bloklarinin baglanacagi aski halatlarinin ana halatlara montaj islemi 6 Temmuz 2021’de baslamisti. 12 Aralik 2021’de de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla, Asya ve Avrupa’daki kule ayaklarinin orta açikligina son tabliye blogu yerlestirilmisti.

18 MART ÇANAKKALE DENIZ ZAFERI’NI SIMGELEYECEK

Dünyanin en büyük asma köprüsü unvanina da sahip olan köprünün ayaklari 318 metrelik yüksekligiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 18 Mart 2017’de temeli atilan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bagli Sekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii arasinda yapimi süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklari 16 Mayis Cumartesi günü Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in video konferansla katildigi törenle tamamlanmis ve 32 bloktan olusan köprünün ayak yüksekligi 318 metreye ulasmisti. Peyzaj çalismalari kapsaminda 516 bin 863 fidan da toprakla bulustu.

KÖPRÜDE SEYIT ONBASI TASVIRI YER ALACAK

Kulelerin en ucunda ise Çanakkale Savaslarinin unutulmaz kahramani Seyit Onbasi’nin sirtlayarak namluya sürdügü top mermisi tasviri yer alacak. Her biri 75 ton agirliginda ve 20,5 metre yüksekligindeki 4 top sembolize edecek. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Cumhuriyet’in kurulusunun 100’üncü yilini temsilen orta açikliginin 2023 metre olmasi planlaniyor. Bu açiklik, dünyanin en yüksek kuleler arasi açikliga sahip asma köprü olmasi özelligini tasiyor. Köprü hizmete açildiktan sonra iki yaka arasindaki ulasim mesafesi 6 dakikaya inecek. Köprünün bölgeye de ciddi faydalar saglayacagi ve özellikle Lapseki’ye yatirimci talebinin artacagi ifade ediliyor.

DEV PROJE ERKEN HIZMETE AÇILDI

1 asma köprü, 2 yaklasim viyadügü, 4 betonarme viyadük, 6 alt geçit köprüsü, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 115 çesitli ebatlarda menfez, 12 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakim isletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonun insasinda bugüne kadar 5 bin kisi çalisirken, 750 is makinesi görev yapti. 10 yil gibi bir sürede tamamlanmasi beklenen köprü ve yol çalismasi 5 yil gibi kisa bir sürede tamamlandi.

AVRUPA’DAN TÜRKIYE’NIN GÜNEYBATISINA KESINTISIZ ERISIM

Toplam 324 kilometrelik uzunluga sahip olan Kinali-Tekirdag-Çanakkale-Savastepe Otoyolu Projesinin 4,6 kilometrelik kismini 1915 Çanakkale Köprüsü, 83,4 kilometrelik kismini ise Malkara-Çanakkale arasindaki otoyol olusturuyor. Proje Malkara yerlesiminin güneyinden ve Sarköy ilçesinin batisindan geçtikten sonra güneybatiya yönelerek Evrese ilçesinin dogusundan Gelibolu Yarimadasi’na ulasacak. Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce - Sekerkaya mevkileri arasinda yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki ilçesi Sekerkaya mevkiine ulasacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasiyla, Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege’yi birbirine baglayacak. Kinali- Tekirdag- Çanakkale- Savastepe Otoyolu Projesi’nin bitmesiyle de Avrupa’dan Türkiye’nin Güneybatisindaki endüstriyel bölgelere kesintisiz erisim saglanmis olacak.

ISTANBUL BOGAZI GEÇISINE YENI BIR ALTERNATIF OLUSACAK

Istanbul’un, Avrupa ve Anadolu arasinda üstlendigi agir transit trafik yükü hafifleyecek. Bati Anadolu boyunca halen Istanbul merkezli Bati-Dogu aksi üzerinde yogunlasan trafik yükü Marmara Denizi’nin bati kiyisindan güney yönüne dogru dengelenecek. Çanakkale Bogazi’ni geçmek için bayram ve tatil dönemlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme süreleri ile yaklasik 1,5 saat ile 5 saat arasinda süren seyahat süresi, alti dakikaya inmis olacak. Bayram ve yaz tatillerinde vatandaslar kuyruk beklemeden Çanakkale Bogazi’ni 6 dakikada geçebilecek.

ASYA VE AVRUPA ALTINCI KEZ BIRLESTIRILMIS OLACAK

1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kez, toplamda ise altinci kez birlestirilmis olacak. Tamamlandiginda 2023 metre orta açikligi ile dünyanin en uzun orta açiklikli asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktasi yüksekligi ile de dünyanin en yüksek kuleli asma köprüsü unvanina sahip olacak.

TASIMACILIKTA SÜRELER VE MALIYETLER DÜSECEK

Proje’nin hizmete girmesiyle birlikte, tasit isletme maliyetleri ve yolculuk süresi açisindan kazanimlar saglanacak. Yük tasiyan araçlarin ulasim kisitlamasinin kalkmasiyla ithalat ve ihracattaki zaman maliyeti azalacak. Çanakkale, sanli tarihine ve 21. Yüzyil’a yarasir bir eser projeye kavusacak. Çanakkale, kentin önemi ve dinamigine uygun, estetik ve çagdas bir asma köprü ile taçlanacak.

ULUSAL VE ULUSLARARASI TURIZM CANLANACAK

Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari iliskilerin yani sira kültürel etkilesim de olumlu etkilenecek. Kinali - Tekirdag - Çanakkale - Savastepe Otoyolu’nun, Gebze-Izmir Otoyolu’na baglanmasi ile Izmir, Aydin, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleri ile arasindaki mesafe kisalacak ve turizm sektöründe gelisme saglanacak.

TARIHI IPEK YOLU’NU CANLANDIRACAK

Proje, tarihi Ipek Yolu’nu canlandirarak “Bir Kusak Bir Yol Projesi” kapsaminda, Türkiye’nin öncülük ettigi ’Orta Koridor’ girisiminin bir parçasi olarak, Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir ticaret yolu olusturma hedefine dogrudan katki sunacak.

(Samet Dogru - Ali Kamur - Ugur Uslubas / IHA)
Kaynak: İHA