Baskan Çelebi Açiklamasi '2023 Enerji Yili Olacak'

Güneydogu Enerji Arastirmalari Dernegi (GEADER) Genel Baskani ve Enerji Uzmani Ömer Çelebi, 2023’ün enerji yili olacagini, Türkiye’nin enerji politikasinda yeni bir dönemin baslayacagini söyledi.

Baskan Çelebi Açiklamasi '2023 Enerji Yili Olacak'
Enerji piyasasindaki güncel gelismeler hakkinda açiklamalarda bulunan GEADER Genel Baskani Ömer Çelebi, "Cumhurbaskani Erdogan’in dünyanin dördüncü en büyük dogalgaz rezervine sahip Türkmenistan gazinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya tasinmasi noktasinda Çarsamba günü çok önemli bir zirveye katilacak. Bu zirvede dogalgaz politikamizi daha da somutlastiracak. Türkiye yakinda dogalgazda bir hub olmakla kalmayacak dogalgaz piyasasinda piyasa maliyetini belirleyen küresel bir enerji ticaret merkezi olacak. Ayrica Türkiye 2023’te yeni bir kaynakla, nükleer güç santrali ile ilk kez tanisacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yili enerjide zirve yili olacak" dedi.

Çelebi 2023’teki enerji beklentileri ile ilgili olarak, “Türkiye yeni bir kaynakla, dünyanin en gelismis Nükleer enerji santrali ile tanisacak. Elektrik enerjisinin yüzde 10’unu bu sistemle karsilayacak. Ayrica yeni nükleer santraller için büyük bir tecrübe kazanacak. Türkiye, ilk kez milli gazini, dogalgazini sisteme entegre edecek. Dogalgazda tam bagimsizliga kavusacak. Rusya-Avrupa enerji krizi ile Türkiye, Asya ve Avrupa arasinda büyük bir enerji koridoru olacak ve bölgenin hub konumuna gelecek. TANAP kapasitesi 32 milyar m3’e çikacak. Türkmen gazi anlasmasi da yapilirsa Türkiye dogalgaz ticaret merkezine dönüsecek. Silivri dogalgaz depolama terminali 4,6 milyar m3, Tuz Gölü 5,4 milyar m3 olmak üzere toplamda 10 milyar m3’lük dogalgaz depolama kapasitesine ulasacak. Türkiye, 2023 ve sonrasinda yenilenebilir enerjide büyük bir hamle yapacak. Rüzgâr ve güneste yatirim oranlari giderek artacak ve elektrik üretiminde yenilenebilir kaynak oranini daha da yükseltecek” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA