'Rusya Ukrayna Savasinin Etkileri 2023'Te Devam Edecek'

Uludag Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, su an için Ukrayna-Rusya savasinin kisa vadede engellenebilecegine yönelik umutlarin olmadigini söyledi.

'Rusya Ukrayna Savasinin Etkileri 2023'Te Devam Edecek'
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve SETA tarafindan düzenlenen ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ paneller serisinin ilki Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) is birliginde Bursa’da yapildi. Panel öncesi Ihlas Haber Ajansi mikrofonlarina konusan Uludag Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, "Rusya Ukrayna savasinin su an bitecegine yönelik bir emare yok. Kis sezonunun gelmesiyle yavaslayacaktir. Ancak olumsuz etkileri en basta Ukraynalilar için artarak devam edecektir. En olumsuz özelligi ise, enerji krizi çok daha belirgin hale gelecektir. Malum kis aylari basladi.

Ancak, ne Avrupa ne de Türkiye üzerinde sert bir kis geçmiyor. Özellikle enerji tedarikinde sorun yasayan ülkelerin bunu daha fazla hissedecek olmasi, ayrica Rusya’nin son dönemlerde siklikla dile getirmis oldugu nükleer silah kullanma ihtimali ve Ukrayna’nin karsi taarruzlarina israrli bir sekilde devam ettirecek olmasi, su an için savasin kisa vadede engellenebilecegine yönelik umutlarin olmadigini gösteriyor" dedi.

Kis mevsiminde savasin biraz daha yavaslamasiyla birlikte, bir görüsme ve müzakere süreci penceresinin açilma ihtimalinin oldugunu ifade eden Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, "Burada da yine Türkiye’nin rol alacagini düsünüyorum. Çünkü Türkiye, gerek tahil koridorunda, gerek esir takasi, gerekse de diger konularda devreye girip ortak paydada bulusturabilecegini gösterdi. Bundan sonra Türkiye’nin gösterecegi performansla, Rusya Baskani Putin ve Ukrayna Cumhurbaskani Zelenski arasinda bir ortak payda daha bulmaya çalisabilir. Ancak görülen o ki, 2023 yilinda da biz bu savasin olumsuz sonuçlarini konusmaya devam edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA