Adana Ekonomisinin Kalbi AOSB

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), 2023 yilinda 50. yilini geride birakmaya hazirlanirken daha güçlü Türkiye için üretiyor, ürettikçe gücüne güç katiyor. 32’si yabanci sermayeli toplam 386 firma ile Adana ekonomisinin kalbi konumunda bulunan AOSB, ülke ekonomisine deger katmaya devam ediyor.

Adana Ekonomisinin Kalbi AOSB
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, 29 Mart 1973 tarihinde Bakanlar Kurulu Karari ile 1.120 hektar alanda kurulan, ilk mütesebbis heyeti 21 Nisan 1977 tarihinde olusturulan, istimlak çalismalari 1978’de, altyapi insaatina 1984’de, arsa satislarina 1990’da baslanan ve ilk bacalari 1992’de tütmeye baslayan bölgenin, geçen 50 yillik süreçte Türkiye’nin sayili OSB’leri arasinda yer almayi basardigini bildirdi.

Akpinar, Türkiye’nin sanayilesen ilk kentleri arasinda yer alan ve buna bagli olarak güçlü bir sanayi kültürüne sahip olan Adana’nin ekonomisine yön veren AOSB yönetimi olarak, katilimcilarina sorunsuz ve kesintisiz üretim imkanlarini sunmakla kalmayip, yenilikçi hizmetler sunmaya özen gösterdiklerini ifade etti.



Girisimcilik ekosisteminin öncüsü

AOSB; nitelikli eleman istihdamina hitap eden Ç.Ü. Meslek Yüksek Okulu ile Özel Meslek Lisesi, Ar-Ge TÜBITAK, Ar-Ge /Tasarim Merkezi Kurulum Destekleri, Marka Tescil Islemleri, Üniversite-Sanayi Isbirligi, KOSGEB Destekleri, Kümelenme Faaliyetleri, Yesil Mutabakat Faaliyetleri, Search Engine Optimization (SEO), Kuluçka Merkezi Faaliyetleri, Ulusal Çapli Sanayi Odakli proje Yarismalari ile girisimcilik eko sisteminin olusmasina öncülük ediyor.

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, yüzde 100 doluluk oranina sahip olan AOSB’nin 32’si yabanci sermayeli toplam 386 firma ve hepsinden önemlisi ülkesini seven ve bu sevgiyle üreten sanayicileriyle büyümeye devam ettigini bildirdi.

Bölgenin cazibesi artiyor

Akpinar, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’nin Dogu Akdeniz Ana Konteyner Limani’nin Yumurtalik ilçesinde yapilacagini açiklamasinin, genisleme alanlarindaki yeni sanayi parsellerini gösterilen yogun talep nedeniyle kura ile tahsis eden Adana Organize Sanayi Bölgesi’nin cazibesini daha da artirdigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

“Liman ve benzeri tesisler Türkiye için çok ciddi dikkat çekici yatirimlar. Nereye yapilirsa yapilsin, ekonominin o noktada yogunlasmasini veya canlanmasini saglar. Yumurtalik bölgesinde böyle bir liman hayata geçirilecekse, dogal olarak bu bölgede bir sanayi aksi olusmasi beklenir. Ayni bölge içerisinde Ceyhan Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB, Kimya OSB ve Adana OSB oldugu dikkate alindiginda, önümüzdeki süreçte Türkiye’de gelisebilecek nadide yerlerden biri oldugunu ifade edebilirim.”

"Çukurova siçrama noktasinin esiginde"

Akpinar, Çukurova’nin bir siçrama noktasinin esiginde olduguna dikkati çekerek, “Hem limani kullanacaksiniz, hem sanayi için gerekli altyapi bulunacak. Ayrica Türkiye’de bu liman baglantisini saglayabilecek çok fazla alternatifin olmadigini da görüyoruz. Gebze-Kocaeli hattinda, Izmir hattinda ekonominin yogunlasmasi ve yer olmamasi nedeniyle, alternatifsiz olarak buranin gelisme ihtimali kaçinilmazdir. Liman ve diger yatirimlar gerçeklesirse, Çukurova çok hizli bir sekilde güçlenecektir. Bu bölge 10 yil sonra dünyada çok daha fazla dikkat çekecek bir bölge olacak” dedi.

Üniversitelerin bilgi gücünü sanayiye kazandirmak için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Bölge Müdürü Akpinar, “Çünkü, küresellesen dünyada artik sadece üretmek yetmiyor, katma degerli üretmek zorundayiz. Kalkinmamizin itici gücü olan ihracatimizi artirmanin en önemli yollarindan birisi budur” ifadesini kullandi.

Döngüsel ekonomi dönemi

Globallesen dünyada, endüstriyel ekonomide üretim, kullanim ve imha süreci yerine dönüsümü ve yeniden dönüsümü esas almayi ifade eden döngüsel ekonomi dönemi basladigini hatirlatan AOSB Bölge Müdürü Erksin Akpinar, sunlari söyledi:

“Karlilik; kaynaklarin mümkün oldugu kadar geri dönüsümden kazanilmasi ve atiklarin mümkün oldugu kadar yeni kaynaklara dönüsebilmesiyle ölçülmeye baslamistir. Döngüsel ekonomi dedigimiz bu döneme ayak uyduran Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi olarak; dünyanin içinde bulundugu dönüsüm, sanayicilerimizin ihtiyaçlari ve taleplerini ön planda tutarak projelerimizi hayata geçirmekteyiz.”

Yesil mutabakata hazirlik

Bölge Müdürü Akpinar, yesil mutabakata hazirlik çerçevesinde yapilan çalismalara da dikkati çekerek, söyle devam etti:

“Iklim krizine karsi daha yasanabilir bir dünya insa etmek, sistemi insancil bir sekilde dönüstürmek için önümüzde üzerinde uzlasi saglanmis yol haritalari da bulunmaktadir. Bunlardan en önemlisi de Avrupa Yesil Mutabakatidir. Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan AB, çevresel problemleri tek basina çözemeyeceginden hareketle is birligi içinde oldugu ülkelerden de Yesil Mutabakat çerçevesinde birtakim kriterlere uymasini bekleyecektir. AOSB yönetimi olarak, katilimcilarimizin kriterlere uyumuna öncülük etmek amaciyla 2021 yilinda Yesil Mutabakatin ilk adimlarini attik. 2021 yili içinde iki çalistay düzenledik. Ayrica aksiyon planlari yaparak, firmalarimiz için uygun projeler gelistirmeye devam ediyoruz.”

Sürdürülebilirlik

Günümüz dünyasinda, mevcut kaynaklarin daha bilinçli bir sekilde kullanilmasinin yani sira yeni kaynaklar olusturmak, çevreyi korumak ve ekonomik esitsizlikleri ortadan kaldirmanin kalkinmanin temel konulari arisina girdigini anlatan Bölge Müdürü Ersin Akpinar, bunun da “sürdürülebilirlik” olarak tanimlandigini ifade ederek, söyle konustu:

“Toplumlarin ve ülkelerin gelismesinde önemli rol oynayan, çevrenin korunmasi ve kaynaklarin ekonomik bir sekilde kullanilmasi ile birlikte gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak ancak Sürdürülebilirlik ile mümkündür. Bu önemden dolayidir ki; Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi olarak, katilimcilarimiza sadece sorunsuz ve kesintisiz üretim imkanlari sunmakla yetinmiyoruz. Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarin ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini ele alarak önemli etkiler olusturacak projeleri hayata geçirmelerine öncülük ediyoruz.”

Endüstriyel simbiyoz

Çevrenin ve dogal kaynaklarin tahribinin günlük yasayisi etkilemesiyle yeni üretim modelleri arayisina giren insanoglunun ortaya çikardigi bir sürdürülebilir üretim modeli olan Endüstriyel Simbiyozu da önemsediklerini belirten AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, Proje Destek Ofisi araciligiyla kümelenme çalismalarina baslandigini hatirlatarak, su bilgileri verdi:

“Ayni ya da benzer is kolunda faaliyet gösteren, birbirini tamamlayici ürünler imal eden, cografi olarak birbirine yakin firmalar ve onlari destekleyici firma ve kurumlarin bir araya geldigi bir çalisma modeli olan Kümelenme çalismalariyla firmalarimiz arasindaki simbiyoz güçlendirilmekte ve bir firmanin tek basina yapamadigi firmalarin bir araya gelip güç birligi yapmasiyla hayata geçirilebilmektedir. Bu güç birligi sadece bölgedeki sanayicilerimizle sinirli kalmamakta ve tüm Adana il genelinde yayginlastirilmaktadir. Bu çerçevede, is birliklerine açik Adana genelinde 19 firma ile Medikal Kümelenme, 40 firma ile de Elektromekanik Kümelenme olusturulmustur. Orta vadede bu sekilde 10 tane küme olusturulmasi ve firmalar arasi is birliklerinin artirilmasi planlanmaktadir.”

Kuluçka merkezi

AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, üniversitelerin bilgi gücünü sanayiye aktarmak amaciyla üniversite- sanayi is birliginin en güzel örneklerini olusturan projeleri hayata geçirdiklerin belirterek, söyle devam etti:

“Girisimcilere ve akademisyenlere projelerini çalisip, sanayicilere sunabilecekleri AOSB Küp Girisimcilik Merkezi (Kuluçka Merkezi) kurma çalismalarini 2021 yilinda baslatip, 2022 yilinin Mayis ayinda hizmete açtik. Kuluçka Merkezi’mizde is fikirlerinin akademik bilgi birikimiyle bütünlesmesi saglanarak, katma degerli projelerin ortaya çikarilmasi hedeflenmektedir. Merkezimiz girisimcilik ruhunu beslenmesi ve girisimci ekosisteminin hayata geçirilmesi açisindan büyük önem tasimaktadir.”

GES yatirimlari

Akpinar, bölgedeki firmalarin yilda yaklasik 2 milyar kilovatsaat enerji tükettigini ve bunun Adana’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 25’ini olusturdugunu, enerji ihtiyacini çevreci yöntemlerle karsilamak üzere GES Santrali yatirimlari için bölge sanayicilerine öncülük ettiklerini belirterek, sunlari söyledi:

“Bölge Müdürlügü olarak Kullanma Suyu Tesislerimizde kurdugumuz GES yatirimi ile tesislerimizin toplam enerji tüketiminin 3’de birini karsiliyoruz. Hali hazirda OSB ve fabrikalarin toplami olarak devreye alinmis 142 MW’lik GES yatirimi var. Ayrica devreye alinmasi beklenen 90 MW’lik ilave yatirim mevcut. Bölge Müdürlügü olarak OSB içerisindeki arazilerimize 10 MW’lik GES daha kuracagiz.”

Akpinar, savaslarin artik topla tüfekle degil ekonomik güçle yapildigina dikkati çekerek, toplam 21 farkli sektörde faaliyet gösteren katilimcilarinin, Türkiye’nin istihdam ve üretim gücüne güç katarak, ülkenin ekonomik kalkinmasina katki çabasini sürdürdügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA