Rusya'nin BM Daimi Temsilcisi Nebenzya Açiklamasi 'ABD, 12 Rus Diplomati Sinir Disi Etti'

Rusya’nin Birlesmis Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD tarafindan BM daimi temsilciliginde çalisan 12 Rus diplomatin sinir disi edildigini ve Rus diplomatlarin ülkeyi terk etmeleri için 7 Mart tarihine kadar süre verildigini söyledi.

Rusya’nin BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, bugün yapilan BM toplantisinin ardindan önemli açiklamalarda bulundu. ABD tarafindan kendilerine yönelik eylemlere devam edildigini söyleyen Nebenzya, “Az önce ABD makamlarinin, BM merkezinin bulundugu ülke olarak yükümlülüklerini tamamen ihlal ederek düsmanca eylemlerde bulunduguna dair bilgi aldim. ABD, Rus misyonunu az önce ziyaret etti ve bize bu sarti yerine getirmemizi emreden bir not verdi. Bize 12 Rus çalisanina sinir disi karari verildigi söylendi. 7 Mart’a kadar Rus diplomatlarin ülkeyi terk etmesi gerekiyor. BM Daimi Temsilciligi’ndeki Rus diplomatlarin sinir disi edilmesi, ABD’nin BM Anlasmasi ve kabul eden tarafla yapilan sözlesme kapsamindaki yükümlülüklerine saygisizliktir” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’da sivilleri öldürdügüne dair verilerin olmadigini savunan Nebenzya, “Yüzlerce sivil ölümüyle ilgili bugün zaten burada bir sürü yalan haber oldugunu söyledim. Sivil kayiplara dair dogrulanmis bilgiler yok. Tabii ki bir savas oldugunda her sey olabilir. Ama bu bilgiyi güvenilir saymak için daha fazla teyit gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Ben buna savas demiyorum”

Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi askeri harekata dair konusan Nebenzya, “Ben buna savas demiyorum. Çünkü savas daha aktif askeri operasyonlari gerektiriyor. Bunun operasyon oldugunu duyurduk. Biz sadece Ukrayna’daki askeri hedeflere saldiriyoruz, sivil altyapiya ve sehirlere saldirmiyoruz. Ukrayna’nin kurumlari ve ordusu cumhuriyetleri dogrudan tehdit etmedikçe Donbass’ta bir askeri operasyon planlamadigimizi defalarca açikladik. Elimizde askeri bir operasyonun planlandigina dair güvenilir bilgi vardi. Bu sartlar altinda (operasyon) kaçinilmaz bir adimdi” dedi.



“Ukrayna’da gerçek iktidar, radikallerin ve Nazilerin elinde”

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in zayif oldugu için iktidardaki radikallere direnme gücü olmadigini savunan Nebenzya, “Ukrayna’da gerçek iktidar, radikallerin ve Nazilerin elinde. Onlar da kendi gündemine sahip. Baskan Zelenskiy de zayif oldugunu ve günümüz Ukrayna’sinda ana siyasi güç olan radikallere direnmek için siyasi iradeye ve güce sahip olmadigini gösterdi. Ukraynali yetkililerden Nazilerden ve militarizmden arindirilmaya hazir olduklarina dair bir anlayis görür görmez bu operasyonun sona ermesine yönelik bir adim olacak” seklinde konustu.

Kaynak: İHA