'Pap Smear Testiyle Kendinizi Güven Altina Alabilirsiniz'

Acibadem Kayseri Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, “Rahim agzi kanserini taramada pap smear testinin etkinligi ve önemi çok büyük” dedi.

'Pap Smear Testiyle Kendinizi Güven Altina Alabilirsiniz'
Günümüzde rahim agzi kanserinden ölümleri azaltmadaki en büyük etkenin rahim agzi kanseri tarama testinin yayginlasmasi oldugunu ve rahim agzi tarama testiyle rahim agzi kanserinin önceden tespit edildigini söyleyen Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, hastaligin erken tespitinin ardindan, kisinin gerekli ve uygun yöntemlerle 5 yillik sag kalim oraninin yüzde 92’lerin üzerine çiktiginin altini çizdi. HPV virüsünün rahim agzi kanserinde yüzde 90 oraninda bir etken oldugunu ifade eden Güçlü, “Rahim agzi kanseri, rahimin alt bölümünün vajinaya açilan kisminin kanseri olmaktadir. Eski zamanlarda dünya genelinde kadinlar arasinda kanserden ölümlerin en çok oldugu kanser türlerinin basinda gelmektedir. Dünyadaki gelismekte olan ülkelerde kanser sikligi 2. siradayken, ülkemizde kanser sikligi 8. sirada yer almaktadir. Tabi ki rahim agzi kanserinin günümüzde ölümleri azaltmadaki en büyük etken rahim agzi kanseri tarama testinin yayginligidir. Gerçekten rahim agzi tarama testiyle bu kanser önceden tespit edilebilir. Gerekli ve uygun tedavi yöntemleriyle de 5 yillik sag kalim orani yüzde 92’nin üzerlerine çikabilmektedir. Human Papillorna Virüs dedigimiz, HPV virüsü rahim agzi kanserinin yüzde 90 oraninda etkenidir. Biz taramaya gelen hastalarimiz da, hem rahim agzi kanser tarama pap smear testi yaparak hem de HPV virüsü taramasi yaparak, bu kanserin önüne geçebilmekteyiz. Ayni zamanda bu kanser için HPV asilari da zamaninda uygulandigi takdirde kanseri önlemede çok etkin bulunmaktadir. Özellikle 13 yas alti genç kizlarimizda 2 doz yapilirken, 13 yas üzerindeki kisilerde 3 doz seklinde yapmaktayiz. Asi yaptiramayan kadinlarimiz için rahim agzi kanseri taramada en önemli faktör, zamaninda bu taniyi koyabilmektir. Yani pap smear testiyle belirlemek mümkün. Çok basit, agrili olmayan normal jinekolojik muayene esnasinda aldigimiz bir test pap smear testi. Rahim agzi kanserinde kadinlar herhangi bir sekilde sikayetim yok diye gelebiliyorlar ama erken dönemde rahim agzi kanserleri gerçekten hiçbir bulgu vermeyebiliyor. O yüzden bu kanseri taramada pap smear testinin etkinligi ve önemini yeniden altini çizmek istiyorum” dedi.



"HPV tarama testini 5 yilda bir yaptirmak gerekiyor

Rahim agzi kanseri negatif olan kadinlarin HPV taramalarini düzenli olarak, 5 yilda bir yaptirmalari gerektigini vurgulayan Fatma Kutlusoy Güçlü, “Zaten hem smearinde hem de HPV’sinde pozitiflik olan kisiler, doktor takibinde gerekli sürelerde takip edilebilmektedir. HPV virüsü bulastigi kisilerde her zaman rahim agzi kanserine sebep olmuyor. Ancak bagisikligi güçlü olan kadinlarimizda yüzde 60-70 oraninda bu bagisiklik sisteminin etkisiyle HPV virüsünün üstesinden gelebiliyoruz. Sadece yüzde 10-20’lik bir grupta HPV virüsü kansere dönüsüm yaratabiliyor. Buda HPV yüksek risk tipli pozitif olan kadinlarimizin rahim agzinin daha detayli incelemesini gerektiriyor. Buda mikroskop altinda biraz daha detayli inceleme ve bu mikroskoptan gördügümüz lezyonlardan biyopsi ile taniyi netlestiriyoruz. Ayni zamanda bu esleme esnasinda leep ya da soguk konizasyon dedigimiz yöntemlerle gerçekten tedavide çok büyük bir adim atmis oluyoruz. O yüzden pap smear ve HPV tarama testine, HPV asilarini da ekledigimiz zaman kadinlarimizda hayat kurtarma orani ciddi manada artiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA